Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2016 11:30 - БДЖ - отново в мафиотска схема
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 302 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.03.2016 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт сигнализираха прокуратурата за предстоящ търг с тайно наддаване за продажбата на мотриси и локомотиви на БДЖ ПП, който ще се проведе на 10-ти март 2016 г. четвъртък от 10 ч. 

Ето какво сподели координаторът на инициативата Даниела Вуковска: „Ние настояваме за образуване на досъдебно производство и при наличие на данни за извършено престъпление, процедурата и всякакви предвидени последващи търгове да бъдат прекратени.”

Сред мотивите за исканата проверка се отбелязва, че предложеното на търга имущество – локомотиви и мотриси, е закупено и поддържано със средства на българските данъкоплатци. От предоставените материали с примери от Полша, Чехия, Латвия и др. става ясно, че то може да бъде реновирано. Стойността ще бъде значително по-ниска, отколкото за закупуване на нов подвижен състав, и същевременно пътниците ще получат достъп до една по-качествена услуга, ще имат правото на избор на придвижване с по-енергоефективен, по-екологичен и по-безопасен обществен транспорт какъвто е железницата.

От инициативата припомнят за организирани срещи с международни компании, които са проявили готовност да участват в реновирането на подвижен състав на БДЖ. Все още няма отговор на писмото до БДЖ ПП и Министерство на транспорта, което гражданите са изпратили през ноември миналата година.

Ето някои от въпросите към прокуратурата, които са формулирали от инициативата:

  1. На каква база е формирана продажната цена на активите в посочения търг – на база на компонентите, от които са изградени локомотивите и мотрисите като маса черни и цветни метали или на база единица тягов подвижен състав, подходящ за извършване на превоз на товари и пътници?
  2. В какво състояние се намират обявените за продажба на търг локомотиви и мотриси и каква е причината за тяхното настоящо състояние?
  3. Има ли недостиг на локомотиви и мотриси в „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД към настоящия момент и в какъв размер е този недостиг? Налага ли се в настоящия момент „БДЖ Пътнически превози” ЕООД да използва подвижен състав на други превозвачи, включително автобусни превози поради липса на достатъчно годен и технически изправен собствен подвижен състав и ощетява ли това по някакъв начин дружеството?
  4. Колко влака (курса) на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ - Товарни превози” ЕООД са били отменени в рамките на последните 5 години поради липса на годен и технически изправен подвижен състав?
  5. Оставян ли е подвижен състав целенасочено неподдържан с възможна цел да се продаде по-късно на безценица и да се облагодетелстват частни физически и юридически лица за сметка на държавното дружество, респективно българските данъкоплатци?
  6. Каква е стойността на един абсолютно нов локомотив и мотрисен влак с параметри, подобни на обявените на търга в лева или друга валута?
  7. Сключени ли са, подготвени ли са за сключване, провеждат ли се и предвиждат ли се преговори за закупуване на абсолютно нов подвижен състав и за каква сума (цени, условия)?
  8. Дължи ли държавата на дружества от групата БДЖ финансови средства и ако да – в какъв размер?
  9. Поради каква причина е организиран търг с тайно наддаване, при условие, че при този вид търгове е възможно само веднъж да бъде предложена цена (с изключение на случаите на предложени две еднакви цени, при които се пристъпва към публичен търг) от всеки от участниците и по този начин се намаляват шансовете за постигане на по – добра цена, а същевременно се увеличават възможностите за манипулация на търга?

 

От сдружението припомнят, че след подобни търгове, локомотиви на БДЖ се озовават в Чехия и Словакия, реновирани са и в момента са в редовна експлоатация за новите си собственици. Локомотиви на БДЖ е закупил и лицензираният наскоро у нас частен превозвач „ТБД – Товарни превози” ЕАД, свързван с бизнесмена Христо Ковачки.


http://www.bnews.bg/article-149601

 



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20209773
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930