Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2016 18:55 - Свидетелите на Йехова готвят мощно навлизане у нас!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 2016 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Религиозната общност „Свидетели на Йехова“ засилва дейността си у нас.

На няколко места в столицата през последната седмица са засечени младежи, които раздават рекламни брошури, пише БГНЕС, позовавайки се на свои читатели.

Една от брошурите, която е на български език, дава възможност всеки желаещ да попълни адрес, на който да бъде посетен от представители на „Свидетели на Йехова“. На брошурата е посочен и интернет-сайт, от който може да се получи и достъп до Библията.

Става въпрос за интернет-портал, който разяснява на общо 714 езика и диалекти от цял свят всичко за религиозното вероизповедание. От българската версия на сайта става ясно, че

„Свидетели на Йехова“ готвят своеобразна експанзия в България в следващите седмици.

Кулминацията трябва да е през месец май 2015 г. Публикувани са заготовките на три „списания", издател, на които е посочена организацията „Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania". Същата организация стои и зад интернет-портала.

На кориците на две от 16-страничните „списания“, на фона на апокалиптични колажи, са заснети мъже и жени, заедно с деца, като са изписани и следните заглавия: „Близо ли е краят?" и „Пробудете се! Надежда за бездомните и бедните".

Първото списание, на което е посочена дата за разпространение 1 май 2015 г., е преведено на 231 езика и е с глобален тираж от почти 53 млн. броя.

Второто, което трябва да излезе през май 2015 г., е преведено на 101 езика и е с общ тираж от почти 52 млн. броя.

На третото „списание“ има изобразени един възрастен мъж и двама мисионери. На корицата е посочена като дата за разпространение - 15 май 2015 г. Върху заглавната страница са публикувани и следните заглавия: „Бъди нащрек! Сатаната иска да те погълне!" – 29 юни – 5 юли; „Можеш да спечелиш битката срещу Сатаната!" – 6-12 юли и други.

От друга брошура става ясно, че за 03 април 2015 г. (петък), т.е. седмица преди отбелязването на Разпети Петък, според Православната църква, от „Свидетели на Йехова" приканват всички желаещи да се включат във „Възпоменанието на Христовата смърт".

Поканата завършва с обещанието: „ще научите как животът и смъртта на Исус Христос могат да са от полза лично за Вас".

Интернет-порталът на „Свидетели на Йехова“, включително българската му версия, има отделни секции

с филмово, музикално и литературно съдържание, както и три специални секции: една за родители и семейства и две, които са посветени изцяло за младежи и дори за деца.

В секцията за тийнейджъри сред съветите, които се дават, са: колко и какви SMS е най-добре да се пишат. Други „отговори", които „Свидетели на Йехова" предоставят, са свързани с въпроси като: „Готов ли съм да се изнеса от къщи?", „Какво да правя, ако родителите ми се развеждат?", „Привличат ме хора от същия пол - означава ли, че съм хомосексуалист?", "Защо се порязвам умишлено?" и други.

От съдържанието на тази част от интернет-портала става ясно, че то е насочено основно към младежи на възраст между 13 и 18 години.

В секцията за деца могат да бъдат открити атрактивни, озвучени на български език, анимационни клипове,

песни и форми за оцветяване, които могат да бъдат изтеглени и разпечатани. Един от анимационните клиповете, озаглавен Урок №9 - „учи" децата, че „Йехова е създал всичко".

„Първо Йехова направил Исус, после ангелите, но още нямало Слънце, Луна, звезди, нито Земя...“, обяснява нарисуван татко на сина си, който носи българското име Стефчо. В клип, озаглавен Урок №2, нарисуваната майка на Стефчо, го учи, как "магиите са нещо лошо", защото идвали от Сатаната, а Йехова не ги харесвал.

Анимационният клип продължава със „съвети" как децата не трябва да си играят с играчки, които Йехова не би харесал. Краят на клипа показва как детето е принудено да изхвърли играчката си в кофата за отпадъци, нещо, с което Йехова бива „зарадван". Друг от клиповете, озаглавен Урок №3,

под музикален аранжимент дете изпълнява песен, която всъщност е „Молитва за Йехова",

която трябва да се пее възможно най-често. „Всеки ден, всеки час моля се и Йехова ме чува добре. Всяка сутрин дори, щом отворя очи, моля се хубав ден да ми даде. И сред хора и шум аз моля се наум, но Йехова ме чува и така", гласи текстът на детската песен. От съдържанието на тази част от сайта става ясно, че то е насочено към деца на възраст между 4-5 и 8-9 години.

„Свидетели на Йехова" е името на религиозно движение, което е основано в САЩ през XIX век. Твърди се, че в света общият брой на членовете на тази общност са над 8 млн. души. Първото правно признание на движението у нас датира от 6 май 1938 г., но десет години по-късно неговата дейност е прекратена.

Движението е регистрирано отново през 1991 г. Актуалната справка в Регистъра на вероизповеданията в България показва, че "Свидетели на Йехова в България" се ръководи от Никлаус Дейвид, който е гражданин на Южна Африка. Като заместник-председател на религиозната организация е вписан Кристиан Новак, гражданин на Полша.

Единственият българин, който е сред управляващите организацията у нас е 41-годишният Георги Гогов.

По твърденията на самата организация у нас има повече от 1800 последователи на „Свидетели на Йехова". Като източник на доходи на организацията са посочени – дарения. На българската версия на сайта обаче не са публикувани никакви дарителски сметки, нито има информация за финансови отчети. Посочено е обаче, че организацията се финансира от „анонимни дарения".

Седалището на организацията у нас се намира в масивна сграда, построена преди около 15 години в столичния квартал „Павлово". Последователите наричат този имот "Бетел", което означавало "дом на Бог".

Движението „Свидетели на Йехова" е причина за множество конфликтни ситуации в изминалите 25 години. Един от последните скандали възникна след началото на настоящата учебна година в Благоевград. Причината бе разкриването на молитвен храм в близост до училище.

През 2011 г. маскирани младежи нападнаха клона на „Свидетели на Йехова" в Бургас.

Протести срещу дейността на общността имаше и във Варна през 2012 г.

Тези и други инциденти, свързани с дейността на "Свидетели на Йехова" в България, намират място в ежегодните Доклади на Държавния департамент на САЩ за състоянието на "свободата на вероизповедания в световен мащаб". Докладът на Държавния департамент на САЩ за 2013 г. критикува българските власти заради "оплаквания" на представители на религиозните общности.

„Свидетелите на Йехова" съобщиха за тормоз от страна на местната полиция в Кюстендил, посочвайки, че на 21 ноември 2013 г. близо 20 полицаи нахлули в Залата на Царството по време на сбирка на паството и проверили личните карти на присъстващите. Полицейските служители не дали никакви обяснения за действията си", пише в частта за България на Доклада, който е публикуван на сайта на Американското посолство у нас.

Американската държавна администрация критикува България

и заради това, че „община Кюстендил е продължила да възпрепятства изграждането на молитвен дом на „Свидетелите на Йехова". От Доклада става ясно още, че през 2013 г. американските дипломати са се срещали с представители на различни религиозни общности у нас, включително и членове на „Свидетели на Йехова" , като на въпросните срещи са били „обсъждани нарушаването на свободата на вероизповедание, популяризаторските дейности и предложенията за изменения в законодателството".

От българската страна контрол върху дейността на религиозни общности като „Свидетели на Йехова" осъществява Дирекция „Вероизповедание" към Министерския съвет.

http://www.bnews.bg/article-130419




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Нищо не готвят. Веднъж ме поканиха ...
06.03.2016 19:31
Нищо не готвят. Веднъж ме поканиха на едно тяхно събиране и взех, че отидох от любопитство. Толкова много тъпотии /предимно библейски/ не съм чувал през живота си.
цитирай
2. apostapostoloff - Те щели да те
07.03.2016 13:52
шибат с меки пишки!
цитирай
3. varg1 - шибат с меки пишки! Не се без...
07.03.2016 14:39
apostapostoloff написа:
шибат с меки пишки!


Не се безпокоя.Мормоните сам самин ги изгоних и тези ще успея стига да искам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20136596
Постинги: 18643
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031