Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2016 13:09 - Активист от Майдана призна, че пръв е застрелял в тила бойци от "Беркут" на кървавия 20.02.2014 (ВИДЕО)
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 382 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.02.2016 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Първите убити на 20 февруари 2014 года, в деня на разстрела на протестиращи на ул. "Институтска" в Киев, са били не активисти на Майдана, а бойци от "Беркут". Убивал ги е, както сам си признава, жителят на Лвов Иван Бубенчик, съобщават украински и руски медии във връзка с годишнината от кървавите събития в украинската столица.
Украинската Генерална прокуратура разследва стрелял ли е жителят на Лвов Иван Бубенчик по време на Евромайдана по бойци от спецподразделението на украинското МВР „Беркут” в порядък на самоотбрана или това е било предумишлено убийство. Това е заявил началникът на управлението за специални разследвания Сергей Горбатюк, предаде РИА Новости. 

Бубенчик разказал в интервю за немското издание Bird in Flight, че на 20 февруари 2014 г. лично стрелял по бойци от „Беркут”, разформирано след държавния преврат.

Ето какво разказва Бубенчик:

"Автоматите и патроните ни ги донесе едно момче в чанта за тенис ракети. Стрелях от най-далечния от Майдана прозорец, зад колоните на третия етаж. Оттам ясно се виждаха милиционерите с щитове в ръце. Избирах тези, които ги командваха. Не можех да ги чувам, но виждах как жестикулират. Разстоянието не беше голямо, затова за два командира ми трябваха два изстрела. Застрелях ги в тила, защото нямах време да чакам да се обърнат. Научих се да стрелям по време на службата ми в разузнавателна школа на Съветската армия, където ни готвеха за операции в Афганистан и други горащи точки". 

Бубенчик вече е привличан към дело за убийства на Майдана, но се оказало невъзможно да му се предяви обвинение поради решение на Върховната рада за амнистия на всички лица, имащи отношение към престъпления против силите на реда.


image
1. Домът на профсъюзите 2. Линията на барикадите сутринта на 20 февруари 2014 3. Позицията на Бубенчик 4. Разположението на милицията 5. Мястото на разстрела на активистите на ул. "Институтск". Схема: birdinflight.com

Освен Бубенчик, има още няколко души, които във Facebook или в чатовете признали съучастие в разстрелите. Те отказали да дават показания на разпитите.

Сблъсъците със стрелба по хора по време на масовите безредици в Киев през февруари 2014 г. изигра голяма роля за изостряне на общественото напрежение и завземане на властта от тогавашната опозиция.

Ето какво разказа пък преди време Евгений Руденко, бивш началник на управлението за работа с личния състав на вътрешните войски на Украйна: „Западните политици и специалните служби работиха превъзходно: насъскаха народа, направиха от Русия враг на Украйна. Разбираемо е, че първоначално главната цел на Запада бе именно Русия. За това те се подготвяха, отгледаха цяла армия с бойци от редиците на украинските националисти“.

Руденко напомни и кой всъщност е ръководил протестиращите. „Организаторите и спонсорите на метежа, разбира се, са западняци. Парите в Украйна пристигаха със самолети, имаше много кеш. Това помагаше на върхушката, чиито имена отдавна са на всички в устата, да манипулира хората, да ги поведе след себе си. В обкръжението на президента, за съжаление, се оказаха доста предатели. Бяхме уверени, че с протестиращите се водят преговори, че всичко задължително ще се разреши по мирен път. В момента говорят за някакви провокатори, които на 20 февруари са стреляли по двете страни. Твърдя: по нас снайперистите стреляха още на 18 февруари, в деня, в който загинаха пет наши момчета. Но разследване, разбира се, никой не проведе. Мисля, че никога и няма да направи“, каза преди година Руденко и прогнозата му се сбъдна. 

Превод и редакция: БЛИЦ






Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20133602
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031