Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2016 14:02 - Роми съсипват новите вагони на влак "Юндола"
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1021 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 08.02.2016 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Вчера, днес, утре... всеки ден в 10:06 часа реновираният състав на влак „Юндола”, пълен с туристи за Банско и Добринище, спира на необслужваната гара Велинград-юг в едноименното курортно градче. Качват се около 35 души, като между тях и 20-30 роми от велинградската махала Анезица. Пътуват всеки ден, едни и същи – до всички населени места по линията от Велинград до Добринище. Просят. Така се изхранват. Пари за билет – нямат, поне така казват, докато монетите дрънкат в джобовете им. И тъй като тук няма билетна каса, влаковата бригада не може да не ги качи. Те се качват – започват да обикалят целия влак. Настава хаос и смут у пътниците. Неприятната миризма бързо се настанява във вагоните. Постепенно циганите се изнасят в един от 4-те вагона, а останалите пътници се преместават от него, бягайки от миризмата. Днес може да пътуват само 30 минути до гара Цветино, но може и над 3 часа – до Банско или Добринище. Жени с деца са – бебета, мъничета и по-големи. Не ги спира ни дъжд, ни сняг, ни студ. Всеки ден.

 

След заминаването започват молбите – от кондуктора и началник-влака към тях – да си платят и да стоят на едно място, както всички други хора. Но – без успех. Представете си – една дребна жена – кондуктор, да се оправи с 30 диви човечета, които не подлежат на укротяване... Да се молиш на тези хора да си платят, защото ползват жп услугата. И те да отказват. И освен това да те заплашват по всевъзможни начини. Дори платили билет по средно 3 лв., ромите започват да чупят подлакътниците, да разпорват тапицерията на седалките, да късат пердетата, да крадат пожарогасителите, да свалят винтове и гайки от седалките, да вършат работата за тоалетната – насред вагона, да се катерят по седалките и багажниците с обувки... и да цапат облицовката на вагона, дръжки и стъкла. Когато служителят им направи забележка – те посягат на бой, размахват пръчки, плюят... и така ден след ден. Но те казват – платил съм си, ще правя каквото искам. А служителите не смеят да ги закачат, защото се страхуват за живота си.

 

Затова по-смелите служители си позволяват да се борят с тях още на самата спирка и да не ги пускат да се качат. Макар да нямат право да оставят пътници от спирка, защото така или иначе билет се издава във влака и те няма как да имат такъв, някои бригади си позволяват да не ги качват, защото всички ги познават – тези 30 души, коити разрушават и опустошават целия влак, когато се качат. Затова - с пари или не - те не са желани. Нанасят щети за десетки левове, отблъскват другите пътници и застрашават работата на служителите....

 

Такава бе и ситуацията преди дни, когато пътувах от Септември за Добринище и кондукторката задържа влака в спирка Велинград-юг над 15 минути. Заради същите тези роми. Да, те показаха пари, но влакът бе пълен с туристи. Нямаше празен вагон за тях, а служителката не искаше да счупят още нещо по прясно рециклираните вагони. Така скандалът продължи 10 минути, циганите не слизаха от влака. След намесата и на началник-влака, който подкрепи колежката си, се наложи да се звъни на телефон 112. Циганите заплашиха служителите, че ако не се качат на влака, на връщане ще чакат с камъни, ще свалят кондукторката и ще я пребият. Полицаите дойдоха за 5 минути и свалиха ромите от влака. Заминахме с 20 минути закъснение... в този ден влакът остана здрав. Но днес? А утре? И за да не ме обвини някой в ксенофобия, ще добавя факта, че във влака имаше над 10 роми – кротки и мирни като останалите пътници, с билети и обноски за обществено място като железницата.

 

Същевременно за реда във влак „Юндола” се следи от служители на Транспортна полиция, но само в участъка Септември – Велинград, където никога няма проблемни пътници. От няколко дни, след оплакване от служители, полицейска бригада ходила няколко пъти до Банско. Но проблемът е ежедневие, а в резултат по вагоните остават щети.

Нашето мнение е, че във влак „Юндола” трябва да има полицейско присъствие по цялото направление от Септември до Добринище и обратно, защото с него пътуват най-много туристи и същевременно 80% от въпросните велинградски роми, които създават проблеми всеки ден.

http://760mm-bg.wix.com/home#!????-????????-??????-??????-??-????-??????/a0tuo/56b7ba680cf2b4e0b61fa597




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. lubima - за съжаление тези твари се държат по ...
08.02.2016 14:09
за съжаление тези твари се държат по същия начин във всякакъв вид транспорт...а и не само ...нагли, безобразни мързеливи....може би мерките не са само да се охраняват влаковете/ подкрепям идеята за охрана!!!/....може би трябва още от пеленачета да се отделят от средата, която им влияе негативно....
цитирай
2. varg1 - Западната
08.02.2016 14:11
пропаганда хвърля луди пари за етническият геноцид в България.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Дано някой напиише какво се случва на автобусите
08.02.2016 15:09
от линия 310 в София. Автобусите са МАН, произведени в Полша, струват по 500000 лв. Кьорав полиицай няма по тях, а щетите са много големи. Това, което се качва за Люлин и идва от Люлин вече е нещо страшноу привзва и големи торби с отпъдъци. Нникой не смее да се обади при съзнателното повреждане на тези МПС. А на всичкото отгоре те са и без билети...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20129795
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031