Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2015 18:38 - Българската реалност: Момче живее в къща без ток, мечтае за телефон
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Запознайте се с Йоан. Той е на 12-години от село Долец, област Търговище, не може да чете и пише, живее в къща без ток и вода. Майка също няма, изоставила го много отдавна, а баща му е безработен и не може да се грижи за него. 

Малкият Йоан не ходи на училище, пари за това- няма, мечтае за телефон. Лукс за него е овехтелият шпеков салам от магазина..
За него ни разказва Димитър Михов. Прочетете!

"Повечето приказки започват с “Имало едно време...”
Нашата приказка няма да започне така, защото тя се случва в момента.
В малкото село Долец, област Търговище, където посрещнахме 2015 година, живеят около 20 души, повечето над 60 годишна възраст. В селото няма обхват на телефоните, няма интернет, повечето къщи са пусти, на центъра има Хоремаг, навяващ спомен за социализма, вече няма училище, няма детска градина, няма хора по улиците, няма живот...
На фона на тази тъжна картина има нещо светло. В село Долец живее 12 годишният Йоан.
Съдбата не е била благосклонна към това умно и будно дете. Майка му се отказва от него в съда в Търговище, баща му е безработен и харчи малкото пари, които препечелва в Хоремага за цигари и ракия. В къщата на Йоан няма ток, няма телефон, няма телевизор. Единствените хора, с които комуникира са бабите и дядовците в селото. Най-верният му приятел е едно куче. Ходи на училище в съседното село, шести клас е, но автобусът не бил редовен и той често пропускал занятия. Естествено, резултатите не са големи. Йоан едва може да прочете 3 последователни думи, не може да смята, бележникът от миналата година е пълен с двойки, а снимката липсва, защото е залепена на новия бележник и то не с лепило, а със смес от вода и брашно. 
На първи януари дойде да ни сурвака, събра около 20 лева и беше най-щастливото дете. И знаете ли какво си взе? Купи си две парчета шпеков салам и ги изяде с огромно удоволствие. Разхождаше се с нас, каза, че това била най-хубавата Нова година, която е имал. 
Попита от къде сме, казахме от Пловдив, а той с учудване отвърна – Това град ли е, в България ли е?
Много му харесаха игрите на нашите телефони, веднага разбра как се играе и си пожела някога и той да има такъв телефон. Казахме му, че ако бъде послушен и си учи уроците в училище, другата година Дядо Коледа може да му донесе и на него телефон, а той отвърна: "Телефонът се купува с пари, които татко трябва да даде, така че е невъзможно аз да имам телефон"
Заведохме го на разходка в град Попово, взехме му банани и плодово мляко, а той каза, че бил опитвал някога подобни неща.
Когато на шега го попитахме дали има приятелка в училище, отговорът беше – Нямам приятелка, аз 
съм беден....
И с трепет в гласа изведнъж каза – Ех, само ако имах колело...
Тръгнахме си със смесени чувства – бяхме щастливи, че доставихме поне малко удосолствие на малкия Йоан, и нещастни, че след минута той се връща в нелепото си ежедневие със скитане по пустите, непочистени от снега улици, без приятели, при пияния си баща, в студената къща с кучетата. 
За довиждане се объна към нас с думите – Вие сте много добри, до сега никой не се е държал така с мен...
Тези дни един приятел мина специално от там, за да го види, положението е същото...
Не знаем как да помогнем на това дете, не знаем какво ще е неговото бъдеще, дали няма да е още по-зле в някой дом за деца, дали баща му няма да го пребие, ако дойдат хора и се интересуват за него. Нека повече хора разберат за него, нека и тази приказка бъде с щастлив край.
И когато се тревожите за малките неприятности в живота си, сетете се за Йоан!"

http://front.bg/bulgaria/society/bylgarskata-realnost-momche-jivee-v-kyshta-bez-tok-mechtae-za-telefon




Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20214016
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930