Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2015 16:16 - Кулинарното разследване на Биволъ, което ще приключи с готвено свинско с тиква
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 606 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.10.2015 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В първата част на разследването „Мафията Булгартабак“ публикувахме ключов документ (виж тук vtb-livero-belom-sedona), от който става ясно как е организирана сделка зад гърба на държавата преди приватизацията на тютюневия холдинг.

Последва пълно медийно мълчание, въпреки неопровержимия характер на изнесения документ. Не гъкнаха публично дори вчерашните „борци“ срещу #КОЙ, което говори красноречиво за мотивацията им. Единствената  реакция до момента, която може да се приеме като иносказателен коментар, е едно изказване на Бойко Борисов. Според него „черни пари“ от контрабанда клатели правителството.

Прозорлив коментар. Факт е, че ако се докажат „черни пари“ в сделката Булгартабак, ще станат още по-актуални данните за съпричастност на политически лица: Делян Пеевски, Ахмед Доган и самия премиер Борисов.  А ако тяхната съпричастност се докаже, ще се разклати не само правителството, но и целият модел на ограбване и контрол в държавата. Моделът #КОЙ.

Харесва ли Ви статията? Можете да подпомогнете работата ни с малко дарение като изпратите SMS. За да дарите веднага 1,2 лв. от български номер изпратете SMS с текст dam 424449 на 1915. Натиснете бутона, за да дарите чрез SMS от други държави или за други суми:
image

До момента Биволъ успя да потвърди съществуването на офшорните фирми в Лихтенщайн и Британски виржински острови, които са използвани в схемата. Втората част на разследването отива по-далеч и доказва именно съществуването на „черни пари“ в приватизацията на тютюневия холдинг.

image

В схемата на задкулисното придобиване на активите на най-големия тютюнев холдинг в Източна Европа е разкрито и финансирането на кол опцията, заложена в договора публикуван от Биволъ в първата част на „Мафията Булгартабак“.

49 милиона евро са дошли като заем от VENTRACOR ESTABLISHMENT, за която се твърди, че е контролирана от Пещерняците, а 59 милиона са дошли от фирма, контролирана от Василев и Пеевски – EFV INTERNATIONAL FINANCIAL VENTURES. По последна оперативна информация Щерев и Петров впоследствие са били изиграни и окончателно елиминирани от сделката, а делът им е разпределен.

Според писмото на адв. Ангелов до Василев някакви суми към EFV са преведени от фирмата TABACO EMEA TRADE LIMITED, посредник по плащанията. Тази фирма не трябва да бъде използвана след като схемата бъде окончателно монтирана.

В предварителния сценарий обаче настъпват съществени изменения, както доказва друг таен документ, с който Биволъ успя да се сдобие (виж тук: EFV-Livero-TGIMiddleEast).

 

Дубайската връз/т/ка

Участието на EFV в схемата на Ангелов и конкретната сума от 59 милиона се потвърждават напълно от договор за цесия между EFV и TGI Middle East FZE. Последната е дубайска фирма, която напълно изкупува дълга на LIVERO и впоследствие става негов собственик.

От документа става ясно, че съществува договор за заем между EFV и LIVERO на стойност 59 млн. евро, подписан на 23.09.2011 г. за срок от 3 години.

EFV цедира това вземане на TGI срещу 45 414 388 евро на 07.11.2013. Точка 13 от договора обаче разяснява, че цесията е част от споразумение за придобиване на дялове и вземания между TGI Middle East FZE и PANIM FOUNDATION.

Така се потвърждава документално и вторият централен актьор в схемата « Ангелов » – фондацията с участието на майката на Делян Пеевски и Цветан Василев.

image

Парите са преведени по сметка на EFV в цюрихския клон на британската банка Coutts. Посочената банкова сметка е същата, от която EFV е платила милиони на офшорки регистрирани на името на синдикалните лидери Константин Тренчев и Димитър Върбанов. Това беше разкрито в  предишно разследване на Биволъ, но засега прокуратурата мълчи глухо за този детайлно разнищен механизъм за купуване на политическо влияние.

В началото на 2014 г. LIVERO декларира в КЗК, че новият му собственик е TGI Middle East FZE. От решението на Комисията за конфликт на интереси става ясно, че собственик на TGI Middle East FZE е друга дубайска фирма – PREST TRADE. Зад нея пък стои неназовано физическо лице. Комисията не видя нищо нередно в сделката, тъй като според нея това физическо лице не упражнявало търговска дейност. И това е въпреки явното прикриване на следи, произход на парите и реални собственици чрез сложна плетеница от офшорни компании и сделки. Самоличността на това лице се оказа една от големите тайни в държавата. Възможно е дори лицата да се окажат всъщност едно и също..

Биволъ не разполага до момента с подобен договор за цесия на TGI с другия финансист на сделката – VENTRACOR ESTABLISHMENT. Но сделка явно е имало, защото в един момент в началото на 2014 г. LIVERO и TGI се афишират като единствените собственици на BT INVEST. Към средата на годината в собствеността на BT INVEST се включва и друга лихтенщайнска офшорка: WOODFORD ESTABLISHMENT. Нейният собственик също е една от големите загадки, които предстои да разнищим.

 

Държавните институции прикриват сенчестите групировки

Огромният скандал е, че човекът подписал документа, с който де факто се сменя собствеността на Булгартабак, е едновременно и изпълнителен директор на БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ и на неговия собственик BT INVEST. От разчитане на подписите в документа за цвесия става ясно, че лицето е Венцислав Чолаков, който се явява едновременно и директор на главния спонсор TGI Middle East FZE. Това е неопровержим факт – очеваден конфликт на свързани лица, незаконна концентрация и е важно да се разбере, дали е бил деклариран пред българските регулатори.

image

image

Неоспоримо – подписът на изп. директор на Булгартабак Венцислав Чолаков стои и под документа за цесията, с която дубайска офшорка придобива дял в Булгартабак.

Венцислав Чолаков (заедно с адв. Ангелов) е известен като един от най-верните хора около депутата Делян Пеевски. Опитът ни да се свържем с него на мобилния му телефон и през пресслужбата на Булгартабак се оказаха безуспешни.

Дали КФН, която надзирава публичните дружества е проявила изобщо някакъв интерес към лицата, контролиращи TGI? Известно ли е било на комисията на Стоян Мавродиев, че Чолаков е директор и на фирмата, придобиваща второто по големина публично дружество в страната, в чийто борд е… Чолаков? Известени ли са били тези факти на КЗК? Към момента на публикацията няма отговор от КФН и КЗК на въпросите, изпратени от Биволъ.

Друг основен въпрос е дали ДАНС е забелязала скритата “Дубайска връзка”. Агенцията за национална сигурност дали е проявила интерес откъде са дошли и какъв е произходът на тези 45 414 388 евро, които TGI е платил на EFV за собствеността си в LIVERO, респективно на Булгартабак? Едва ли Чолаков ги е извадил от джоба си, а ако е разполагал лично с такива средства от него трябва да се заинтересува НАП и Финансовото разузнаване. Според писмо, изпратено в американското посолство, което Биволъ публикува (виж тук), тези пари са от контрабандата на цигари на Булгартабак в Близкия изток, включително с посредничеството на терористични ислямски организации. Въпросите на Биволъ, изпратени до ДАНС останаха без отговор.

Ако информацията е вярна, сделката за придобиването на Булгартабак е тежък случай на пране на пари от престъпна дейност. ДАНС упорито не отговори на запитването ни дали има информация за произхода на тези средства.

 

Но ако те са чисти и законни, защо са били скрити през такава съмнителна цесия? Сделка, която до този момент е била прикривана от българското общество и институции.

#КОЙ реално стои зад LIVERO, SEDONA, BELOM, PANIM и WOODFORD? С какъв произход са останалите 45 млн. евро дадени от VENTRACOR, като заем на LIVERO, за да придобие BT INVEST? Колко и с какъв произход са парите, които TGI плаща на VENTRACOR за цесията на заема? Това са другите важни въпроси от мозайката, който крие една от най-зловещите картини на нашето съвремие:

„черни пари“ от контрабанда с терористични организации и политическа корупция на най-високо ниво в държавата.

Този пъзел е обаче един от прозорците към тайния и скрит свят на т.нар. Задкулисие, което неотменимо диктува и определя всички процеси в държавата. И което създава и сменя политическите проекти на власт по своя угода.

« Всички знаят » и « считат », че Булгартабак се приватизира по мафиотски принцип и се контролира от определен кръг лица тясно свързани с висшата власт и банкови капитали, но никой до момента не е представил документи, които го потвърждават. Тази ситуация обаче е на път да се промениНе защото българската прокуратура си е свършила работата, а защото е налице пране на пари от престъпна дейност. Дейност, извършена реално от субекти в юрисдикцията на Обединеното Кралство, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, където съдебната система не се нуждае от реформа. За прокурорите в тези държави е елементарно да разкрият крайните икономически бенефициенти на офшорките и да потърсят обяснения от „вездесъщия“ адвокат Андреас Шурти, както и от други ключови протагонисти в схемата. За тях ще стане дума в продължението.

Следва…




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20258078
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930