Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2015 16:54 - Скандал! „Америка за България” плаща на протестъри, журналисти и съдии – 100 бона за Лора Крумова, 300 - за Кака Цонка
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Скандалната фондация „Америка за България“ си е напазарувала нови медии, протестъри и публични личности. Неправителствената организация е напълнила банковата сметка на Антоанета Цонева-Кака Цонка с близо 300 000 лева. Нови 98 820 лв. са потекли към сдружение „Българион“, което е собственост на журналистките Лора Крумова и Галя Щърбева, пише Епицентър.бг.

Със средства на „Америка за България“ се подкрепят поредица от журналистически разследвания на общинските избори през 2015 г. Журналистически екипи от Нова телевизия се насочват към шест общини, за да разследват изразходванвто на общински средства, наличието на корупционни практики, изборни измами и манипулации.

Сдружение „Българион“ е на журналистките от Нова тв Галина Щърбева и Лора Крумова. В управата е и Петко Гюлчев, който е съпруг на Щърбева, показа проверка в Търговския регистър.

Асоциация „Прозрачност без граници“ на политолога Огнян Минчевполучава 98 820 лв. Чрез парите „Америка за България“ смята, че подкрепя “гражданска инициатива, която би позволила на по-голям брой български граждани от страната и от чужбина да дадат израз на своите политически предпочитания чрез включване на възможността за онлайн гласуване в българския Избирателен кодекс.”

Крупна сума получава и неправителствената организация „Институт за развитие на публичната среда“ на Антоанета Цонева. В публичното пространство дамата е известна като един от лидерите на „Протестна мрежа". Нейното НПО грабва 298 760 лв. за „подобряване на националните стандарти за свободни и честни избори.

 С почти 300-те бона „ще бъде осъществен цялостен мониторинг на финансирането на политически кампании и съответствието им с ограниченията в закона като възможни промени в регулаторната рамка ще бъдат дискутирани със заинтересованите институции. Ще бъде проведен и независим мониторинг на изборния процес, в който са включени група от опитни наблюдатели, както и представители на Лигата на младите избиратели, която ангажира представители на социално маргинализирани групи. Освен това медии и отделни журналисти ще бъдат подкрепени в осъществяване на разследвания на изборни злоупотреби“.

Българският дарителски форум на Красимира Великова е зарадван от американската фондация с 564 000 лв. Парите се дават за „неизследваните територии на филантропията“.

 На друга знакова неправителствена организация, която активно се намесва в българската политика, са отпуснати 436 000 лв. С крупната сума Съюзът на съдиите в България ще бъде подпомогнат за „осъществяването на поредица от образователни и общностни програми.“

„Програма „Гражданско образование“ цели да даде на ученици от средните училища практически познания как функционира съдебната система и да покаже как се разрешават спорове в демократичното и свободно общество. Програма „Оценка на работата на съдебната система“ цели да развие методология за включването на граждани, както и представители на други юридически професии, в оценката на работата на съдиите. В рамките на програма „Съхранена институционалната памет” ще бъдат проведени задълбочени интервюта с оттеглили се съдии от Върховния съд, които ще осветлят дискусионни теми и ще предложат насоки в развитието на съдебната реформа. Също така, ще бъде изтъкнат примерът на съдии, адвокати или представители на академичната общност, които са се придържали към високи професионални стандарти в условията на българското тоталитарно общество преди 1989 г.“, твърдят от „Америка за България“.

„Съюзът на съдиите в България“ се свързва най-вече с бившата си председателка Мирослава Тодорова. Нейното име нашумя преди години, когато тя заведе гражданско дело срещу тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. През последната година организацията активно пропагандира идеята за съдебна реформа чрез промяна в Конституцията. Политици от БСП, ДПС и уважавани юристи заявиха, че именно НПО-то е автор на конституционните промени, прокарвани от близкия й правосъден министър Христо Иванов и Реформаторския блок.

475 000 лв. получава платформата „Агора“ за укрепването на мрежата си от читалища и превръщането им в „граждански центрове, които мобилизират местни ресурси за осъществяване на значими инициативи, приети в открити граждански дискусии.

Българското училище за политика е зарадвано от „Америка“ за България“ със 120 000 лв. Грантът подкрепя екипа на НПО-то в усилията им да изградят и увеличават експертизата и опита на завършилите училището и да ги включат в дискусия за предизвикателствата, пред които е изправена страната днес. „Завършилите училището ще анализират задълбочено местната обществена и политическа обстановка и ще развиват политики, които ще представят на обществени или политически форуми като възможна основа за бъдещи промени на национално и регионално ниво“, пишат от „Америка за България“.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20279883
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930