Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 11:16 - Лъснаха тайните имоти на Командира в „Златни пясъци“
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 612 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.09.2015 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Със златни имоти за по четвърт до половин милион в Златни пясъци, купени по документи буквално на безценица, са се уредили дъщерите на Костов – Яна и Мина чрез протежето му Славчо Христов, пише „Монитор“.

Апартаментите са придобити няколко години след като кабинетът на Командира даде възможност на ресторантьора и бивш собственик на „Олимп” (бел.ред. – кръчмата – кръстница на цяла бизнесимперия, преминала в ръцете на приближените на Костов срещу жълти стотинки) да овладее чрез РМД комплекса буквално за жълти стотинки. Резюмето от сделката, сключена през 2000 година, е, че Христов е платил 2/3 от цената с компенсаторки и реално е дал едва 67 млн. лева за мажоритарния дял от Златните (виж карето). В същото време дружеството „Златни пясъци”АД държи три мега апарткомплекса с няколкостотин апартамента, подобни на тези на щерките на Костов, като основна част от тях са разпродадени. Простата сметка пък сочи, че протежето на Костов е избило парите, които е дало, с продажбата на скромна част от всички тях. Това показва проверка на агенция Монитор в имотния регистър на страната и официална справка в Агенцията по приватизация.

15 години след приватизацията на курорта, при която Христов получи от ментора си контрол върху 3,5 км плажна ивица и 177 хектара прилежаща площ към нея срещу смешната цена, местните наричат Златни пясъци Костови пясъци. Причината е прозаична – хората са уверени, че е превзел курорта с личната благословия на тогавашния премиер, срещу което вероятно се е ангажирал с бъдещи услуги (примерно жилища на безценица) и осигуряване на спокойни теменужени старини на Командира. На хартия, разбира се, подобна договорка между ментор и протеже не фигурира официално, но пък следите остават. А те са достатъчно показателни и сочат, че три апартамента в най-луксозните апартхотели на комплекса са били в ръцете на фамилията на Командира, като два от тях продължават да се водят на името на дъщерите му и са закупени на суми далеч под пазарните.

Под сурдинка в Златните се твърди, че пак за него и родата му е винаги запазен и един от апартаментите на четвъртия етаж на перлата на курорта – „Адмирал”. А в управата на дъщерните дружества на Златни пясъци могат да бъдат намерени и в момента хора (като тогавашния губернатор на Смолян и настоящ член на управата на курорта и ВиК дружеството му Веселин Черкезов), с които управляваше и по-точно хариза икономиката на страната в периода 1997-2001 г. Все неща, които сочат, че приватизацията на Златните е била просто един проект на асистента по политикономия Костов. По подобие на КТБ на Цветан Василев и на ДСБ, де факто заченато и от двамата като политически клонинг на кухите фирми, с които забегналият в чужбина финансист източи милиарди от парите на вложителите във фалирания трезор. Далеч не е случайно, че именно Василев подслонява фондация „Демокрация” след падането на Костов от власт.

Макар още при приватизацията на курорта да се знае, че зад РМД „Златни” стои именно Славчо Христов, той се осветява чак няколко лета по-късно. През 2003 г. (годината, когато след като вече е дал начален тласък на Цветан Василев във финансовия сектор, Командира пуска в ход и новия си политически проект – ДСБ), Христов влиза официално в управата на „Златни пясъци” АД на мястото на дотогавашните си наместници. Самият Костов осветява връзката си с курорта чак през 2007 г. Вероятно с надеждата, че паметта на народа е къса и хората няма да се интересуват как осребрява престоя си във властта.

image

Тогава по-голямата му дъщеря Яна откупува апартамент от 114 кв.м. в построения от „Златни пясъци” АД апарткомплекс „Иглика 1” за смешните 75 000 лева. Тя обаче го взема не от самото дружество, а от други частни лица, закупили обекта от фирмата на груб строеж срещу 30 000 лева. Сумата е само двойно по-ниска при положение, че Яна Костова го получава вече готов, и доста под пазарната му стойност. Самият комплекс е първият от общо три, издържани в същия еклектичен стил като хотел „Адмирал” и собственост на един и същи човек – Славчо Христов, държащ „Златни пясъци”АД чрез приближени лица, а той самият е шеф на надзора на курорта. Намира се точно над хотела, а апартаментът на Яна е на 50 метра от плажа. За справка – според брокерските сайтове цените на подобно жилище вървят дори сега в диапазона от 1000 до 1050 евро. Т.е. пазарната цена на апартамента е около четвърт милион лева. Тук е моментът да се отбележи, че комплексът се води лукс, има денонощна частна охрана и според сайта на „Златни пясъци”АД е монолитно строителство с дървена дограма от Словения. Все екстри, които допълнително набъбват цената.

Колко е реалната стойност на апартаментите може да се съди от следващата покупка на Яна. През 2008 г., когато цените на имотите все още бяха в пик, щерката на Костов купува от „Златни пясъци” АД апартамент от близо 140 квадрата на първа линия.

 

image

Жилището се намира в съседния на „Адмирал” апарткомплекс „Златна котва”, като Яна брои едва 83 122 лева. Продава го само 3 години по-късно – през 2011 г., за петорно по-висока сума. Макар тогава имотният балон вече да се беше спукал, сделката е финализирана на цена от 469 399 лева. Чудите как може да има толкова огромна разлика? Тогава не е зле да знаете, че една от основните схеми за изсветляване на доходи е купуване на ниска цена (в някои случаи като услуга за ментора, в други – само документално) и продаване на много по-висока. Дали в случая говорим за това могат да кажат разследващите. Любопитен детайл впрочем е, че жилището е продадено на рускиня, чийто имена съвпадат напълно с тези на една от най-известните водещи в Русия – Юлия Викторовна Панкратова, както и че съседи на Костова в двата комплекса са главно руснаци. Противно на неприязънта, проявявана публично от баща й и проекта му ДСБ към Кремъл и федерацията.

Яна далеч не е единствената от фамилията, притежаваща жилище на Златните. През 2010 г. 77-годишният тогава баща на експремиера – Йордан Костов, купува от „Златни пясъци”АД апартамент от 97 квадрата в друг от съседните на „Адмирал” комплекси на първа линия – „Сирена”.

 

image




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20136479
Постинги: 18643
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031