Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2015 16:28 - България затвори въздушното си пространство за руски самолети, натоварени с хуманитарна помощ
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 332 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Министерството на външните работи потвърди разпространената от гръцки медии информация, че България е отказала на Русия въздушен коридор за полети на самолети с хуманитарна помощ за Сирия. „Ние не разрешихме преминаването на руски военно-транспортни самолети през територията на България във връзка с това, че въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения. Българското Министерство на външните работи самостоятелно е взело това решение, цитира БГНЕС говорителката на министерството Бетина Жотева.

България затвори въздушното си пространство за руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия, съобщи гръцкият Kathimerini. Според изданието самолетите ще преминават през въздушното пространство на Иран.

„В резултат на това двата руски самолета с хуманитарна помощ за Сирия ще преминат през въздушното пространство на Иран, вместо да използват маршрута през Балканите и Гърция. Този път е избран заради това, че България е отговорила с отказ на допитването на руските власти да използват небето й. Това облекчи живота на Атина, която получи аналогично запитване от РФ”, пише изданието.

„Обръщението на Русия предизвика противодействие от страна на САЩ, които чрез посолството си в Атина в събота помолиха гръцките власти да не дават разрешение за преминаване на руските самолети“, добавя изданието, като уточнява, че отказът на България е снел от Гърция отговорността за разглеждането на аналогично искане от страна на РФ. 

Официални представители от Европейския съюз неколкократно са искали помощ от Русия при решаването на проблема с бежанците от Близкия Изток, заяви говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова. „През последните шест месеца представители на ЕС и по-специално еврокомисарят по външна политика и сигурност Федерика Могерини се обръщаха многократно към нас. Те влязоха в контакт с нас и ни казаха, че трябва да се направи нещо в отговор на разрастващата се криза ", каза Захарова пред московското радио „Вести FM".


http://www.cross.bg/prostranstvo-pomosht-vuzdyshnoto-1480103.html#axzz3ktCzOE22



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20217413
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930