Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2015 00:31 - Съдят убиец, уличен с ДНК експертиза 3 години по-късно
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Шуменският окръжен  съд даде ход на делото за убийство срещу 59-годишният Иван Радев. Той бе задържан през ноември 2014 г. за убийство, извършено три години по-рано в Нови пазар. До задържането му доведе проверка на ДНК материал, намерен под ноктите на жертвата – 77-годишния Васил Атанасов.

При старта на делото обвиняемият поиска отвод на прокурора Маргарита Георгиева. „Тя действа подмолно и е сключила сделка с лъжесвидетел”, каза Иван Радев.

Един от свидетелите, дали показания, уличаващи Радев, е Джулиян Митков. Той е бил в ареста заедно с Иван Радев. Според показанията му Радев е признал пред него убийството, като е казал, че не могат да го докажат.

Според служебния защитник на обвиняемия – адвокат Николай Трошев, на Джулиян Митков е била предложена сделка по неговото дело, за да даде тези показания.

Прокурор Георгиева заяви, че доводите са неоснователни, а съдът отхвърли искането за отвод на прокурора.

Иван Радев заяви още, че е бил подлаган на психологически тормоз в ареста. „Местеха ме няколко пъти на ден в различни килии в продължение на 8-9 дни”, каза мъжът.

След кратка почивка съдът даде ход на делото и прокуратурата прочете обвинителния акт.

Според него на 10 юни 2011 г. Иван Радев е отишъл в дома на Васил Атанасов в кооперация на ул. „Цар Симеон” 54 в Нови пазар.

77-годишният стопанин на дома живеел сам в апартамент на втория етаж. Двамата мъже се познавали отдавна, от времето, когато работили в завода за стъкло „Китка” в града.

Следствието допуска, че Иван е отишъл при възрастния мъж, за да иска пари, с които да покрие дълговете си.

Според свидетели, работещи в игрални зали в Нови пазар, обвиняемият бил чест посетител, като през 2011 г. бил проиграл около 4000 лв.

Васил Атанасов пък бил пенсионер, но заради миналото си на политически затворник получавал висока пенсия. Според материалите по делото през юни 2011 г. той взел пенсия в размер на 737 лв. Съседи разказали, че по негови думи Васил бил спестил около 12 000 лв. Тъй като нямал сметка в банка, се предполага, че държал парите вкъщи.

След като влязъл в дома на Васил между Иван и стопанина последвала свада и сборичкване. По-младият Иван бутнал Васил на легло в една от стаите и го пробол три пъти с нож в гърдите. Едно от намушкванията попаднало в сърцето на възрастния човек и той издъхнал.

Иван Радев сложил ножа в печката, която била в стаята, и запалил хартия, за да унищожи доказателствата по ножа. Той претърсил дома за скрити пари, след което напуснал апартамента на стареца.

Тялото на Васил било намерено два дни по-късно от хора, грижещи се за него. Първоначално те сметнали, че възрастният мъж е починал от естествена смърт, защото имал редица заболявания. Така помислил и личният лекар, издал смъртния акт. Когато започнали да преобличат тялото за погребението, се оказало, че има три прободни рани в областта на гърдите. Близките повикали полиция и така станало ясно, че е извършено убийство.

По-късно криминалистите открили следи от ДНК под ноктите на дясната ръка на убития Васил. През 2014 г. със съдебно разпореждане от Иван Радев бил взет ДНК материал, от който станало ясно, че следите по жертвата са негови.

В свои показания самият Радев отрича да са се виждали с Васил по това време, като декларира, че последната им среща е била през април.

Иван Радев не се призна за виновен и поиска да бъдат разпитани отново част от свидетелите, както и вещите лица, извършили ДНК експертизата.

Следващото заседание по делото бе насрочено за 29 септември от 9.30 часа.

- See more at: http://shumen.topnovini.bg/node/624968#comment-94464



Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20233477
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930