Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 15:53 - Павлова призна, че санирането ще се плаща от собствениците
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Сдружението на собствениците поема всички разходи по конструктивно укрепване на сградата, ако енергийният оценител прецени, че такова е нужно.

В цялата страна изнервени членове на Герб обикалят като луди и притискат хората да регистрират юридическо лице „Сдружение на собствениците“, за да подпишат договор за саниране с общините.

Вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова представи пред 400 души в Пловдив Националната програма за енергийна ефективност, т.нар. саниране. Притежател на апартамент, влязъл в „Сдружение на собствениците“ в жилищния блок повдигна въпроса, че в типовите договори не открил думата „безвъзмездно“ в окончателния текст за финансирането, предаде БГНЕС. Министър Павлова отговори, че… това се подразбирало! Очевидно Лиляна Павлова не разбира абсолютно нищо от право и законност. Съвсем логично попиталият изрази съмнение, че ако се смени правителството, може и да не се подразбира.

„Ами тогава внимавайте за кого ще гласувате“, отговори Лиляна Павлова.

Тя все пак призна, че собствениците, регистрирали сдружение, със сигурност сами ще трябва да поемат разходите по укрепване на конструкцията, ако такова е предписано от експерта по енергийно обследване. Не го ли направят, не само ще отпаднат от списъка на одобрените за саниране сгради, но ще трябва и да възстановят парите за „техническото“, т.е. енергийното обследване на жилището.

„Ако се установи проблем с връзката между панелите и се наложи тя да се укрепва, вътрешните ремонти ще са си за сметка на собствениците“, обясни Павлова.

Експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството изчислили, че след санирането на апартамент от 80 кв.метра в София или Благоевград, размерът на данъка ще се увеличи с 1,60 лв, а на такса смет – 1,20 лв.

Лиляна Павлова отмести с още една година срока за подаване на документи.

Срокът за подаване на документи е до края на 2016 г., а реализацията може да продължи и през 2017 г., каза министърката. След 2016 г. вече ще имат шанс и сградите под 36 апартамента, включително и тухлените“, обяви Павлова. 1400 сгради в Пловдив отговарят на изискванията на програмата за вид строителство, брой апартаменти и възраст, от тях може би за около 1000 ще има средства. Ремонтът ще трае от 3 до 6 месеца.

Време беше някой да си признае, че между санирането и изборите има нещо общо, шегува се читател във форума на изданието.

Друг читател пита:

Министър Павлова, кой заложи заробващите ни условия в Договора за саниране!?:

„VII.Прекратяване на договора и специфични условия

Чл. 8. Настоящият договор се прекратява:

(3) Едностранно от довереника (кмета) с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя (сдружението на собствениците) по чл. 5

(Кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп до всяко жилище в 2-дневен срок и ал.7 – не осигури склад

Доверителят (Сдружението на собствениците) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2 (всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори (могат да напишат всичко) от страна на довереника (кмета)“?

Отговор от МРРБ, естествено, няма.

http://www.vestnikataka.bg/2015/02/павлова-призна-че-санирането-ще-се-пла/




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20131722
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031