Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 17:00 - Чухте ли? САЩ отново организираха преврат във Венецуела?
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.03.2015 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Българските медии не отразиха опита за преврат във Венецуела, който изглежда като сценарий за американски екшън-филм…

 

 

Президентът Обама отправи сериозно предупреждение! В новия си план за отбрана„Национална стратегия за сигурност“ той написа:

 

„Ние сме твърдо с всички хора по света, чиято демокрация е в опасност, каквито са венецуелците.“

Но от приемането на съвременната си конституция Венецуела е една от най-демократичните държави в света по всички показатели. Тези думи на Обама означават, че той и неговата администрация ще направят всичко възможно да предотвратят Венецуела да върви по пътя на независимостта и просперитета.

На 6-ти февруари 2015г. планът за преврат и елиминирането на демократичните венецуелски институции бе завършен. Изпълнението му бе планирано за 12-ти февруари.

„Операция Джерико“ бе контролирана от Националния съвет за сигурност под ръководството на Рикардо Зунига. Този „дипломат“ е внук на едноименния президент на Хондурас от Народната партия на Хондурас, които организира превратите от 1963г. и 1972г. в полза на генерал Лопез Арелано. Зунига ръководеше подразделението на ЦРУ в Хавана, където наемаше и финансираше агенти с цел да създаде здрава опозиция срещу Фидел Кастро, докато най-надменно водеше преговори за възобновяване на дипломатическите отношения между САЩ и Куба.

image

кметът на Каракас Антонио Ледезма (дясно), вербуван от израелските служби.

Както винаги в подобни операции, Вашингтон са много внимателни да не бъдат хванати в организирането и ръководенето им. Тяхна запазена марка е да работят чрез фондации и неправителствени организации, които да подготвят и финансират лидери на бъдещ преврат. (В България подобна организация е „Америка за България“) Въпреки законовите препятствия, във Венецуела са намесени поне три американски НПО-та или фондации. В допълнение на това САЩ винаги търсят и намират съюзници, които да поемат част от преврата или отговорността за него. В съответния случай Германия трябваше да отговаря за защитата на представителите на НАТО, Канада за контрола над гражданското летище в Каракас, Израел за елиминирането на най-видните и уважавани последователи на Чавес и Великобритания за пропагандата в обществото. Следващата стъпка бе да се мобилизират политическите субекти и организации, които да подкрепят и признаят преврата (сенаторът от Вашингтон Марко Рубио, бившият резидент на Чили Себастиан Пинера, колумбийските президенти Алваро Урибе и Андрес Пастрана, в Мексико бившите президенти Фелипе Калдерон и Висенте Фокс и в Испания бившият правителствен президент Хосе Мария Аснар.)

За да оправдае преврата, Белият дом са принудили големи венецуелски фирми да складират стоки от първа необходимост, вместо да ги разпространяват. Идеята е била да се предизвикат опашки пред магазините и в тълпите да се внедрят платени граждани, които да предизвикват конфронтации и размирици. Но въпреки проблемите с доставките през януари и февруари, никога не се е случвало венецуелци да създават проблеми.

За да засили икономическото си въздействия, Барак Обама подписа закон за налагане на допълнителни санкции срещу Венецуела и някои от нейните лидери. Официалното становище, е че тези санкции се налагат на отделни хора, които били потискали студентските протести. На практика студентски протести не е имало, а Вашингтон са плащали не малко пари на банди, за да създават дирижирани сблъсъци с полицията. До момента псевдостудентите са убили 43 души за последните месеци и са всели страх в гражданите на столицата.

 

Военните действия са били наблюдавани от генерал Томас Гиъри от американската база в Маями и представителят на Пентагона Ребека Чавес. Те са наемали и възлагали задачи на частната армия Academi (бившата Blackwater), която сега се контролира от адмирал Боби Идман (бивш директор на Националната агенция за сигурност на САЩ) и Джош Ашкрофт (бивш главен прокурор на САЩ от администрацията на Буш-младши). Super Tucano с регистрация N314TG, закупено от американската фирма „Вирджиния“ през 2008г. за убийството на Раул Рейъс – вторият в йерархията на ФАРК (Колумбийската Народна Армия). Самолетът е трябвало да бъде маскиран като част от венецуелските ВВС. Той е трябвало да бомбардира президентският дворец Мирафлорес и други правителствени цели, включително Министерството на отбраната, управлението на разузнаването на ALBA и телевизионния кана Telesur.

image

Самолетът е бил на изчакване в Колумбия, а в Богота, в посолството на САЩ, е било установено централното командване на операция „Джерико“.  Някои висши офицери, действащи и пенсионирани, са направили предварително обръщение към нацията, в което са обявили вземането на властта с цел да възстановят реда.

Сутринта на 12 февруари EL Nacional са публикували плана за преход, който е бил изготвен от Държавния департамент на САЩ. Според него е трябвало да се формира ново правителство, ръководено от бившия депутат Мария Корина Мачадо. Тя е президент на асоциацията Sumate, която инициира и загуби референдума за отстраняване на Уго Чавес от власт през 2004г. Още тогава тя и нейната организация бяха спонсорирани от американски фондации. Въпреки поражението си тя бе посрещната с чест от Джордж Буш-младши в Овалния кабинет през 2005г. През 2011г. тя е избрана за представител на щата Миранда, а три години по-късно през 2014г. е вече шеф на Панамската делегация в Организацията на Американските страни (OAS), но е бързо освободена от своите задължения поради нарушение на Венецуелската конституция. 

За да улесни координацията на преврата, Мария Корина Мачадо организира симпозиум на 26-ти януари в Каракас под наслова „Гражданската власт и демокрацията днес“, но който присъстваха голяма част от дотук изброените, а и други, превратаджии.  Всички тези приготовления не дадоха резултат. Венецуелското разузнаване следеше отблизо заподозрени в заговор за покушение над президента Мадуро.

image

Още през месец май миналата година Мария Корина Мачадо и други влиятелни венецуелски граждани бяха обвинени в подготвяне убийството на Мадуро, посредством мейли, които са разменяли в месеците преди това, но обвиненията бяха снети поради липса на солидни доказателства. Чрез следенето на тези конспиратори и техните дейности, Венецуелското разузнаване попаднало на „Операция Джерико“.

image

Мария Корина Мачадо

 

В нощта на 11 февруари водачи на операцията във Венецуела бяха арестувани заедно с няколко агента на Мосад, а сигурността по въздухоплаването бе засилена. След труса в структурите на „Джерико“ и последвалите признания на арестуваните, на 20-ти февруари бе арестуван и кметът на Каракас Антонио Ледезма за съучастничество.  Президентът Николас Мадуро веднага излезе с изявление по медиите, с което разобличи плана „Джерико“ и участниците в него. Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ се шегуваше с журналисти, които му припомняха преврата в Хондурас през 2009г., организиран от Обама, както и опита за преврат в Македония преди няколко седмици. Той обяви всички сегашни и минали обвинения за абсурдни и добави:

„Всичко това е въпрос на дългосрочна политика. САЩ не подкрепят преходи с неконституционни средства. Политическите преходи трябва да бъдат демократични, конституционни, мирни и законни. Видяхме как няколко пъти венецуелското правителство отклонява вниманието от собствените си действия, като обвинява САЩ или други членове на международната общност в отговорност за събитията във Венецуела. Тези усилия представляват липса на сериозност от страна на венецуелското правителство да се справя с тежкото положение, в което се намира.“

За венецуелците неуспешния преврат им напомня, че трябва да пазят демокрацията жива и че винаги ще има кой да се опита да им я отнеме. Тези събития показаха, че САЩ не са се променили и са същата империалистическа сила, чиято единствена самоцел е да подчини света на своята воля.

 

Автор: Кристиан Дочев,

 

Alter Information




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20207879
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930