Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 18:58 - Забраниха шумните сватби на открито в Шумен
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.12.2014 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В населените места на община Шумен се забранява използването на техника за озвучаване на лични тържества на открито. Забранява се използването на пиротехника за лични тържества, освен на Нова година. Това решиха днес общинските съветници в Шумен по време на редовната си сесия. Предложението, с което се слага край на шумните сватби на открито, бе прието с 33 гласа „за”, 0 „против” и 3-ма „въздържали се”.

Глобите за нарушаване на новите разпоредби да са от 100 до 1000 лева, приеха още съветниците. Промените в Наредба 1 влизат в сила след публикуването им в местен ежедневник.

Ограниченията за шумните тържества на открито да са само в делнични дни, предложи Сюлейман Бакиев по време на дебатите по промените в Наредба 1 на община Шумен в частта й за тържествата на открито. Предложението не бе прието от съветниците.

Според Бакиев с промените се ограничават хората по селата и по един или друг начин се нарушава традицията, която има за тържествата. „Когато в едно село се прави сватба, всички от селото са там, а със забраната ограничаваме всички”, каза Бакиев. Той допълни още, че  подкрепя спазването на реда и законите и ще направи предложение в Шумен да се изгради зала, в която ромите да правят своите тържества.

„Има очакване в обществото за това редът да се спазва", каза омбудсманът на Шумен Иван Капралов. Той обърна внимание на партиите, които ще участват на изборите следващата година, че трябва да имат отговор за хората за това как ще се спазва редът и спокойствието в града. „Има множество сигнали за нарушаване на реда и тези, които го нарушават, не се стряскат от никоя институция”, каза Капралов, като освен тържествата на открито, той даде за пример и заведенията, от които звучи силна музика.

„До тази мярка стигнахме след две години и според мен трябва да я приемем, за да осигурим спокойствието на гражданите”, призова съветниците Капралов.

Според проф. Добрин Добрев в Шумен трябва да се осигури спокойствието на всички граждани. „Не става въпрос за нарушаване на традицията за правене на тържества, единствено искаме да ограничим използването на озвучителна техника, която вместо да внесе радост, се превръща в терор. Не трябва да подменяме въпроса. В Шумен трябва да създадем условия за нормално живеене, да си празнуват празниците, но да не пречат на другите. Това не е проблем само на един етнос”, каза Добрев.

„Не трябва да отлагаме решаването на проблема във времето”, каза д-р Парашкева Вичева. „Не знам дали с озвучителната техника празнуващите радват някого или по-скоро пречат. Това се случва и в градовете и селата”, допълни Вичева.

 

„Защо не решихме цялостно въпроса, да обхванем заведенията, които дънят музика”, попита председателят на общинския съвет проф. Георги Колев. В залата възникнаха и въпросите какво ще се прави с концертите в парк „Студентски” и с концертите на политическите партии.

Проф. Добрев обеща, че ГЕРБ няма да имат концерти след 22.30 часа. „Ако някоя партия си позволи да прави концерти късно вечерта, то нека шуменци да решат дали да гласуват за нея”, заяви Добрев.

В края на дебатите Бакиев посочи, че ако се забранят шумните лични тържества, ще се подходи тенденциозно и попита защо не се въвежда и забрана за шума от заведенията.

Генчо Гатев заяви, че ще гласува “за” забраната на шумните лични тържества и заяви, че на Правна комисия ще се изготви предложение за ограничаване и на шума от заведенията. „Не забраняваме личните тържества на открито, въвеждаме ограничения за шума от тях, за да не пречи на останалите хора”, каза адв. Гатев.

http://shumen.topnovini.bg/node/560662#sthash.exmkOto1.dpuf



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20206540
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930