Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2014 17:43 - Военно-апелативна прокуратура трябва да разпореди разследване срещу Бойко Борисов
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По делото така и не е установена основателна причина за обстрелването с гранатомет на Димов, освен заповедта на главния секретар, което пък означава, че целта е била ликвидирането му, смята адвокат Михаил Екимджиев

Прокуратурата не е установила никакви основателни причини за обстрелването на Тодор Димов-Чакъра с гранатомет, което означава, че целта е била само физическото му унищожение. Тъй като заповедта за тези действия е на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, той трябва да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Това е основният извод от жалбата на адвокат Михаил Екимджиев срещу прекратеното повторно разследване за смъртта на Чакъра. В края на юни Военноокръжната прокуратура в София прекрати възобновеното разследване. До възобновяването се стигна след искане на главния прокурор Сотир Цацаров, което пък бе продиктувано от осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург срещу България. Тодор Димов-Чакъра загина при полицейска акция в къщата му през декември 2003 г., при която бе обстрелван с гранатомет, а заключението на последвалото разследване бе, че се е самовзривил. В осъдителното решение на ЕСПЧ се казваше изрично, че за съда не е задача да установи от какво е починал Димов, а дали употребените срещу него сила и средства са били абсолютно необходими, или са прекомерни.

„Според Съда три фактора показват, че те не са били основателни, по-специално що се отнася до реактивните гранати. На първо място, полицейските органи не са били изправени пред чувството за непосредствена заплаха за живота на невинни хора, която би направила неотложна употребата на сила. Съмнително е дали прибързаната акция действително е била необходима и изглежда, че полицаите, които са били многобройни и добре екипирани, са имали достатъчно време, за да отцепят къщата, в която се е укривал г-н Тодоров, да вземат мерки за предотвратяване на бягството му и да подготвят внимателно задържането му. Решенията да използват експлозиви и реактивни гранати са взети – факт, който е изрично споменат от Военен съд – Пловдив в първото му решение – доста време след последния изстрел, произведен от г-н Тодоров, и следователно не са пряко последствие от внезапна насилствена негова реакция или от непосредствен опит да отнеме живота на другиго“, се казва в решението на ЕСПЧ, цитирано и в жалбата на адвокат Екимджиев.

Според защитника, след като и във възобновеното разследване не се сочат основателни причини за използването на гранатомет, то делото не трябва да бъде прекратено, а да бъдат привлечени под отговорност длъжностните лица, които са разпоредили обстрелването.

От постановлението на прокуратурата ставаше ясно, че в ранния следобед на 10 декември за последно Чакъра стреля по униформените около къщата, а след това баретите вземат решение да преустановят всички действия и да изчакат да мине нощта. Преди това с взривове проверили мазето и първия етаж на къщата, като се убедили, че Чакъра не е там, но бил заложил взривове срещу евентуално нахлуване. По същото време, на горните два етажа, където се предполага, че се е намирал, вече бушувал пожар. Баретите взели решение да се изтеглят и да не продължават с обезвреждането, защото вече било тъмно.

След това обаче е последвало решението на Бойко Борисов за обстрел с гранатомет. В постановлението на прокуратурата, то е аргументирано по следния начин: „След подробен анализ на оперативната обстановка – неустановено местонахождение на Тодоров; водена от него ожесточена стрелба, при всички опити за атака на командосите; наличието на неустановено количество въоръжение в него и налична оперативна информация, макар и непроверена за заложени взривни устройства в двора и в къщата /проверена/ и за възможност Тодоров да напусне къщата по предварително подготвени проходи след полунощ св.ген. м-р Борисов взел решение да се произведат изстрели с „РПГ-7″, за да се обезвредят възможни заложени взривни устройства в къщата.“

Според адвокат Екимджиев предположението, че Димов е можел да избяга не почива на обективни данни. „Със същата доза основателност би могло „разумно“ да се предположи, че Тодоров ще напусне къщата по въздуха или използвайки подземни реки“, посочва защитникът, за да докаже тезата си, че няма убедителни мотиви за необходимост от използване на РПГ, а целта е била убийството на Чакъра.

„Дори хипотетично да се приеме версията, че стрелбата с гранатите е проведена, за да бъдат взривени евентуално заложени в къщата взривни устройства, този факт, сам по себе си, доказва евентуален умисъл за убийството на Т. Димов. Дори ако пряката цел на изстреляните гранати е била да бъдат обезвредени предполагаеми, заложени от Димов експлозиви, за обучените полицаи е било ясно, че дублираният ефект на мощните взривове от РПГ и от взривените с тях „капани“ не би дал реален шанс за оцеляване на Т. Димов. От друга страна, според мотивите на обжалваното постановление, в момента на изстрелването на РПГ, участниците в операцията са допускали, че Т. Димов е жив“, пише още адвокат Екимджиев. По думите му, след като явно прекомерната огнева мощ е насочена пряко към убийството на Чакъра, прекратяването на разследването без повдигане на обвинения, нарушава правните стандарти за ефикасност на разследването според практиката на ЕСПЧ.

„Несъобразяването с тези правни стандарти води до неизпълнение на задължителните индивидуални мерки, произтичащи от Решението на ЕСПЧ от 06.11.2012г. по делото Димов и други срещу България. Ето защо обжалваното постановление следва да бъде отменено и Военно-апелативна прокуратура да разпореди привличането към наказателна отговорност на длъжностните лица, отговорни за смъртта на Т.Димов“, посочва в жалбата си адвокат Екимджиев.

Взривен или самовзривен

В нощта на 11 декември 2003 г. около 2,30 ч. последвали 7 изстрела с РПГ-7 и решение да се изчака сутринта за проникване в къщата, когато служителите открили разчлененото и овъглено тяло на Чакъра. Тук вече следват опитите да се установи причината за смъртта на Чакъра, което пък би имало връзка и с евентуалната наказателна отговорност на длъжностните лица.

В жалбата се цитират изводи от постановлението на прокуратурата, в които се казва, че от медицинска гледна точка не може да се направи категоричен извод за причината за настъпване на смъртта, както и кога е настъпила.

„Поради неустановяването на конкретната причина и на момента на смъртта логически не може да се изключи версията, че той е убит в резултат от разпоредения от ген Б. Борисов обстрел на къщата с ръчни противотанкови гранати (РПГ)“, смята адвокат Екимджиев.

Въпреки изводите по медицински данни обаче, прокуратурата все пак е извела заключение за смъртта на Чакъра, до което е стигнала и след анализ на нов оглед на местопроизшествието. Според разследващите той все пак се е самовзривил.

„На базата на всички данни от делото – медицински документи от аутопсията на трупа на Тодоров с рентегнови снимки, ексхумация и рентгенови снимки на иззети кости с вбити проектили, протоколи от оглед на местопроизшествието непосредствено след инцидента, както и оглед на местопроизшествието за нуждите на настоящата експертиза заедно с приложения снимков материал, може да се направи извода, че причината за смъртта на Тодоров е взрив от близко разстояние, довел до разчленяване на тялото в областта на кръста, разкъсване на вътрешни органи на коремната кухина в ляво и откъсване на част от лявата ръка в областта на предмишницата с двустранно счупване на ребрата. В момента на въздействие на взрива върху тялото са оказали въздействие всички увреждащи елементи на взрива – взривна вълна, проектили и висока температура с повърхностно действие в областта на въздействие на взрива. В последствие върху тялото е въздействала високата температура от пожара, която е довела до овъгляване на части от тялото. Видно от направените рентгенографии преди аутопсията и от намерените при ексхумация-та проектили, вбити в костите на таза, взрива е произведен от ръчна граната.“, се казва в постановлението, в което е посочено още, че в тялото на Чакъра са открити сачми от ръчна граната, с каквато само той е разполагал.
http://spravedlivostrpg.com/?p=1396




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20208251
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930