Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2014 18:05 - Ислямистите извършиха първата потвърдена газова атака в Ирак
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
2



 11 иракски полицаи са отведени в болница след газова атака на ИДИЛ, като иракския военен министър и докторите потвърждават, че става дума за хлор. Това е първия официален случай, в който ислямистите използват газ като оръжие. 

 

Газовата атака с хлор е била на 15 септември, в Дулуия, северно от Багдад, съобщава Washington Post.

Взривът е бил последван от стрелба между ислямистите и членове на сунитското плебе Ябур, които са охранявали града.

“Беше странна експлозия. Видяхме жълт дим в небето”, заяви лейтенант Хаирал ал Ябури, един от оцелелите.

Жертвите съобщават за мъгла, която се е стелела ниско над земята – типично за хлора, който е по-тежък от въздуха.

Докторите които ги лекуват са потвърдили, че са натровени с хлор.

“Те бяха паникьосани, ние бяхме паникьосани”, заявява Касим Хатим, директор на болницата в близкия град Балад, където са били отведени полицаите. “Първоначално смятахме, че става дума за нервопаралитичен газ.”

В наскорошно изявление на иракското военно министерство се съобщава, че ИД са използвали бойния газ по“примитивен и неефективен начин” – като бомба поставена край пътя в няколко атаки и край няколко водопречиствателни станции, където са получили достъп до хлор. Без да посочва къде са станали атаките, в изявлението се казва, че ислямистите целят да “подкопаят морала на иракчаните и в частност на въоръжените сили.”

Американски военни представители съобщават, че не са знаели за газовата атака от 15 септември и искат допълнителна информация от иракското правителство.

Алистър Баски, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви за New York Times в четвъртък “Използването на хлор като химическо оръжие е ужасяващо. Тези скорошни нападения подкопават нашите усилия да елиминираме химическите оръжия в този опасен регион.”

Наскоро се появиха много доклади, че ИДИЛ използва хлор в сражения, но нито един от тях не е потвърден. Те се появиха, след като ислямистите завзеха това лято огромен изоставен иракски завод за производство на химически оръжия, където се намираха хиляди химически бомби и ракети, които според иракските власти обаче, не били годни за употреба.

По-рано тази седмица имаше съобщения за газова атака в обсадения сирийски град Кобани. Но няма данни за типа на използвания газ, понеже докторите на място нямат нужното оборудване за да го идентифицират сред кюрдските жертви.

Като задушаващ газ, хлорът е бил широко използван през Първата световна война. В днешно време е легално използван като ключово вещество в индустрията, но използването му като химическо оръжие нарушава Конвенцията за химическите оръжия.

http://desinfowar.wordpress.com/2014/10/24/ислямистите-извършиха-първа-потв-газ/




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20237425
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930