Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2014 17:32 - Джаджите за пестене на ток са безполезни
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 700 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Желанието на хората да спестят от сметката за ток много често ги кара да се доверяват и на не дотам надеждни приспособления. В онлайн пространството например „пестене на ток“ винаги се свързва с оферти за уреди, които уж намаляват с 30-40%, та дори и до 75% консумираната енергия. Гръмките обещания за ниски сметки са свързани с разход от 50-60 лева, който според търговците се избива за месец-два.

Обикновено става въпрос за устройство, което се включва в контакта, стабилизира напрежението и намалява реактивната мощност, която уредите консумират от мрежата. Нужно е само едно устройство и разходите за ток на апартамент, малък хотел, ресторант или производствено помещение с мощност на включените консуматори до 15 kW ще се „стопят“, както гласят повечето реклами.

Машинките обаче са по-скоро украшение, особено ако ги купуваме за дома. Преподаватели от Техническия университет в София са извършили многобройни тестове за ефективността на подобни уреди. И са доказали, че те нямат никакъв ефект върху сметките за ток на домакинствата.

„Тези умни инсталации всъщност представляват обикновен кондензатор, който се включва към електрическата верига. Той би могъл да компенсира единствено част от реактивната енергия, която така или иначе не се отчита от електромера“, обясни пред „Труд“ доц. Георги Милушев.  Като нагледен пример инженерът дава халба с бира.

„Активната енергия е течността в чашата, а реактивната е пяната.  Дали ще махнем или не пяната, течността си остава една и съща“, каза Милушев.

От асоциацията “Aктивни потребители“ също са тествали предлаганите на пазара уреди за пестене на енергия. „Изводът, който направихме, е, че със закупуването на подобни устройства можете да допринесете за забогатяване на някои търговци, но не и за спестяване“, твърдят от асоциацията.

Вече има над 40 жалби срещу онлайн търговци на уреди за пестене на енергия, подадени в Комисията за защита на потребителите от началото на годината. Купилите уреди твърдят, че са заблудени от информацията за устройствата и обещаваните резултати.

Полза от подобни устройства има единствено за промишлени предприятия. Но не точно защото пестят ток, а защото при промишлените производители се налагат санкции за големи количества отделена реактивна енергия. Тя натоварва допълнително преносната и разпределителната мрежа, трансформаторите и прекъсвачите. Затова големите консуматори се налага да инсталират подобни уреди.

За домакинствата остават отдавна известните трикове за намаляване на консумацията, които всеки може да прилага вкъщи, при това напълно безплатно.

Хладилникът например трябва да се монтира далеч от нагревателни уреди, от стени с вградени топли тръби, а също и от пряка слънчева светлина. Хубаво е уредът да се размразява редовно, защото всеки сантиметър лед по стените на камерата увеличава сметката за ток. Добрите уплътнения могат да спестят до 40% електроенергия.

С 5% може да се намали разходът за ток, ако температурата в стаите се понижи само с 1 градус. Отоплителните уреди не бива да се покриват с мебели или тежки завеси, за да отдават повече топлина в помещението.

От нощните тарифи на енергията също може да се пести. Например бойлерът може да се задейства автоматично между 3 и 5 ч сутринта, за да използва последните часове от нощната тарифа, а водата в него да остава гореща за сутрешния душ.

източник: Блиц




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. ikra - Благодаря за информацията!
22.10.2014 17:59
И аз няколко пъти четох за тези джаджи, а толкова цветно е обяснено в рекламата, че просто и аз си зачудих дали да не си купя :)
Е, вече ще знам, че няма смисъл.
Дано да не увеличават повече електроенергията поне, нека се смилят към гражданите!
Лек ден!
цитирай
2. varg1 - Естественно
22.10.2014 21:44
че ще са фалшификат.Нещо,което е търсено няма нужда от реклама.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20127263
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031