Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2013 13:03 - Спират тока на ВиК-Шумен заради задължения от над 1.5 млн. лв.
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
1



Енерго-Про ще прекъсне утре електрозахранването на административната сграда на ВиК-Шумен, поради натрупани просрочени задължения за консумирана електроенергия в общ размер от над 1 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество.

Оттам уточниха, че планираните прекъсвания няма да засегнат съоръжения, осигуряващи водоподаването в региона.

Компанията предприема тази крайна мярка, за да намали щетите, които понася от неизплатените задължения на дружеството в изключително труден за нея период на финансова нестабилност в резултат на ценовата политика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), посочиха от Енерго-Про.

По техни данни към 22 юли дългът на ВиК-Шумен е в размер на общо 1 510 363 лв., като от тях 1 193 159 лв. са просрочени.

От Енерго-Про уточниха, че имат сключено споразумение за разсрочване на задълженията с ВиК-Шумен по съобразена с възможностите на водното дружество схема за плащане на текущите си сметки за електроенергия в срок. „Споразумението е нарушено, тъй като сумите, които ВиК-Шумен плаща не покриват в пълен размер задълженията и те продължават да нарастват”, обясниха от електроразпределителното дружество.

От компанията са алармирали институциите, ангажирани с управлението и контрола на водоснабдителното дружество, за неговата невъзможност да заплаща в срок задълженията за консумирана електрическа енергия.

„В търсене на решение за справяне с проблема бяха проведени многобройни срещи с ръководствата на ВиК-Шумен, информирани бяха и представителите на местната власт. Компанията предприема крачката да преустанови частично електроснабдяването на административните обекти като крайна мярка. Целта е да се ограничи постоянно нарастващото им задължение, в очакване на предстояща среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се намери задоволително и трайно решение на проблема”, заявиха от Енерго-Про.

Оттам допълниха, че към настоящия момент положените от компанията усилия за справяне със ситуацията на растящи дългове на ВиК дружествата и оказаното съдействие от страна на самите дружества и общините, които са техни собственици, остават без резултат.

„Осъзнаваме обществената значимост на водоснабдителните дружества и в тази връзка положихме извънредни усилия за справяне с проблема на растящите дългове и намиране на решение, приемливо и за двете страни. Както знаете, Енерго-Про е в критично финансово състояние и загубите на компанията, поради сегашната ценова политика в енергетиката продължават да нарастват. Предоставяме услуга в обществен интерес и сме длъжни да третираме всички свои клиенти равноправно. Нямаме право да толерираме длъжници в ущърб на другите свои клиенти, които въпреки кризата плащат коректно сметките си за електроенергия. Надяваме се на навременна и адекватна реакция от отговорните институции, за да се спестят неудобствата както за компаниите, така и за клиентите”, обясни членът на Управителния съвет на Енерго-Про Боряна Пенева. 



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20121984
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031