Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 17:19 - Искат задължително изучаване на турски език в България
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1675 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 22.02.2013 17:22


Федерация “Справедливост България”, заедно с шуменското “Сдружение дом на културата” започват кампания за въвеждането на задължително изучаване на майчин турски език в българските училища. Това обяви в Шумен председателят на Федерация “Справедливост България” Сезгин Мюмюн, преди началото на кръглата маса на тема “Майчиният език - основа за идентичността на турците в България”, която се провежда в града по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари.
Исканията, майчиният турски език да залегне като задължителен в учебните програми на държавните и общински училища, както и да бъдат подготвени и отпечатани учебници и помагала на турски език, са оформени в специална декларация на участниците във форума.
“Започваме нашата обиколка в страната, след като на 2 май м.г. Федерация “Справедливост България” депозира писмо до министъра на образованието, турският език да бъде задължителен предмет в училищата и децата от турски произход спокойно да изучават своя майчин език. Майчиният език е святост за всички нас, независимо от произхода – дали сме българи, турци, арменци или евреи, но за съжаление турският език в България е като горещ картоф и от години нито един министър или парламент не е излязъл с решение, за да може всички ние да сме равнопоставени български граждани”, заяви Сезгин Мюмюн.
Той обяви, че ръководството на Федерация “Справедливост България” и шуменската неправителствена организация и “голям екип естествени лидери на българските турци” поема на обиколка из страната, с цел постигане на по-широка информираност сред родителите и децата за необходимостта от изучаване на майчин турски език. “Надяваме се, че мобилизирайки всички неправителствени организации, 50-60 хил. деца да влязат в училищата”, допълни Сезгин Мюмюн.
По негови думи, държавата трябва да създаде условия и да съдейства за развитието на малцинствените езици, а ратифицираната от България Рамкова конвенция за защита на националните малцинства регламентира не само свободата отделните малцинствени групи да говорят своя майчин език, но и задължението на властите да осигурят възможността за неговото изучаване в държавни и общински училища. В момента турски език се изучава 4 часа седмично под формата на свободно избираема подготовка, но липсата на нови, съобразени с тенденциите в развитието на езика учебници, както и на добре обучени кадри не позволява децата да научат литературния турски език, отчетоха организаторите на кръглата маса.
Като крайна мярка при липса на реакция от страна на отговорните институции поддръжниците на идеята на гражданските организации са готови да организират бойкот на учебните занятия в школата.
Председателят на Федерация “Справедливост България” посочи, че откроената в декларацията кауза ще бъде основа при провеждането на срещите с политически партии и лидери. “Ние ще ги подкрепим на изборите, разбира се, ако те подкрепят нашите искания”, посочи Мюмюн, допълвайки, че ръководената от него неправителствена организация е отворена да работи съвместно с различни организации от гражданския сектор за отстояването на правата на всички етноси в България.
Относно зачитането на малцинствените права и свободи, инициаторите на кръглата маса бяха категорични, че е необходимо в образователната система да бъдат направени промени и исторически обусловените малцинства да могат да изучават задължително своя майчин език.
Позиция по темата изрази и считаният за идеолог и създател на ДПС Неджметин Хак, който обяви: “Още през 1991 година с приемането на Конституцията малцинства в страната няма. Но това обезсилва ли истината – има или няма малцинства? Оттам тръгват нещата – държавата не отделя нито стотинка за обучение или за етнокултура”.
Според инициаторите на кръглата маса самият процес за въвеждане на задължително обучение по майчин език следва да стане по гъвкав модел.
“Първата стъпка е разработването на учебни програми за учениците 1-12 клас, като никой няма да бъде каран насила да посещава задължително часовете, без да е определил сам своя майчин език”, уточни Гюрсел Шабан от Федерация “Справедливост България”.
Форумът днес продължава, като в дневния ред са включени доклади по темите: “Майчиният език – основа за идентичността на турците в България”, “Зачитат ли се малцинствените права и свободи в България”, “Защо обучението по майчин турски език трябва да влезе в задължителната програма на образованието?” и др.topnovini.bg/node/49310#comment-31572 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. raders - ))) Майтапчии! Сега остава и циг...
22.02.2013 17:29
))) Майтапчии! Сега остава и циганите да поискат да се изучава задължително цигански.
цитирай
2. varg1 - Продължават
22.02.2013 17:47
тия неща след партия отоман сега тия неща и още ще има.
цитирай
3. olivie - ОК
22.02.2013 17:54
Само ако се въведе зедължително изучавене на български в Турция!
цитирай
4. babikqn - Да, ама Не :)
23.02.2013 09:44
olivie написа:
Само ако се въведе зедължително изучавене на български в Турция!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20130108
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031