Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2012 14:11 - Уникална апаратура за 1 млн. лв. става неизползваема със затварянето на Белодробната болница
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
2



Апаратура за над 1 млн. лв. в Белодробната болница в Шумен вероятно ще стане негодна за по-нататъшна експлоатация, ако лечебното заведение бъде затворено. Оборудването, което обслужва пациенти от цяла Североизточна България, е от най-висок клас и няма аналог в страната, каза за ТОП НОВИНИ началникът на Образна диагностика в Белодробната болница д-р Методи Станиславов. Медикът е алармирал за проблема с писма до премиера Бойко Борисов, кмета на Шумен Красимир Костов и областния управител Димитър Александров.

“Цената на рентгена е 850 хил. лв., имаме ехограф за 100 хил. лв. и мобилен апарат за рентгенови графии за още 100 хил. лв. и това не е цялата апаратура. Не се знае какво ще стане с всичко това при затваряне на болницата. Консултирах се с инженери на производителя “Сименс” и стана ясно, че апаратурата не може да бъде читава, ако паднат температурите, а това неминуемо ще стане като затворим болницата и спрем да отопляваме помещенията. Дали стават неизползваеми или ще е нужен някакъв период да се възстановят, не се знае. Има реална опасност да не могат се пуснат повече и да се използват отново”, обясни ситуацията д-р Станиславов. Той добави, че в момента помещението се топли от една конвекторна печка, но тя едва поддържа минималната температура за работа на техниката. Щом температурите навън паднат под нулата обаче, ултрамодерният рентген ще спре да функционира, може би завинаги.

По думите на д-р Методи Станиславов, машината е от национално значение, защото е една от последните разработки на “Сименс” и притежава невероятни възможности. Други подобни има единствено в “Пирогов” и в Добрич, но те са от по-нисък клас. “Не може да си представите в какво състояние поддържаме рентгена, гледаме го като очите си, защото той е уникален. Това го твърдят инженерите, не е само мое мнение”, каза още специалистът.

Работата на рентгена и придружаващата го апаратура е от жизненоважно значение не само за Шумен и областта, а и за цяла Североизточна България. През трите години, в които машината работи в Белодробната болница, през нея са минавали по над 10 хил. пациенти годишно. “При нас не идват само болни – минават сключващи граждански брак, работници от заводите за профилактични прегледи, служители на съда. На ден сме преглеждали по 140 души, за да можем да смогнем, сме идвали с персонала и в събота. Тук идват хора от Търговище, от Разград, пациенти от Варна бягат и идват при нас”, разкри д-р Станиславов. Освен това ако рентгенът в Белодробната болница спре работа, областта попада под пряка опасност от епидемия от туберкулоза, най-малко защото всяка профилактика ще спре, а капацитетът на оборудването в МБАЛ – Шумен е запълнен отдавна. “Там е невероятен поток от пациенти. Ако например има трима, болни от туберкулоза, всеки един от тях трябва да извика всички свои роднини и приятели за преглед, така стават сигурно 100 души. Как ще успеят да ги прегледат там, като в същото време може да има 10-15 спешни случая? Ще измрат хората ей така, тези които си ги познаваме, с хроничните заболявания”, описа положението д-р Методи Станиславов.

“Работата на апарата постоянно се контролира от централата на компанията в Германия. Когато изляза в отпуска, веднага ми се обаждат от Германия и ме питат защо този апарат не работи една седмица. Ето как хората си пазят тази апаратура, която ние трябва да изключим и да я заключим тук”, добави медикът. Той заяви, че в целия регион с нея могат да работят само той и лаборантката му, защото никой от колегите му не знае как да оперира с нея. Докторът обясни, че с двамата с лаборантката са превеждали инструкциите и са разучавали рентгена цели три месеца, за да схванат и най-малките й тънкости. По думите му не е ясно какво ще се случи с цялото оборудване ако лечебното заведение затвори, но е напълно вероятно то да последва съдбата на Кожния диспансер, който бе закрит наскоро – изкъртени врати и прозорци, изпочупени мебели и кражби.

С писмата си до властимащите д-р Методи Станиславов се надява проблемът да добие още по-голяма гласност и в крайна сметка да бъде решен в положителна посока със спасяването на болницата. “Надявам се това да доведе до някакви резултати, за да се съхрани тази апаратура, на нас персонала майната ни, ние сме консуматив. В тази криза толкова сме бедни всички и едно хубаво нещо да има и да го съсипем. Не е честно, стига толкова”, завърши д-р Станиславов. 

http://topnovini.bg/node/45616



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20262288
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71326
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930