Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2012 17:26 - Затвoрник заши устата и очите си
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
3



Лишеният от свобода Ангел Паспалев, изтърпяващ наказание в затвора в Бобов дол, вече шести ден е със зашити уста и очи, а от 20 дни е в гладна стачка.

Той е зашил с игла и черен конец двете си очи и устата си и е подписал официална декларация пред ръководството на затвора за обявената от него гладна стачка.

С протеста си Паспалев се надява най-после „зовът за помощ”, идващ зад стените на затвора, да бъде чут както от държавата, така и от правораздавателните органи.

Затворникът е предприел ужасното си самобичуване в знак на протест след 14-дневния изтърпян карцер, наложен му, след като роми от небезизвестния клан на Гольовците пребили него и още четирима негови съкилийници. Паспалев протестира и за това, че вместо побойниците, които издевателстват над затворниците, да бъдат наказани, след излизането му от карцера надзирател го преместил именно в отделението на кюстендилските роми във втори отряд, където, по думите на Паспалев, животът и здравето му са подложени умишлено на опасност.

На 18 януари, само след броени дни, в този му вид, Ангел Паспалев ще бъде конвоиран от затвора в Бобов дол в Районен съд – Гоце Делчев, тъй като на тази дата има заседание по едно от делата, за които е осъден. Вчера близки на затворника са депозирали жалба до гледащия делото съдия в Гоце Делчев с молба да се не допуска отлагането му. Опасенията били, че ръководството на затвора може да поиска отлагане на делото, за да прикрие протестните действия на Паспалев и сегашния му вид, както и да се потушат скандалите, които от месеци ескалират зад дуварите на Бобовдолския затвор.

Изтърпяващият наказание основно за кражби, които са на обща стойност около 5000 лв., Ангел Паспалев е в затвора вече повече от 10 г. В една от присъдите му, по която е осъден от съда в Дупница с лишаване от свобода за три години, се касае за откраднато старо менче от църква, а кражбата той извършил преди години, когато бил непълнолетен.

Преди две години Ангел Паспалев се появи в Районен съд - Гоце Делчев отново със съшита уста и неговият протест стана публично известен. Свидетели по делото на Паспалев, по което се очаква той да бъде оправдан, припомниха, че затворникът, тъй като нямало на кого друг да се оплаче, връчил предварително подготвено писмено изложение до съдията, което нямало нищо общо с делото му, а било свързано със случващото се в затвора в Бобов дол.

Ангел Паспалев протестирал и за това, че не му разрешили да сключи брак в затвора с неговата любима, която е от Гоце Делчев.

Наскоро група затворници от Бобов дол са били нападнати и пребити на два пъти от ромския клан Гольовци от Кюстендил. И при двата инцидента наказани се оказали пострадалите при побоя затворници. Сред потърпевшите има и такива, които заявяват, че предпочитат да сложат край на живота си, отколкото да бъдат ежедневно стресирани и подлагани на побоища и издевателства, пред които ръководството на затвора си затваря очите, разказват близки на лишени от свобода. Те твърдят, че има затворници с черепни травми, избити зъби, спукани ушни тъпанчета и други наранявания. Последният побой им бил нанесен за това, че повече от 40 затворници написали жалби до директора на „Изпълнение на наказанията“, в които го молят за преместването на тартора на Гольовците – Славчо Игов.

„Това вече не е затвор за излежаване на присъди, а концлагер, в който цари пълно беззаконие и жестокост, място, където богатият и властен затворник може да купи всеки надзирател или полицай, за да си затваря очите пред малтретирането и сексуалните гаври със затворниците". Това твърдят излежаващи присъди в Бобовдолския затвор пред свои близки. 

http://news.data.bg/2/bulgaria/300584/



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20260943
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930