Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2007 02:24 - ЕVANESCENCE
Автор: varg1 Категория: Музика   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.01.2007 02:37




История

Групата е основана от Ейми Лий и главния китарист - Бен Мууди. Двамата се срещнали на лагер в Арканзас, където Мууди чул как Лий свири на пиано песента „I"d Do Anything for Love“ (But I Won"t Do That) на Мийт Лоуф.

Двамата открили, че имат едни и същи интереси, и че споделят любовта си към Джими Хендрикс и Бьорк. Така те започнали да пишат заедно песни (първата е била "Solitude" (самота) написана от Ейми последвана от "Understanding"(Разбиране) от Бен Мууди, "Give Unto Me" на Ейми Лий, и четвъртата песен на написана заедно от тях е "My Immortal" (Моето Безсмъртие). Парчетата са били многократно променяни, както и текста и музиката към него, заради тази причина имената и на двамата са включени в надписите на албумите им.

Известно време те не успяват да открият други музиканти, които да работят заедно с тях и нямат достатъчно средства, за да наемат професионални музиканти, което е и причината в началото да не правят изпълнения на живо. Групата получава покана за платено участие благодарение на влизането на две свои песни в местните музикални класации. Преди да се спрат на името Evanescence Ейми Лий и Бен Мууди минават през още няколко имена, между които "Childish Intentions" и "Stricken".

Първият им цялостен албум - Origin излиза през 2000 г. остава почти неизвестен. Групата издава и две EP-та, но и те не се продават особено добре. Интересен факт е че Origin и EP-тата съдържат демоверсии на някои от песните от техния албум Fallen, който за първи път прави името на групата доста популярно в музикалните среди.

Fallen

Fallen e името на втория албум на групата. За разлика от албума Origin, Fallen става шест пъти Платинен албум и се задържа необичайно дълго време в музикалните класации в САЩ и по целия свят. От този албум са продадени повече от 12 милиона копия по цял свят.

Дебютния сингъл от албума - "Bring Me to Life" става хит в САЩ и се класира на пето място в американската музикална класация на Billboard. Песента е включена в саундтрака на филма „Daredevil“ заедно с дори по-известната им песен "My Immortal" (класирана на седмо място в САЩ). След излизането на албума Fallen Evanescence е отличена с награди Грами за най-добро хард рок изпълнение и за най-добър нов изпълнител.

Изпращане

На 22 октомври 2003 година, Мууди напусна групата по време на Европейското им турне. Причините, поради които е напуснал групата били "творчески различия". В интервю след няколко месеца Лий каза: "Има понятие, че ако нещо не се промени, то ние не бихме могли да направим следващ албум."

Tогава Лий спомена също, че напускането на Мууди е било дори облекчение, защото той е създавал напрежение в групата. Тери Балсaмо от Cold се присъединил към групата, замествайки Бен. Неотдавна Мууди признал, че страдал от вид смущение и е бил в криза в деня, когато напуснал Evanescence.

Хрониките на Нарния

Ейми Лий била помолена да напише основната музика за новата версиа на "Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата, и Гардеробът", но била отхвърлена от продуцентите защото изглеждала "много тъмна и епическа" музика. Лий имала възможността да промени музиката, но решила да не го прави, защото не искала да излага на риск творчеството си. Продуцентите изявили, че ще използват парчето Going under за саундтрак, но никога не били. Както и да е, парчето било използвано за клипа на филма "Тристан и Изолда", но пак - не като саундтрак, а само като "драскотина" от саундтрака. Лий намекнала на феновете си, че може някога да чуят музиката към Нарния в бъдеще, или ще я качи на EvBoard, като "повече материал за албума".

The Open Door

Завърши работата на Evanescence върху четвъртият им студиен албум, озаглавен The Open Door. Албумът прогресираше бавно поради няколко причини: групата иска повече време, за да го направи уникален; здравословни проблеми на китариста Тери Балсамо; спора около уволнението на техния предишен мениджър.

Официалната дата за излизането на албума е 3 октомври 2006. Първият сингъл - Call me when you"re sober тръгна по световните радиостанции в началото на август 2006.

В албума са включени следните песни:
  1. Sweet Sacrifice
  2. Call Me When You"re Sober
  3. Weight of the World
  4. Lithium
  5. Cloud Nine
  6. Snow White Queen
  7. Lacrymosa
  8. Like You
  9. Lose Control
 10. The Only One
 11. Your Star
 12. All That I"m Living For
 13. Good Enough
 14.The Last Song I"m Wasting On You (бонус песен за iTunes)

Официалната дата за излизане на албума е 3 октомври 2006.

Християнска Дискусия

От самото начало от много хора се обмисляло дали е част от Християнската рок сцена - и за малко време пускан в светите магазини - групата изяснила, че не са искали да бъдат разглеждани като християнска рок група, особено след дискусията когато Мууди се заклел по време на интервю. Малко след това светите магазини премахнали Evanescence от рафтовете си.

Сравнения

Групата обикновенно е сравнявана с ну-металистите - Linkin Park, но много фенове твърдят, че това сравнение е погрешно, защото е базирано само на техния сингъл Bring me to Life, който е воден от Paul McCoy от 12 Stones рапирайки по време на песента. Това не се отразява толкова на тяхната друга музика, както Fallen така и тяхното по-ранно творчество. Evanescence също са били сравнявани с други групи като: In Winter, Lacuna Coil, Nightwish, и Within Temptation, всички те включват женски вокал и тъмни текстове, но тези групи са били по-често определяни по-скоро като симфоничен метал/готик метал а не като рок.

По време на живи изпълнения, Evanescence често изпълняват кавъри от модерни прог/творчески групи, като A Perfect Circle и Korn. Също така са направили кавъри на много покойни групи като Soundgarden и Smashing Pumpkins. Поради неясна причина тяхната музика не е на разположение за легално теглене от интернет.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20210045
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930