Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2021 13:25 - Волята
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Както и да е структурирал и програмирал света, както и да е подредил и организирал живота ни, едно нещо е сложил под наша власт. Волята ни. Свободната ни воля. Да! Свободни сме да управляваме и да боравим с волята си както си искаме. То комай в това се състои свободата ни. В нашата воля. Дадена ни е възможност да постъпваме както пожелаем, да правим каквото ни харесва, да защитаваме активно това, което смятаме за правилно. Той е оставил всичко това в нашата власт. За да можем да създаваме и творим. Негов образ и подобие сме, се пак. И като такива създания Той ни е задължил да го правим. За да бъдем това, за което сме създадени.

    Да! Свободата е задължение. Всяка една свобода е задължение и отговорност. Този Божи дар е задължението да боравим с волята си по наше усмотрение. Задълженията и отговорностите не са приятни занимания, нито пък са леки. Още повече, че за отговорността се изисква смелост. Виж, за задължението е достатъчен страха, той е по-лесен за изпълнение. Та това отговорността се явява незаобиколим камък като речем да да проявим свободно волята си.

    Вие представяте ли си, ако речем да се възползваме от тази си свобода? Примерно: спираме телевизора и ставаме от дивана; не си сипваме втора ракия след първата; излизаме от фейсбук или от която и да е социална мрежа; ставаме от масата, когато сме се нахранили; отказваме да изпълняваме капризи; отхвърляме претенциите на слабите и сръдливите; не угаждаме на недоволните...

    Той ни е повелил да правим всичко това. Защото управлението на собствената ни воля е доближаване до Божествената радост. Еми наша е отговорността да я познаем. Не ни я дава наготово. Все пак трябва да си я заслужим. Посредством силата на волята си доказваме, че сме достойни за благодатта Му.

    Ма имало било много злини на света. Ми има! Ти колко пъти впрегна волята си, та да избегнеш твоите си собствени злини и неразположения? Колко пъти включи волята си, за да предотвратиш разни неприятности? Колко пъти пое нещата в свои ръце, без да чакаш някой друг да свърши нещо за тебе? Колко пъти се ползва от свободата си пренебрегвайки страха и това "к"во ше кажат другите?" Колко пъти стори това, което смяташ за редно без да мислиш дали ще се харесаш на някой? Колко пъти? И колко често го правиш? Отговорите на тези въпроси ще ти дадат отговора на въпроса "Защо не съм щастлив?" или "Защо съм щастлив?"

    Тук можем да открием и отговорите за злото и греха. Злото идва, когато не се възползваме от правото на свободната си воля, когато бездействаме и чакаме "нещо" да се случи. Грехът е същото - безволевост, бездействие и покорство.

    Не е лесно да си в правия път, там където не се греши и където злото няма работа. Пътят към правия път е впрягането на нашата свободна воля. Ма ще кажете- невъзможно е! Да! Не сме толкова силни, но това е пътят. Тръгнете по него и ще видите резултатите. Вярно, лесно е кривнеш от пътя, но знаейки пътя към пътя пак ще се върнеш там.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 678701
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031