Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2022 20:27 - Лекуване и тровене на икономики
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1662 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.07.2022 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Налага се да започнем отдалече, за да е ясно, че световният елит, и европейският в т.ч., отдавна знаят как се съживява и как се убива икономика.

Историята започва когато аз съм бил на 11 години, а  Путин на една.

От края на войната през 1945г. до 1953г., дълговете на Западна Германия (ФРГ) растат, а икономиката се свива. Фалитът изглежда неизбежен, но ФРГ е антипод на социалистическата ГДР, затова кредиторите подхождат внимателно.

Днес са много интересни решенията, с които се слагат основите на Германското икономическо чудо през 50-те години, според историка на германската икономика Албрехт Ричъл:

- Намаляване на дълга с поне 50% (фактически с 62%).
- Намаляване на лихвата по дълга на 0,5%
- 5-годишен мораториум за изплащане на дълга.
- Отлагане за неопределено време на военните дългове (репарации и др.).
- Възможност за изплащане на дълговете с марки (с малки изключения). 
- Изплащане на дълга, в т.ч. лихвите, с не-повече от 5% от износа.
- Осигуряване на пазари (!!! за да има пари по предната точка).
- Отказ от продаване на собствена продукция, ако ФРГ има таково производство

Всеки може да намери тези данни в нета. За разлика от опростения дълг на Полша, който не се намира лесно, щом като аз не го намерих след множество опити. Дали е изтрит, като срамно родилно петно на нова Полша? Нали често ни я сочат като пример за това, че не сме правили като нея и сами сме си виновни... Но доколкото помня, бяха й опростени 40 милиарда долара, половината от дълга. А целият наш дълг, за който толкова се шумя, беше 10 милиарда. Сега е 40. На Гърция вече е 330 милиарда. И пак имат два пъти по-висок стандарт.

Самият Лех Валенса, знаменитият вожд на "цветната революция" и първи президент на Полша споделя пред медиите, че Полша е загубила в прехода ПОЛОВИНАТА си икономика. Никой не казва колко сме загубили ние, но трябва да е много повече от "отличничката" която ни дават за пример.


Нашите политици от всички цветове не са били толкова прости и послушни, щом като бързо разбраха, че за нас няма да има прошка и сведоха дълга практически до нула. Но след свалянето на Тройната коалиция за да дойде ББ, новоизбран в ЕНП, започнаха щедро да му отпускат заеми до споменатата цифра.

А как ЕС ни стимулира да ги настигаме? Това е обширна тема, затова да започнем с главното. Банките и търговията, най-тлъстото парче от икономиката, вече са предимно в чужди ръце. И естествените монополи (ток, вода и др). След промените, още в първите дни Европа наводни пазара ни с помощи от краве масло (което не ни трябваше). И нашите крави влязоха в бурканите. "Реалните граници" опустошиха земеделието и ядем вносен зеленчук! Вече малко неща на пазара не са вносни. В началото на 90-те ни принудиха да увеличим цената на тока, така химията и металургията ни станаха непродаваеми. Спряхме под груб натиск 4 ядрени реактора...

Отвън чудесно са знаели, че убиват икономиката ни, знаеха го и хиляди хора у нас, но нямаше сила която да спре новите съюзници.

А при убита икономика, всичко останало умира от "естествена смърт" - образование, култура, здравеопазване, спорт и самият дух на народа. Кой решава коя икономика и кой народ да живее?

Ако нашите политици сами са грешили толкова съдбоносно, защо съюзниците не ги посъветваха? Те не се притесняват да го правят. Помните как една европейска пратеница се провиквеше по телевизията към протестърите срещу премиера Орешарски, който работеше ЗА газопровода Южен поток - "Искам да ви чуууяяяяя". Научила български, милата. И няколко посланици се включиха в хора срещу българския "Южен поток". И това дипломатическо безобразие го извърши просветена Европа и САЩ.. Не в наш интерес. Тайна велика за чий...

Европейският елит е знаел как, и е можел да ни даде шанс за нормално развитие, но не е пожелал. Осъдили са ни на изживяване. На други бивши членове на СИВ това беше спестено. Само засега, най-вероятно. По понятна причина - те исторически са русофоби и са нужни за разпалване на антируска истерия и евентуално за пушечно месо, като украинците.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953212
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3572
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031