Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2020 12:13 - На 11 септември 1973 г. в Чили е извършен военен преврат срещу законно избрания президент на Чили-Салвадор Алиенде
Автор: varg1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.09.2020 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 11 септември 1973 г. в Чили е извършен военен преврат срещу законно избрания президент на Чили Салвадор Алиенде, издигнат от широка коалиция на комунисти, социалдемократи, радикали и христиандемократи. Превратът е извършен от армията, начело с генерал Аугусто Пиночет и с пряката подкрепа и планиране от ЦРУ и Държавния департамент на САЩ.
Правителството на Алиенде ликвидира контрола на американските корпорации "Анаконда" и "Кинекот" върху добива на чилийска медна руда, като по този начин спира изтичането на националните богатства на Чили в чужди ръце, започва кампания за намаляване на бедността, снабдяване на населението с жилища и оземляване на най-бедните селяни. Само за 2 години, от 1970 г. до 1972 г. безработицата в страната намалява от 8,3% до 3%. Това обаче не се харесва на империалистическите правителства и най-вече - на САЩ, които виждат в Чили опасен пример за останалите Латиноамерикански държави и разглеждат Южна Америка като "заден двор на САЩ".
Първата атака срещу Чили след избирането на Алиенде е чрез намаляване цените на медта на международните пазари. САЩ знаят, че икономиката на страната е основно ориентирана към износа на суровини, затова намаляване на цените на медта ще доведе до по-малко приходи в държавния бюджет и до икономическа дестабилизация в страната.
След като икономическата атака срещу Чили не успява започва планирането и подготовката на брутален военен преврат, извършен в крайна сметка на 11 септември 1973 г. от десния генерал Аугусто Пиночет. Президентският дворец "Ла Монеда" е бомбандиран със самолети и танкове. От радиостанцията в президентския дворец Алиенде прави последно обръщение към народа. Въпреки предложенията от страна на Хунтата да бъде извозен със самолет до "неутрална територия" и за "златна емиграция" Салвадор Алиенде категорично отказва да даде властта, дадена му от народа добровлно в ръцете на военните и остава до последно с народа си. В 14:20 ч. на 11 септември е намерен прострелян в двореца "Ла Монеда", превзет от Хунтата.
След свалянето на Алиенде в Чили се установява брутална военна хунта. Започват масови репресии и терор срещу социалисти и комунисти, срещу народната интелигенция. На стадиона в Сантяго, превърнат от Хунтата в концлагер, е брутално изтезаван, а след това и убит народният музикант Виктор Хара. Започва масова разправа с прогресивни политически дейци, дори и тези в емиграция като част от операция "Кондор" с активната подкрепа и планиране от ЦРУ. През 1976 г. във Вашингтон е взривен бившият министър на вътрешните работи в правителството на Алиенде Орландо Летелиер. Стотици хора са изпратени в концентрационни лагери. Над 30 000 души са жертвите на режима на ген. Пиночет, поддържан от САЩ.
В Чили са изпратени американски икономически експерти, основно последователи на неолибералната политика на Милтън Фридман от Чикагския университет. Чили става опитно поле за политиката на тотална дерегулация и приватизация на икономиката, включително в области като образование и здравеопазване. Политиката на Пиночет довежда до още по-голяма поляризация и неравенство в Чили и до масово обедняване на работническата класа. Експериментът с Чили става основа за т.нар "Шокова доктрина", приложена по-късно в САЩ и Великобритания от Рейгън и Тачър, а по-късно и в цяла Източна Европа и в днешна Русия от политици като Елцин и Егор Гайдар с помощта пак на американски "експерти".
image



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20124950
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031