Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2016 09:35 - 9-ти септември е най-великата дата в Българската история
Автор: varg1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 9 септември е най-великият ден в българската история. Мисля, че дойде време най-после да се сподели това мнение, и то да бъде публикувано. Обществото сякаш узря за истината, след четвърт век тотална хегемония на лъжата.

Изумен съм колко позитивни коментари може да има за 9 септември във Фейсбук. Това е лакмусът, който показва узряването. Не е нужно да ви ги цитирам, сами можете да ги прегледате. Можете също да ги сравните и с все по-малкото, но още налични злобни коментари на неолибералите, опитващи се да крепят 25 годишната си лъжа. Но пробуждането е факт.

Но 9 септември е велик не със свалянето на про-нацисткото правителство, вкарало ни в поредна загубена световна война. Не е велик с победата над "фашизма" или над "капитализма". Велик е с друго - с това, което е направено после. Не с миналото, което е отхвърлил, а с бъдещето, което е изградил.

Едва за 15-20 години след тази дата, България се превръща в модерна държава. От предимно селска и изостанала, тя започва да се превръща в модерна и индустриална. Но важното е, че това е стремеж не само на комунистите. Просто те са първите, постигнали реален успех. Всички управляващи след Освобождението се опитват да ни направят модерна индустриална страна. Но всички тези усилия за 66 години постигат едно голямо "нищо". На 9 септември все още сме селяческа страна, с 80% супер бедно население, без течаща вода и живеещо в почти хралупи от кал и сено. Единствената промяна, спрямо турското робство, е създаването на супер малка привилегирована класа, хранеща се основно от държавата, която образува някакво "градско буржоазно съсловие". Няма значима индустрия, няма технологии, няма нищо.

След това, само за 15-20 години, социализмът ни превърна в модерна ИНДУСТРИАЛНА и градска държава. Ето това е големият успех на 9 септпември. За пръв път системата, наречена "социализъм", изпълнява онова, към което са се стремили всички от Освобождението на насам. Тя изпълнява дори мечтите на "фашистите", които също са мечтали за индустриализация и западен тип общество. Но не са го постигнали.

Всички други постижения на социализма произтичат от това. Безплатното здравеопазване, образование, както и силната армия. Те са продукт на новата и успешна икономика, която създава блага и може да плати за тях. Преди 9 септември, дори най-добрите желания да се направи нещо за народа са се сблъсквали с липсата на ресурси. Социализмът създава икономика, която произвежда, и с нея плаща всички нови ползи за народа.

Социализмът е най-големият единичен "скок" в Българската история, и това прави датата 9 септември най-великата в българската история.

Може би някой ще ме попита за нарушените човешки права, за лагерите, за избитите без присъда. Да, имало ги е. Но това не са елементи само на социализма. Всеки един режим ползва репресии. Дори доскорошното ни знаме - САЩ, са абсолютен лидер в тях. Убиват всеки неудобен, не само на своя територия, а и в чужбина. Държат хора затворени без присъди. Преследват дори чужди граждани, които никога не са стъпвали на американска територия и не на нарушили американските закони. Да, има репресии - винаги ги е имало в човешката история. Може би един ден ще имаме общество без репресии. Но засега репресии има, и е абсолютен цинизъм те да се приписват само на социализма. Дори тезата дали репресиите на социализма са по-големи от тези на САЩ е силно въпросителна...

Пък и някои хора задават въпроса, какви са били тия репресии? Какво трябва да се направи с днешните неолиберални разрушители, чужди агенти във фондации и политици-продажници? Защото след 9 септември основно такива са репресирани. Сега роднините им ги изкарват светци, но истината е, че повечето са били именно мошеници и предатели. Какво прави един нов режим - където и да е по света, с предателите?

Добре е да уточним и защо свърши социализмът. Защото се отказахме от него, преди да се е изравнил със западната система. Факт е, че се придвижихме много напред. Но е факт, че през 1989 г. все още нашата икономика беше по-изостанала от западната. Все пак там бяха трупали блага и инвестиции от 400 години. Ние доста скъсихме изоставането, но не ги бяхме настигнали. И когато глупаво отворихме своята икономика към тяхната (все още с голяма преднина), и нашата икономика беше унищожена. Нашата държава претърпя криза, и стана жертва на хищническото поведение, наложено глобално. Обещаха ни западен стандарт, в замяна на социализма. Но получихме латино-американски стандарт. Т.е. влошаване спрямо социализма. Излъгахи ни успешно, да го кажем накратко...

Все пак, добре е, че народът се пробужда. След като е имало един 9-ти септември, е възможен и нов. Неолиберализмът губи опора глобално. Самите западни икономики фалират една след друга. Възможно е ново възраждане. Кога точно народната пробуда ще прерастне в народна революция, това е единствената въпросителна...

Добри Божилов
09-09-2016




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20290219
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930