Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2016 19:55 - Знаете ли защо евреите и мюсюлманите не ядат свинско ?
Автор: varg1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1499 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Защото някога свинята е била бог на техните предци, считат етнографи

Като нечисто животно свинята  се споменава в Тора (IX век пр. Хр.). Отвращението към свинята у  евреите е толкова силно, че вместо думата “свиня”, те често казват  “давар ахер”, буквално – “друго нещо”, тоест нещо, което е по-добре дори и да не се споменава името му.

Негативното отношение на евреите и мюсюлманите към свинете те обясняват с нечистоплътността на тези  животните, които изяждат дори собствените си екскременти. А също и заради факта, че в горещия климат в тяхното месо се акумулира  бързо трупна  отрова. Въпреки това еврейските книжници   винаги подчертават, че не трябва да търсят някакви рационални причини, мотивацията на Господа е скрита от човека.

Етнографи смятат, че е всичко е до  характеристиките на първобитните вярвания, от които много табута се прехвърлят в по-късната религия. В обожествяващия  животните тотемизъм – една от най-ранните религиозни системи – е забранено да се произнася името, и да се докосват  тези от тях, които се смятат за богове на племето.

Вероятно, у семитските народи някога свинята е била бог. Култът към зверобожествата е изместен от култовете към  антропоморфните богове, но ритуалното табу “по инерция” продължава да работи.

Например у древните славяни е  съществувало особено отношение към мечката. Затова е било забранено яденето на месо от мечка, носенето на мечи кожи и убиването на мечки. / Другите Новини

 




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. oia - Животните на земята са сгъстени ...
29.06.2016 20:25
Животните на земята са сгъстени човешки страсти, облечени в образ. Често използваме израза свинска работа---значи нечистотия,ровене а в тях понякога има и свирепост, и когато захапят не пускат, а откъсват. Или общо--свинска работа Та затова тия не ядат свинско месо. Те припознават себе си в това животно----техните качества отговарят на свинята. Да не забравяме, че свинята помни, нищо, че грухти Всяко животно отговаря на определени показатели, характеризиращи вид сгъстена материализирана човешка страст. Може да не съм права, но това е моята представа за животинския свят. Има още един израз
лаком, като свиня и още и още.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20219496
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930