Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2022 15:17 - История на профилакториумите в Народна Република България
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 2237 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В тази статия ще може да прочетете общо за историята на профилакториумите в Народна Република България,а след това конкретно за един от тях.

Профилакториумите са здравни заведения,които осъществяват първична профилактика на всички здрави работници,работещи при повишен за здравето риск.Тук се върши и ефективна вторична профилактика на хронично болните.

Профилакториумите са нов тип профилактични заведения,присъщи само на социалистическата система на здравеопазване.

Да се възстановят и укрепят здравето и трудоспособността на работника,без той да се откъсне от производството,това е изключително важно постижение на здравеопазването.

Строителството на профилакториумите у нас изминава труден и дълъг път на развитие.През последните години се очертава тенденция да се намали броят на малките такива и да се увеличи строителството на големите с 100 и повече легла.По този начин начин се увеличава обема и качеството на тяхната лечебно-профилактична дейност.Такива профилакториуми се строят на по-далеч от 25-30 км от производствените обекти,разбира се в подходяща среда-на чист въздух сред зеленина и тишина.

Оздравителните мерки,които се вземат там има своя специфика.Целият профилактичен и лечебен комплекс се осъществява предимно чрез естествените природни фактори и различни физиотерапевтични средства без работникът да се откъсва от производствената си дейност.

Престоя в профилакториума е 30 дни за календарна година и е напълно безплатен.

Тук са създадени всички необходими условия за профилактика,лечение и възстановяване.

Подборът на работниците подлежащи на профилакторно лечение се извършва от цеховите лекари съвместно с профпредседателите на комбината.С предимство се приемат тези,които работят с повишен за здравето риск,както и болните с хронични и професионални заболявания,като стремежът е да се предотвратят евентуални сезонни обостряния на заболяванията.Подборът се извършва по определен план-график и преди всичко според тежестта на заболяването на работника.Дейността на профилакториума се следи с повишено внимание и грижи.Обсъжда се на оперативки и дирекционни съвети,так както се обсъжда работата на производствените поделения на комбината.

Смените започват на 1-во число всеки месец и приключват в края на месеца.Определените в смяната след,като свършат работа не се прибират вкъщи,а със специален автобус се извозват до профилакториума.

Настоящият профилакториум е открит през 1975 година с 80 легла и щат 6 медицински сестри,1 рехабилитатор и 11 души друг персонал-санитари,готвачи,домакински работници,шофъори и огняри.

Още в деня на приемането на всички в столовата се чете правилника за вътрешния ред,избира се отговорник на смяната,разделят се на групи.В първият ден от приемането или най-късно на следващия ден на всеки новоприет се мери кръвното налягане и теглото.На всички с високо кръвно налягане се следи същото и се записва в приемната карта.

В профилакториума се прилагат най-различни изпитани комплекси от климато-профилактика и климато-лечение:утринна гимнастика,туризъм,закалителни процедури,различни видове спорт на открито,водолечение,профилактично-диетично рационално хранене,разнообразни физиопроцедури-солукс,кварц,полистат бипулсатор,лечебна физкултура,медикаментозно лечение.

Храната се изготвя винаги по предварително изготвено меню от инструктора по лечебно хранене.

Работи се по комплексни планове за приемане по групи болести и рехабилитационни планове по групи заболявания и точно какви лечебно-оздравителни мероприятия са необходими при това заболяване.

Всяка година в срок до 10 април се изпраща в дирекция Народно здраве при Общински народен съвет медико-икономически анализ от ефекта на проведеното комплексно лечение в профилакториума и района на здравното заведение съгласно наредба 61/75 година чл.15 алинея 1 за Профилакториумите.

Показателите характеризиращи дейноста на профилакториумите като лечебно-профилактични са:

1.Използваемост на леглата.Изчислява се при норматив за годишната използваемост на едно легло 300 дни според годишния брой на леглата и проведените леглодни.

2.Стойноста на един леглоден.Изчислява се като стойноста на целогодишната фактическка издръжкка на профилакториума се раздели на общия брой на проведените леглодни.(4.01 лв.)

3.Структурна характеристика на показателя използваемост на леглата:

а) Относителен дял (процент) на леглодните ползвани без откъсване от производството.

б) Относителен дял (процент) на леглодните ползвани в състояние на временнна нетрудоспособност.

в) Относителен дял (процент) на леглодните ползвани по време на редовен годишен отпуск

г) Относителен дял (процент) на леглодните ползвани от пенсионери

4.Обхватност на профилакторната помощ-показателите се изразяват в проценти като отношение на броя на преминалите през профилакториума работници и служители за съответната година спряммо общия брой на хронично болните ии здрави работници и служители показани за профилакторно лечение.

Показатели характеризиращи здравния и икономически ефект от дейноста на профилакториумите

1.Показатели на заболеваемост с временна нетрудоспособност (честота на случайте,честота на дните) и средна продължителност изчислени на контингента ползвал профилакториума.

а) За периода 3 месеца предшестващи профилакторното лечение

б) За периода 3 месеца след профилакторното лечение.

2.Икономически ефект

а) Под формата на изработена в повече продукция в резултат на увеличение фонд работно време-икономическия ефект възлиза на 6583.50 лева.

б) Под формата намаляване разходите за изплащане на обезщетения подари временна нетрудоспособност икономическия ефект възлиза на 3712.40 лева.

От този анализ ясно личи ролята и мястото на здравния работник за възстановяване здравето на работниците.

Не случайно трудовите хора от комбината наричат своя профилакториум втори дом.По време на престоя си там те спазват стриктно указанията на лекарите и сестрите,изпълняват точно предписаните режим и процедури.Почти всички се връщат на работа ободрени,укрепнали и с повишена трудоспособност.А за хронично болните се създава реална възможност да запазят здравето си на постигнатото ниво,да се предотвратят рецидиви и обостряния.

В профилакториума се организират културни и разнообразни забавления.На работниците се предоставят вестници,списания,те следят предаванията на радиото и телевизията,ползват библиотеката,а това прави престоят им съдържателен и интересен.

Изграждането и поддържането на профилакториума се осъществява със средства на предприятията,а това значи-с вложения труд на самите работници,който са истинските стопани на профилакториумите.

ма се осъществява със средства на предприятията,а това значи-с вложения труд на самите работници,който са истинските стопани на профилакториумите.

Комисия по социални дейности към Общински Народен Съвет град Шумен

1989 г.

1.В профилакториума на КТА “Мадара“ са разкрити 80 легла.През 1987 година са проведени 21596,а през 1988 година-23079 леглодни.

През 1987 година профилакториума е работил 325,а през 1988 година 330 дни.

2.Медицински персонал:1 лекар,5 медицински сестри,1 медицинска сестра във физиотерапия,1 рехабилитатор,1 инструктор по хранене.Немедицински персонал:1 магазинер,1 шофъор,2 огняри,2 кухненски работнйци,3 санитари.

3.Преминали през профилкаториума през 1987 година 911 души,през 1988 година-993.

От тях без откъсване от производството през 1987 година 600 души (65.86 %),а през 1988 година-529 души (53.27 %).

4.Структура на заболяванията за 1988 година:

а)хипертония 154 15.51 %

б)неврози 135 13.59 %

в)бъбречни 41 4.13 %

г)язва на стомаха 39 3.93 %

д)диабет 26 2.62 %

е)бронхити 37 3.73 %

ж)радикулити 35 3.52 %

з)състояния след мозъчен инсулт 15 1.51 %

и)състояния след инфаркт 44 4.43 %

5.Проведени процедури за 1988 година

а)светлолечение 45 души с 513 процедури

б)електролечение 546 души с 4580 процедури

в)ЛФК 106 души с 1060 процедури

г)водолечение 112 души с 1120 процедури

д)масаж 56 души с 560 процедури

е)луготерапия 22 души с 225 процедури

6.Преминали с временна нетрудоспособност за 1987 година 48 души с 1142 леглодни,за 1988 година 42 души с 729 леглодни.

7.Взаймодействието цехов лекар-профилакториум се осъществява чрез лични срещи и по телефона.Профилактиците се подбират и насочват към профилкаториума от профкомитета и от цеховия лекар с приемна карта и ЛАК,където се отбелязват проведенните процедури и ефекта от престоя в профилакториума.

8.Обективна промяна в здравословното състояние на профилактираните работници се отчита при много от тях.Например повечето хипертоници нормализират кръвното си налягане,подобрява се състоянието на профилактираните неврози,диабет,язва на стомаха,белодробни заболявания,радикулити и др.Болшинството от тях си отиват с тонизирана нервна система,повишено настроение и самочувствие,което неминуемо се отразява на тяхната работоспособност.

9.Промените в заболеваемостта с временна нетрудооспособност са положителни,т.е. след престоя в профилакториума временната нетрудоспособност намалява,което е видно от медико-икономическия анализ за 1987 година:

а)за периода 3 месеца предшествуващи профилакторното лечение е 32 случая със 718 леглодни.

б)за периода 3 месеца след профилакторното лечение е 15 случая със 153 леглодни.

10.Мнението на цеховите лекари,въз основа на данните за няколко години,за ефекта от профилакториумите е много добро.

11.За подобряване взаимодействието между цехови лекари и профилакториум,предлагаме да се изпращат предимно работници и служители,които се водят на диспансерен учет и работят при вредна за здравето среда.

Главен лекар д-р Ж.Железов

Правилник за вътрешният ред в профилакториума на ЗТА “Мадара“ гр.Шумен

I.Общи правила

1.Почиващите и персоналът са длъжни да спазват строго и точно правилника за вътрешния ред и дневния режим.

2.Право да ползват профилакториума имат всички работници и служители,назначени със заповед на постоянна работа в завода,работещи при вредни за здравето условия,страдащи от заболявания,които се налага да бъдат диспансеризирани.

3.Броят на дните за пребиваването в профилакториума се определя от работническата поликлиника и заводският профкомитет.

4.Деца под 16 години не се приемат.

5.Пререкания между почиващите и персонала се забраняват.Спорните въпроси да се отнасят към дежурната сестра,респективно старшата сестра,а при нужда до отговорния лекар.

6.Почиващите са длъжни да пазят изрядна чистота в профилакториума и района.

7.Основно задължение на всеки е да пази тишина;да не блъска вратите,да не вика в стаите и коридора,да говори тихо.

8.Телевизорът се пуска и загася само от дежурната сестра.

9.Храненето на почиващите и персонала става само в столовата и в определените часове съгласно дневния режим.

10.По време на хранене в столовата се намира дежурната сестра,която следи за реда,изслушва препоръките,дава съответните нареждания на обслужващия персонал.

11.Влизането и храненето на външни лица,на персонала и почиващите в кухненския блок е абсолютно забранено.не се разрешава ползването на кухненския инвентар за лични нужди.

12.Забранява се влизането,паркирането и миенето на моторни и други превозни средства в района на профилакториума.

13.Абсолютно се забранява паленето на огън в профилакториума.

II.Права на почиващите

1.Почиващите избират помежду си отговорник на цялата смяна.

2.Отговорникът има следните задачи:

а) следи за спазване реда и тишината и опазване социалистическата собственост в профилакториума.

б) следи за навременното редовно прибиране на почиващите за сън и почивка.

3.Почиващите имат право на обществен контрол в профилакториума и района му.

4.Право на храна има всеки,след като бъде приет и зачислен за храна с попълнени документи.

5.Почиващите избират комисия по културно-масова работа,която под ръководството на старшната сестра,съдейства за провеждането на културно-просветната и възпитателна работа.

6.Почиващите ползват всички физкултурни пособия,участвуват в организираните екскурзии,кинопрожекции,телевизионни предавания,беседи и други.

7.Почиващите ползват собствените на профилакториума шахове,табли и други пособия за развлечения.

III.Задължения на почиващите

ПОЧИВАЩИТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ:

1.Да подпомагат изграждането на колектив и укрепват социалистическия морал в профилакториума.

2.Да пазят общественото имущество.Повредените по невнимание вещи биват заплащани от виновната страна в пълната им себестойност.

3.Да имат другарски и вежливи отношения,както помежду си така и с обслужващия персонал.Да се движат в прилично облеко в стаите и другите помещения.

4.ПРИ ИЗТИЧАНЕ НА СРОКА НА ПОЧИВКАТА,ДВА ДНИ ПРЕДИ ЗАМИНАВАНЕТО НА УВЕДОМЯТ ДЕЖУРНАТА СЕСТРА ЗА ОТЧИСЛЯВАНЕ.

5.Да спазват санитарно-хигиенните изисквания установени в профилакториума и целия район.

6.Да не внасят спиртни напитки и хранителни продукти в профилакториума.

7.Да пушат само на определените за целта места.

8.Да участвуват редовно без възражение в трудовите дни при хигиенните оборки в района.

9.Да не напускат профилакториума без разрешение.За отсътвие по уважителни причини са длъжни да уведомят два дни по-рано.

10.Да пазят грижливо дадено им имущество:белъо,одеала и други вещи,необходими за почивката.

11.Сами да оправят леглата си.

12.Да не изнасят и преместват инвентара,постелечното имущество (белъо,одеала и други) от една стая в друга,от един етаж в друг под какъвто и да е предлог.

13.Да не играят комар и хазартни игри.

14.Да не простират и сушат белъо и други принадлежности за баня на фасадата на профилакториума.

15.Да не късат цветята,декоративните храсти и дръвчетата.

16.Да не допускат влизането на външни лица в профилакториума.

17.Да не влизат мъже в стаите на жените и обратно.

18.Да не пущат силно транзистори и магнетофони.

19.Да ползват мивките,баните,чешмите,клозетните казанчета и други внимателно,а при повреда незабавно да уведомят обслужващия персонал,с целл да предотвратят наводнение в спалните помещения.

IV.Наказания

За нарушение правилника за вътрешния ред и социалистическия морал в профилакториума се налагат следните наказания:

а)мъмрене.

б)мъмрене пред общо събрание на почиващите.

в)отстраняване от профилакториума.

По преценка на ръководството в зависимост от нарушението се пие до профкомитета на ЗТА “Мадара“ и цеха.

Нарушителят заплаща стойността на храната за останалите дни.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРОФКОМИТЕТА: ГЛАВЕН ЛЕКАР:

1976

На практика такива профилакториуми има към всеки един по-голям завод през комунизма.

Така всеки един от някогашните,около 7000 работници на КТА “Мадара“ е бил поне веднъж на това прекрасно място.

Престава да работи още през 1995-1996 година,като главна причина е че отоплението с мазут е станало прекалено скъпо и завода не може вече да си позволи да го плаща.На практика в последните 2-3 години от съществуването си мястото е хотел и вече губи основните си функции.Например в него често нощуват футболистите от мъжкият отбор на Шумен.След това са назначени пазачи (мъже и жени) по сами на смяна и макар комплекса да не функционира,всичко в него бива запазено.С частични малки ремонти сградата се поддържа до приватизацията на завода през 1998 година.

След около 2001-2002 г. охраната поема частен СОД.Голямото разграбване започва преди 7-8 години по свидетелски разкази на посетители,когато все още голяма част от оборудването и обзавеждането е в много добро състояние.

След което бива тотално отписан и забравен.При запитване дали се продава от завода отговориха,че исканата цена е 700 000 евро.Те вероятно отдавна не са ходили да видят в какво състояние е сега и че скоро от него ще останат само голи стени.

Понастоящем в България са останали да работят едва 5-6 профилакториума.

https://shumencite.home.blog/2022/07/17/история-на-профилакториумите-в-народ/








Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. alchemist - И аз помня тези времена на профил...
19.07.2022 22:05
И аз помня тези времена на профилакториумите. Други профилаториуми са превърнати в луксозни хотели - достъпни само за избрани.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20120659
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031