Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01 22:29 - БКП и Македония - време е за истината
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 364 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.01 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Колкото и невероятно да звучи, дори по време на Втората световна война БКП подкрепя политиката на правителството на Филов в Македония не толкова с думи, колкото с дела. Разпорежда и призовава македонците да предадат оръжието си на новата българска власт и да не излизат партизани,  защото ще се тълкува, че воюват срещу България, а не срещу фашизма, и че срещу него ще се бори тя, БКП. Изхвърля сърбите от ръководството на Македонската комунистическа партия и тя преминава към БКП съгласно принципа "една територия, една партия". И това се случва по време, когато в "стара" България БКП вече води неравния бой с монархофашистите, които вършат нечувани зверства. 

Ще представим в следващ брой и неоспорими документи за това как БКП предотвратява изтриването на Пиринска Македония от картата на България в края 1944 г. Няма да се уморим да припомняме и толкова често "забравяния" факт, че България тогава е сред изгубилите Втората световна война, а Тито е сред победителите в нея и е било невъзможно да не се съобразяваме с него. Но има и друго отвратително до немай къде нещо - почти не се споменава и днес за българските комунисти, отдали живота си в битката срещу великосръбския шовинизъм на ЮКП. Няма да говорим сега за предтечата Яне Сандански, но ще "подарим" ли на комшиите и такива български патриоти като Димо Хаджидимов и Методи Шаторов, когото дори Тито нарича "стария българин", само защото са били комуняги? Сп. "Култура" цитира изцепката на първия председател на Събранието на република Македония Стоян Андов: "Във всички документи, носещи неговия подпис, пише, че той (Методи Шаторов - б. Хр.Г.) е македонец и че майчиният му език е македонски. Заявява, че говори чужди езици - руски, немски, френски, сръбски, испански, китайски, но и български. Тук не му е мястото да разглеждаме сблъсъка на Шарло с Тито и отказа на македонските партизани да го приемат в своите редици, нито защо е бил отстранен от ръководната си партийна позиция в Македония." 

Не му било мястото да се говори защо Тито мрази Шарло от дън душа! А и на Шаторов е издигнат внушителен паметник в центъра на Скопие! Дума не се отронва срещу това толкова скандално  присвояване на историческа личност. Паметник на Шарло в Скопие - да се смееш ли, да плачеш ли?!  

Непонятно ми е нахалството, а и неграмотността, и на днешните ни родни талибани. Да протестираш уж, при това с пълно основание, срещу кражбите на историята и културата ни, а ти самият заради политическите си страсти да фалшифицираш, омаскаряваш и премълчаваш, да се опитваш да изпратиш в забвение борбата на една българска партия за Македония! Направо надминават северномакедонските ни "братя"!

Днес започваме темата за БКП и Македония с частичка от изследване на прилепчанина Коста Църнушанов (1903-1996) - български общественик, деец на ВМРО, историк, публицист, фолклорист, писател. Ще се опитаме да ви предложим и някой друг аргумент и документ срещу фалшивата, невярна и лъжлива помия, че БКП е предала и продала България след 1944 г. Напротив, време е който може и иска да разбере безспорното - тя е спасила с цената на огромни жертви и компромиси родината ни от окончателно разпарчетосване на нови гръцки и югославски губернии, простиращи се до Перник, Стара планина и Черно море.

"Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него", Коста Църнушанов, Унив. изд. "Св. Климент Охридски", 1992 г.

Из глава 39. Непоследователността на БКП към македонския въпрос и македонизмът на ЮКП

А) Становищата на БКП относно народностното съзнание на македонските българи

Разглеждайки разните перипетии на съпротивата на Македония срещу македонизма, ние неволно изоставяхме един много важен фактор, от който водачите на ЮКП (Югославската комунистическа партия - б. Хр.Г. ) още през 1941 г. започнаха да се оплакват, за да стигнат напоследък до истинско озлобление с отражение дори върху международните отношения на Югославия. Това е поведението на БКП във връзка с натрапването на македонизма както в самата Македония, така и върху политиката на БКП.

И наистина как гледаше партията на българските трудещи се на идеята за отделна македонска народност и нейното приложение на дело? ... Всъщност кое е било трайното, истинското становище на БКП по отношение на македонския въпрос и по-конкретно за народностното съзнание на македонските българи?

Ще припомним голямото негодувание на ръководителите на ЮКП по отношение на становището на БКП по македонския въпрос през Втората световна война... Македонското ръководство на комунистическата партия е застанало твърдо на становището, че мястото на МКП (Македонската комунистическа партия) е в редиците на БКП, тъй като македонските славяни са българи, мразят Югославия като олицетворение на национален и икономически гнет за Македония и считат себе си за национално освободени с идването на българската власт през април 1941 г. От документ № 6 от книга 1 на... "Извори за ослободителната воjна и революциjа во Македониjа 1941-1945 г." узнаваме, че такова становище е имал самият Георги Димитров. Авторът на документа Драган Павлович, пълномощен министър на ЦК на ЮКП за Македония, пише на 28 август 1941 г.:

"Той (делегатът на БКП Петър Богданов, б.н.) ми каза че съществува одобрение на другаря Димитров за присъединяването на македонската организация към българската партия... Казва, че "Бащата" от България (ЦК на БКП, б.н.) и "Дядото" (Коминтернът) много добре познават "Стария българин" (Шаторов, б.н.) и имат доверие в него. Остава старото ръководство (т.е. Шаторовото)".

Нека повторим и писмо на Тито до Коминтерна, в което се казва:

"Българският ЦК на БКП на партията подкрепят Шарло (Шаторов, б.н.) и казва, че Македония е присъединена към БКП по нареждане на Коминтерна... Както се вижда - продължава Тито с подпис "Валтер", Коминтернът не осъди изрично узурпаторската политика на ЦК на БКП и контрареволюционната дейност на Шарло, нито зае принципиално становище по този въпрос..."

Също така ще припомним и казаното от д-р Александър Р. Христов в книгата му "Комунистичката партия на Югославия во решаваньето  на македонското прашанье": "Основата на всичко това трябва да се дири в разбирането на БРП (к) за македонската нация, че тя като такава не съществува и че македонците са българи, а Македония - българска земя" (стр. 83).

... Темпо в... свой доклад до ЦК с дата 8 август 1943 г. констатира:

"Главната причина за тази фракционна борба (сред македонските комунисти, б.н.) беше главно престоят на делегата на БКП (Боян Българанов, б.н.) в Скопие с писмо от ЦК на БКП... Понеже този другар е политически по-изграден, отколкото нашите кадри в Македония, той всъщност им налага своите становища на българската партия..."

Най-после нека припомним Декларацията на Отечествения фронт от декември 1943 г., в която е отразено становището на БКП, нейното постоянно становище: там се казва, че Македония е "люлката на Българското възраждане..." и в завършека се изтъква:

"За да се избегнат каквито и да е нови исторически грешки и да се даде едно твърдо успокоение на Македония, ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ ФРОНТ ИЗДИГА ЛОЗУНГА "МАКЕДОНИЯ НА МАКЕДОНЦИТЕ"...

"Единственото спасително решение - цялостна, свободна и независима Македония. Само така тя ще престане да бъде ябълка на раздора и ще се превърне в здрава съединителна брънка между балканските народи"...

Както видяхме по-рано, този лозунг на ОФ бе подет от македонските комунисти до намесата на Темпо и Тито срещу него. Този лозунг стана общ и за местните национални сили, а и след 9 септември описаните от нас спонтанни организации работиха все в тоя дух.

ЦК на ЮКП обаче забрани разпространяването на тази декларация и се нахвърли срещу нея с критика, част от която ще цитираме, както е дадена в доклада на Кузман Йосифовски до ЦК на ЮКП, а също така и неговия непосредствен отговор за забрана:

"В целия документ се говори само за Македония - четем в документа. - Никъде не се споменава или признава македонски народ, а само население..."

"Издигнат е лозунгът за самоопределението на балканските народи, а не е подчертано самоопределението на македонския народ, а само самоопределението на Македония..."

Критиката завършва с оценка: "Много места са дори реакционни" и следва нареждане: "Прокламацията на ОФ по македонския въпрос не размножавай и спри нейното разпространение. Това е решение на ЦК на КПМ и на другаря Темпо..."

Становището на БКП по македонския въпрос през Втората световна война е всъщност продължение на становището на БРП (т.с.) още от времето на нейния пръв организатор Димитър Благоев и след това. Тук ще цитираме някои мисли на дядото, отнасящи се до единството на българския народ... "Съединението на българите от трите части - България, Тракия и Македония - е задачата, която ни поставиха да разрешим нашите революционери..."

"Съединението на неосвободените българи в Македония и Одринско със свободните българи става "национален идеал... В това отношение, когато е дума за този идеал, тя (българската буржоазия, б.н.) се явява високо патриотична".

В статията си "Около Македонския въпрос" от юни 1905 г. в сп. "Ново време", кн. 6, Благоев пише по повод действията на сръбските и гръцките чети срещу българите в Македония:

"И понеже в трите вилаета, които попадат под "реформената пропаганда", българският елемент е в сравнение с всеки елемент на другите нации по-голям и понеже тежненията на българския елемент към съединението им с освободените българи явно растат, затова гръцката и сръбската буржоазия пращат, при мълчаливо съгласие и насърчаване на Турция въоръжени чети за изтребване на българските чети и на българския елемент в Македония... Гръцки чети нападат по чисто разбойнически начин български села, като с. Загоричане, а сега и на ред други български села, трепят жени, деца, старци, изобщо изтребват българското мирно население." (Съчинения, т. 10, 1955, с. 55-58).

Друг документ е резолюцията по македонския въпрос, приета от Втората редовна нелегална конференция на БКП в Берлин, декември 1927 - януари 1928 г. В нея категорично се признава, че славянското население в Македония има български национален характер. Освен това в резолюцията се изтъква необходимостта от борба срещу "мирните договори", които сложиха началото на поробването на български народ.

Б) Канцеларското "образуване" на Македонската нация и реакцията на българските комунисти - по данни на Димитър Влахов

Има един голям факт, който говори, че най-именитите водачи на БКП са оказали съпротива пред Коминтерна срещу македонизма в дните, когато невежи и безотечественици са решавали да се създаде македонска нация. Това е било през есента на 1933 г. Данни за този исторически опит  намираме в мемоарите на прословутия агент на титовския македонизъм Димитър Влахов, обнародван[и] в Скопье през 1970 г.

Макар и ревностен новоизпечен македонист, Влахов неволно ни разкрива истината както за изкуственото скалъпване на македонската нация, така и за реакцията на българските комунистически водачи. 

За канцеларското образуване на македонската нация ето какво узнаваме от Влахов:

"След като завърши пленумът на Коминтерна - през есента на 1933 г., Балканският секретариат... в едно от своите заседания реши да постави на разглеждане пред Изпълнителния комитет на КИ нашият македонски въпрос, предварително организирайки в една от залите на Коминтерна събрание на балканските комунисти, които в този момент се намираха в Москва... На това събрание присъствуваха доста хора, но за отбелязване е, че между това множество не се намираше нито Коларов, нито Антон Иванов, нито Станке Димитров, нито Вълко Червенков... Отсъствието на тези лица... ме навеждаше още тогава на мисълта, че тези хора не признават съществуването на македонска нация и че са противници на нейното оформяне и развитие..."

И на друго място: "Васил Коларов... по мое схващане, не беше човек интригант, а един обикновен български националист, каквито бяха почти всички ръководители на БКП по отношение на македонското движение".

А тогава кой заповяда да има македонска нация? Отговор ще си даде всеки, който прочете следните признания на Влахов:

"Преди да се състои това съвещание (на Изпълнителния комитет на Коминтерна, б.н.), тясното ръководство на този комитет вече беше установило свое становище по въпроса, включително и по въпроса за македонската нация, и беше натоварило Балканския секретариат да изработи съответна резолюция. Валецки (член на Полската социалистическа партия, ръководител на Балканския секретариат на Коминтерна - б.н.) натовари един от своите сътрудници, негов приятел, също поляк, който можеше да се каже, нямаше никакво понятие от македонския проблем, да изработи съответната резолюция..."

И тъй създаването на македонска нация е станало през есента на 1933 г. в кабинета на един напълно незапознат с въпроса човек, какъвто е бил полякът, назначен от друг поляк (Валецки)  да решава македонския проблем...

Човек остава потресен, като чете признанието на Влахов. 

https://duma.bg/bkp-i-makedoniya-vreme-e-za-istinata-n230636?fbclid=IwAR1Fe9fwMu75fjyg_XGKjx2Dy755UcCslairrLIlV-W-q2qjGOBgvSyeL9U
Гласувай:
1
0Спечели и ти от своя блог!
1. kirk - Драскаш глупости и си вярваш...
14.01 13:03
Драскаш глупости и си вярваш..., а на снимката си скрил лицето си, защото сигурно си грозник!!!Сбъркано славяноезично татарче, македонската нация се ражда още през ранното средновековие, когато и започва т.нар. движение на автономистите. Македонците от 11 в. насам приемат да ги водят и се наричат българи, защото остатъците от прабългарите са ги поробвали и продавали по пазарите на Византия. Единственият им изход е да обявят, че и те - славяните в Македония са българи! После, след ВСВ и окупацията, масово се отказват от този чужд етноним и се завръщат към изконния, който никога не е изчезвал - просто временно се превърнал в географска квалификация. Във виз. армия винаги е имало македонци от едноименната тема, българи ли са били??? Дай сега да забравят за Македонската империя и Александър Велики, защото вие искате да ги правите пак българи, е не беше ли достатъчно???! Относно езика - същата работа, базирана на сгрешеното наименование на славянския език, който говорите. Истинският български език е в сем. на алтайските и сроден на къпчакския, татарчета сбъркани!!! Можеш да извадиш 1000 документи и да цитираш който си искаш - мекетата не ви искат, не го ли разбра, тикварю?! Пишеш, че си останал потресен, има такава група Потрез, които пеят на "гръцки" - виж там в Ютюб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15237533
Постинги: 17073
Коментари: 9265
Гласове: 68308
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728