Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2019 18:21 - Новият старчески дом в Шумен
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.03.2019 18:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Сградите минават за доайен на замразеното строителство.Започнали го малко преди местните избори през януари 1974 година. Възможно е да има грешка още при проектирането, защото според строители теренът под сградата е нестабилен и въпреки това вече 45 години сградите не са мръднали.По време на строежа тогава наоколо има само къщи и лозя.Единствено съществуват Дивизионната болница и военното арматурно поделение.Понястоящем също изоставени и окрадени.Три обекта на разстояние един от друг по-малко от 10 метра идеален пример за *безстопанственост в община Шумен за последните 20 години.Първите панелните блокове наоколо започват да се появяват след 1977 година.
Новият старчески дом се състои от две масивни сгради от стоманобетон и тухли.Двете сгради са почти идентични.Всяка от тях е на по 4 етажа с по 19 стаи на всеки етаж със самостоятелни санитарни възли за всяка една от тях,както и тераси,но те не са довършени.Има още шахта за голям асансъор,фоайе,склад,дълъг коридор,две стълбища и разположена на първите им етажи столова голяма,колкото 3 стаи,а до нея има и склад.Затова и на първият етаж стаите са с намален брой-15.Долната сграда разполага и с един подземен етаж.Докато втората има само една малка стаичка с неустановено предназначение под първия етаж на основното стълбище до,която има достъп и отвън.На последните етажи е разположено машинното помещение на асансъорите и подпокривно пространство с височина,около метър.
Във втората сграда за разлика от първата има много по-малко графити и надписи по стените.Тя е и по-рядко посещавана.Също е и по-опасна тъй,като има малко повече дупки по подовете.Всяка крачка трябва да бъде добре премислена.Общо взето и в двете сгради има достатъчен брой съборени или натрошени тухли и постоянно ще трябва да вървите сред неравности.Другото което отличава двете сгради една от друга е,че във втората много ясно личат по таваните и стените следите от вандали отмъквали арматурно желязо.В първата следите са основно по стените,но от изтръгнати кабели.Едно от най-интересните неща се намира до машинно отделение на последният етаж.Там от една тръба е текло и все още тече вода при дъжд или снеговалеж и долу на пода се е образувало нещо,като варовикова скала с диаметър,около метър.Тя е доста твърда и донякъде прилича и на гъба.
До средата на 90-те години на миналия век има охранител-Данчо пуйката,който използва първият етаж на долната сграда за кошара на овцете си.Деца влизат на територията на старческия дом,за да берат череши играейки си на гоненица с него.След това изчезват оградите,голямата желязна врата на портала,дървените дограми от последният етаж и т.н.Нерядко има и ""берачи"" на тухли и старо желязо.Сградите се използват за интимни срещи,игра за деца и тийнеджъри,пейнтбол,а дори и за фон на музикални клипове напоследък.Често там се палят и огнъове,който да погълнат гумените обвивки на кабели и остане чиста мед за предаване на вторични суровини.Или просто минувачи използват мястото за тоалетна.Въпреки това досега сериозни инциденти свързани с мястото не е имало.Живущите наблизо пък прокарват за по-напряко диагонален път отначало пеша,а след това оттам започват да преминават и автомобили.Той се ползва особенно през зимата,когато наклонът на съседният баир е много по-голям и труден за изкачване в лед и сняг.
Една малка тухлена сграда на един етаж все още съществува в единият ъгъл.Нейното някогашно предназначение вероятно е било за съблекалня и столова на работниците.За период от около 2 години в края на 90-те там се самонастанява ромско семейство.В двора има една работеща тогава чешма,която представлява просто един висок кран.Точно там все още тече вода,но останки от чешмата не намерих.Вероятно има спукана тръба или нещо такова.Днес все още може да се видят и няколко останали панели.
Последните предполагаеми инвеститори са Мултугруп,който проявяват интерес към обектите около 1996 г.Понястоящем старият старчески дом д-р ""Стефан Смядовски"" ще бъде преместен не тук,а в бившето поделение на **КЕЧ на улица ""Дунав"",където в момента тече ремонт.
Съдбата на сградите е неясна,но по-всичко личи че ще издържат поне още толкова години,колкото са просъществували досега.

*Безстопанственост
Престъпление,с което се причиняват значителни вреди в областта на икономиката. То се осъществява чрез неполагане на на необходимите грижи по ръководенето, управлението, стопанисването или опазването на поверено имущество или възложена работа, в резултат на което са настъпили значителни вреди. За безстопанственост отговаря и този ръководител, който не упражни достатъчин контрол върху работата на лица, на кото е поверено имущество, и това е довело до посочените по-горе резултати. 
Юридически речник, Авт.: Г.Хр.Георгиев, Л.Ст.Велинов С.: Отечество и Отворено общество, 1994 1 изд. 255

**КЕЧ-Кралски Елитни Части.Да попаднеш в КЕЧ-а бе непостижима мечта на всеки български войник от 80-те години на миналия век. За КЕЧ-а се носеха легенди. От попаднали в КЕЧ-а приятели получавахме писма, които ни звучаха като поздравителни картички от "Златните" или от "Слънчев бряг". Въобще - КЕЧ беше символ на цивилизацията отвън и на свободата през двете казармени години.
КЕЧ всъщност е армейско съкращение на Квартирно експлоатационна част - команда, която се занимава със строителство в поделението и околностите му. Кеч обаче бе жаргонното название, с което в бойните части наричаха Строителни и Транспортни войски. Шегаджии в униформа бяха разтълкували абревиатурата като "Кралски елитни части". И наистина - в КЕЧ-а попадаха само елитни връзкари. Разликата между строевите подразделения и другите беше от небето до земята. 
В бойните части - особено в черните полкове, като тези в Марица, Елхово, Кресна, отпуските за обикновения войник бяха мираж. За две години служба полагаемият отпуск беше 20 дни. Наградите пък рядко надхвърляха 4-5 дни. Особено ако войникът е "кестен" или "майна", както наричаха софиянците и пловдивчаните. В същото време, "колегите" от КЕЧ-а ползваха всяка седмица гарнизонна отпуска с преспиване, защото поделенията им не поддържаха бойна готовност за Варшавския договор, а на повечето строителни обекти не се работеше през почивните дни. В същото време, наборните войници в редовната армия не достигаха, защото там избягваха да вземат турци и цигани, а охраняваните обекти бяха много. Затова войнишкият поздрав беше "Здравей, наряд - през ден наряд". За неслужилите - това означава, че боецът през ден е на пост, като новобранците трябва да изкарат поне 16 часа на крак в денонощието. Съвсем нормално за онова време беше войник да се уволни с 200-250 наряда за времето на службата си.Несравним комфорт за връзкарите в КЕЧ-а бе, че те не участваха в тактически учения, инспекторски и строеви прегледи. За сметка на това българите в трудовашките поделения бяха писари, снабдители, телефонисти - все сладки и спокойни специалности.КЕЧ-ът вече не съществува.То и армия толкова имаме.






Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20135494
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031