Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2018 12:27 - Операция в Залива на прасетата
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.04.2018 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Операция в Залива на прасетата (в Куба известна като La Batalla de Girуn) е опит за десант с помощта на кубински имигранти, организиран от американското правителство с цел сваляне на Фидел Кастро от власт. Името на операцията идва от Залива на прасетата, разположен в югозападната част на Куба, или по-точно Playa Girуn.

Операцията започва през април 1961 г., само 3 месеца след като Джон Кенеди става президент на САЩ. Кубинските имигранти са подготвяни дълго време в центровете на ЦРУ и са екипирани с оръжие от американската армия. Конфликтът завършва с пълен разгром на подкрепяните от САЩ сили и Кенеди трябва да плати 62 милиона долара, за да откупи пленниците. Операцията от кубинска страна води Че Гевара.

По-късно на това място е открит музей.
 

Информация
Период 17 април 1961 – 19 април, 1961
Място image Куба
Резултат победа за Куба
Воюващи страни
image Куба   image САЩ
image Кубински емигранти
Командири
image Фидел Кастро
image Хосе Рамон Фернандес
  image Джон Кенеди
image Грейстон Линч
image Пепе Сан Рамон
image Ернейдо Олива
Сили
15 000   1 400 кубински емигранти + 2 агенти
Жертви и загуби
176 войници
4 000-5 000 други ранени, убити или изчезнали
  118 убити
1 201 заловени


Атаката в Залива на прасетата, проваленият опит за преврат в Куба, проведен от бригада бивши кубински военни, подкрепяни от ЦРУ, се случва в средата на април 1961.Членовете на Бригада 2506 имали за цел да свалят от власт комунистическото правителство на Фидел Кастро и стартирали мисията си от тренировъчна база в Гватемала. Пристигнали в Куба точно при Залива на прасетата (Bahнa de Cochinosв Плая Хирон.

Там обаче силите на Кастро ги очаквали и боевете продължили по-малко от три дни. Оцелелите заговорници се предали. Провалената мисия само засилила властта на Кастро в Куба и допринесла за още по тесни връзки със Съветския съюз, прокарвайки пътя към Кубинската ракетна криза от 1962 г.

БРИГАДА 2506, ПАРАВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ, КОЕТО ПРОВЕЖДА ИНВАЗИЯТА В ЗАЛИВА НА ПРАСЕТАТА, ВЗИМА ИМЕТО СИ ОТ ОТ СЕРИЙНИЯ НОМЕР НА ЕДИН ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ СИ.

По-рано през 1960 г. президентът Дуайт Айзенхауер оторизира ЦРУ да вербува кубински бежанци, пребиваващи в Маями и да ги тренира с цел инвазия в Куба. Групата, станала известна като Бригада 2506 се състояла първоначално от 28 члена, в това число 10 бивши кубински офицери от армията, вербувани от д-р Мануел Артайм, водач на Революционното движение за възстановяване на Куба (Movimiento de Recuperaciуn Revolucionaria) – MRR.След тренинг в тайни бази във Флорида, през март 1960 бригадата (вече с повече членовесе премества в Сиера Мадре, Гватемала, където климатът е подобен на кубинския, а правителството – приятелски настроено. Именно там през септември същата година един от членовете на бригадата Карлос Родригес Сантана бил убит по време на тренировъчен инцидент и другарите му решили да кръстят бригадата на неговия сериен номер: 2506.

ЧАСТ ОТ ПЛАНА ЗА ИНВАЗИЯТА ПРЕДВИЖДАЛ ФАЛШИВА АТАКА ПО САЩ ОТ КУБИНСКИ ПИЛОТИ.

На 15 април 1961 г. осем бомбардировача В-29 излетели от Никарагуа и бомбардирали кубински военен самолет на земята с надеждата да извадят от строя въздушната отбрана на Куба с оглед предстоящата инвазия при Плая Хирон (Playa Girуn). По-късно същия ден два други бомбардировача се приземили в Маями и Кий Уест, Флорида, а техните пилоти твърдели, че са част от кубинските ВВС и са участвали във въздушните боеве.

Предполагало се, че тази история, ще потвърди версията за кубинска атака като същевременно ще придаде достоверност на отказа от намеса на американското правителство. Репортерите обаче забелязали, че самолетите са тип, който обикновено не се използва от кубинската армия, а цевите на техните оръжия изглеждали като да не са стреляли наскоро.

Политическият отглас на тази първа самолетна атака (която впрочем оставила повечето самолети на Кастро в бойна готовностпринудил президента Кенеди да спре втората планирана самолетна атака, която е можело и да доведе мисията до по-успешен за Съединените щати край.

ПО ВРЕМЕ НА АМЕРИКАНСКА ВЪЗДУШНА АТАКА СРЕЩУ КУБА НА 19 АПРИЛ 1961 Г. СА СВАЛЕНИ ДВА АМЕРИКАНСКИ БОМБАРДИРОВАЧА В-29В, А ЕКИПАЖИТЕ ИМ ОБЩО ЧЕТИРИМА ОФИЦЕРИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ВЪЗДУШНА ГВАРДИЯ НА АЛАБАМА ЗАГИВАТ.

Официално в провалената инвазия в Залива на прасетата не трябвало да участват никакви американци. Неофициално свръхсекретна ескадрила полетяла на мисия за последен опит, оторизиран от президента Кенеди на сутринта на 19 април. Целта била да се направи опит да се подкрепят обречените нашественици на Плая Хирон.

По недоразумение свързано с часовите зони самолетите пристигнали един час по-рано от планираното и не получили ескорт и прикритие от самолетоносач на военноморските сили на САЩ, така че били свалени от кубинците. В продължение на четири години ЦРУ отрича участието на американци в операцията, въпреки че правителството на Кастро заявява, че е локализирано тялото на американски пилот още същия ден при свалянето на самолетите.

След съхранение на телесните останки на този пилот в продължение на години – капитан Томас Уилард Рей – Куба връща тялото на семейството му през 1979 г. От своя страна ЦРУ изчаква чак до 1990 година, когато са декласифицирани много документи, свързани със Залива на прасетата, за да признае връзката на Рей с агенцията и да го награди посмъртно с високата чест – Звезда на разузнаването (Intelligence Star).

СЛЕД ПУБЛИЧНИ РАЗПИТИ И ЗАКЛЕЙМЕНИ КАТО „ЖЪЛТИ ЧЕРВЕИ“ ОЦЕЛЕЛИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА БРИГАДА 2506 СА ОСВОБОДЕНИ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 1962 Г. СЛЕД 20 МЕСЕЦА АРЕСТ.

През месеците след фиаското при Плая Хирон Куба и САЩ преговорят за освобождаването на стотици оцелели „бригадисти“, държани от правителството на Кастро. През май 1961 г. самият Фидел Кастро предлага размяната на военнопленниците срещу 500 големи трактора, а по-късно променя искането на 28 милиона долара.

В крайна сметка през декември 1962 г. Кастро и американският адвокат Джеймс Б. Донован постигат споразумение за размяна на 1113 затворници срещу 53 милиона долара в храни и лекарства, които да бъдат набрани чрез частни дарения и корпоративни спонсорства.

(По това време Донован тъкмо договаря сложната размяна на заловения американски пилот Франсис Гери Пауър и съветския шпионин Рудолф Абел – събитията са драматизирани и разказани във филма на Стивън Спилбърг от 2015 г. „Мост на шпиони / Bridge of spies“ с Том Ханкс в ролята на Донован.)

На 28 декември президентът Кенеди получава флага на бригадата в емоционална церемония за добре дошли в Ориндж Боул в Маями и обещава, че флагът ще бъде върнат на бригадата в освободена Хавана.

РЕВОЛЦИОННИЯТ ЛИДЕР ЧЕ ГЕВАРА ВСЪЩНОСТ БЛАГОДАРИ НА ПРЕЗИДЕНТА КЕНЕДИ И НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ЗА ИНВАЗИЯТА В ЗАЛИВА НА ПРАСЕТАТА

През август 1961 г. представителите на американските нации заседават в Пунта дел Есте в Уругвай на Интерамериканския икономически и социален съвет. На коктейл по време на срещата кубинският революционен лидер Ернесто „Че“ Гевара разговаря с Ричард Гудуин, съветник и съставител на речите на президента Кенеди по онова време.

Според декласифициран през 1990 г. документ, оставен от Гудуин, двамата са разговаряли по много теми, в това число американската база в Гуантанамо и проблемите пред революционното правителство на Кастро. Към края на разговора, пише Гудуин, Че „стигна дотам, че да ни благодари много за инвазията – че това е била велика политическа победа за тях, която им е дала възможност да се консолидират и ги е трансформирала от малка страна в равна.“




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20129839
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031