Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2016 00:57 - Трендафил Керелов
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.02.2016 01:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Св. влкмч. Трендафил Тошев Керелов (ок. 1800[3] - 1876) е български възрожденец, революционер, дългогодишен кмет на Батак и един от организаторите и духовен водач на въстанието в Батак през пролетта на 1876 г., жив опечен на ръжен от турския башибозук по време на Баташкото клане.


Канонизиран за светец от Българската православна църква, заедно с останалите убити при клането батачани и жертвите от клането в Новоселския манастир "Света Троица" на 03.04.2011 г. по време на неделната литургия в храм-паметник Свети Александър Невски в София, водена от пратриарх Максим Български.
Трендафил Керелов заедно със синовете си, войводите Стефан Керелов — петстотник (1836-1926), Ангел Керелов — петстотник (1840-1928) и Петър Керелов — стотник (1846-1876) са водещи фигури във въстанието в Батак през пролетта на 1876 г. Синът му Петър е убит по време на въстанието,пред очите на баща му и близки, след като му избождат очите и отрязват носа, ушите и езика. Внучето му Бладимир, бебе, е набодено на меч от башибозука пред очите на снаха му Босилка Керелова и съседи. Ангел Керелов, Стефан Керелов и семействата им доживяват Освобождението през 1878 г., а правнуците им и днес помнят и разказват историята на рода.

При потушаването на въстанието от турския башибозук ръководен от Ахмед ага Барутанлията, населението на Батак е жестоко избито, изклано на дръвник, къщите ограбени и опожарени.

Трендафил Керелов бил пратен от Ахмед ага да търси и доведе двамата си сина Стефан и Ангел, които били сред предводителите на въстанието, измежду батачани. Те обаче вече били избягали от селището още на първата нощ от клането. Когато се върнал при Ахмед ага той бил заведен в дома му и измъчвам за да предаде всичките си пари.

Трендафил Керелов е опечен жив на ръжен пред очите на близките му и освирепелия башибозук. Убийството на 65-годишния[9] Трендафил Керелов е запазено от разказа на снахата му Босилка Керелова: „Моят свекър отиде да посрещне башибозуците, когато селото беше заобиколено, и се срещна с Ахмед ага, който каза, че иска да се събере оръжието от селяните. Трендафил отиде и го събра. След като то беше предадено, стреляха по него с пищов и куршумът му одраска окото. Тогава чух Ахмед ага да заповядва със собствените си уста Трендафил да бъде набит на кол и опечен. Думите, които използва, бяха „Shishak aor“, което на турски означава да се набие на шиш като парчетата месо, наречени „кебап“. След това взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена. По това време бях съвсем близо до Ахмед ага. Освен мене тук се намираха няколко български жени. Ние бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил.“[10]
Едно от децата на Ангел и Босилка Керелови, Владимир-още бебе в цедилка, е набодено на меч от башибозука пред очите на майката Босилка: „По времето, когато ставаше това, синът на Ахмед ага взе детето от гърба ми и пред очите ми го насече на парчета със сабята си. Овъглените останки на Трендафил лежаха там един месец и тогава бяха погребани.“ Стотника Петър Керелов е убит жестоко, след като му избождат очите и отрязват езика пред очите на баща му Трендафил Керелов и други батачани.
Съчинението на Робърт Дж. Мор „Под Балкана“, заедно с репортажите на Макгахан във вестник „Дейли Нюз”, е един от ценните извори на сведения за бунтовната 1876 година. Там също се описва смъртта на Трендафил Керелов:


„Убиването на старейшината Трендафил било извършено крайно варварски. След като му извадили очите и му изтръгнали зъбите, набили го на кол и го опекли жив сред кръг от жени, заставени от башибозуците да останат зрители до неговата смърт. На друг човек отрязали краката, ръцете, носа и ушите.“

Мъртвото тяло на старейшината "се превъртало върху огъня, надуло се, почерняло, препращяло като сол и се напукало на големи бразди" 



 



Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20282370
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71339
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930