Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2014 11:17 - Оръжейният гигант „Арсенал” - паметник на научно – техническия и индустриален прогрес на Народна република България
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.07.2014 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Поисках да напиша два реда за автомат „Калашников” и се сетих, че ако не друго то поне калашници сме дали на света. Посочил бях че в света има над 40 000 000 произведени бройки от оръжието. Внушителна цифра, непосилна дори за мащабите на съветската индустрия. Верен помощник се оказва българският завод ""Арсенал"" разположен в град Казанлък, който за винаги спечелва славата на световен оръжеен производител. В сайта на предприятието има доволно количество информация за историята и асортимента на фирмата, които аз с голямо удоволствие представям на нашите читатели. Струва си да се отбележи, че освен оръжие,завода произвежда и високотехнологични машини и уреди.
„Арсенал“ АД е оръжеен комбинат в КазанлъкБългария. Той е най-старото предприятие от отбранителната индустрия и най-голямото в сектор машиностроене в страната. Специализиран в областта на машиностроенето и производството на стрелково и артилерийско въоръжение, боеприпаси, барути, капсули, пиротехнически изделия, твърдосплавни инструменти и др.
Основан е в Русе през 1878 година като Русенски артилерийски арсенал след изтеглянето на руските войски след завършването на Руско-турската война на основата на машини, съоръжения, технологии, резервни части и опит, които са имали руските работилници, съпровождащи армията. В началото на 1891 г. след обединяването на България оръжейната фабрика е преместена в София и приема името Софийски артилерийски арсенал. След Първата световна война през 1924 г. по стратегически причини цялото оборудване, документация и част от специалистите са преместени вКазанлък, чието разположение в Розовата долина е стратегически по-добре защитено и на централно място в България, под името Държавна военна фабрика. Нейно основно предназначение е да произвежда и поправя всички военни материали, необходими на армията, полицията, пограничната стража и други охранителни органи в държавата, както и изпитания на нови образци. От 1988 година носи днешното си име „Арсенал”.
В 
Казанлък за първи път започва производството на капсули и противогази /19271929 г./, нитроглицеринови и пироксилинови оръжейни артилерийски барути /1936-1942 г./, течности за бойни спирачи и връщачи на оръдията, модернизира се производството на артилерийски снаряди и боеприпаси.
С годините предприятието се разширява, обновява, развива и утвърждава като комплексно звено от държавната икономика.След 
Втората световна война започва производството на нови изделия с първостепенно значение на страната – трилемежни плугове, дискови брани, акумулатори, дизелмотори, електромотори и др. Извършва се ремонт на оптически системи, усвоява се производството напървите за страната стругове и вертикални фрезови машини. В годините 1956-58предприятието усвоява производството на безоткатно оръдие Б-10 и автомати. Първият автомат е произведен през 1958 г., а юбилейният едномилионен – през 1982 г. През 60-те години заводът започва производството на металорежещи машини: пробивни – БК-20 и БК-32, фрези ФУ-250 и ФУ-320. По-късно се създават условия за конструиране и серийно производство и на други металорежещи машини с високи технико-икономически показатели – широка гама фрезови машини, агрегатни машини и възли и т.н. От декември 1960 г. се поставя началото на участък за производство на твърдосплавни пластини.
Постепенно предприятието се утвърждава като мощна материално-техническа база за националното машиностроене и оръжейната промишленост. След преструктуриране през 1964 г. в рамките му се обособяват 7 завода. Две години по-късно започва монтаж на леки автомобили Булгаррено, производство на ръчни и станочни противотанкови системи. От 1967г. се поставя началото на База за техническо развитие, която през 1984 г. прераства в Институт за металорежещи машини. В следващия период от десетина години последователно се въвеждат нови производствени мощности:
  • Завод за пружини;
  • Завод за агрегатна техника;
  • Завод за нестандартно оборудване;
  • Барутно, патронно, капсулно и пиротехническо производство;
  • Цех с машини с ЦПУ;
  • Електронно-изчислителен център и т.н.

Машинният парк непрекъснато се усъвършенства и модернизира, увеличават се възможностите за по-широкоспектърно производство. Едновременно с това нараства броя на специалистите и се повишава квалификацията на персонала. Това дава възможност за усъвършенстване на лицензното производство, създаване, усвояване и серийно производство на нови изделия:
  • 1971-72 г. - 9х18 мм пистолетни патрони;
  • 1971-73 г. - 7,62 мм картечница;
  • 1972-74 г. - 9 мм пистолет;
  • 1976-78 г. - 7,62 мм танкова картечница;
  • 1983 г. - 23 мм зенитна установка;
  • 1984-86 г. - 5,45 мм автомати;
  • 1985-87 г. - 5,45х39,5 мм патрони;
  • 1986-87 г. - 122 мм гаубица и др.
  • През 1989-90 г. започва производството на нови машинни центри по лиценз на японската фирма “Ямазаки”. Оборудва се завод за производство на твърдосплавни смеси и пластини и на монолитна модулна система “Варилок” по лиценз на шведската фирма “Сандвик Коромант”. Открива се и завод за синтетичен диамант, съвместно със специалисти от Института за свръхтвърди материали – Киев, а от 1996 г. започва производството на инструментодържачи по лиценз на “ВАЛТЕР” АГ – Тюбинген, Германия. Модифицират се фрезовите и пробивните машини, разширява се производството на прибори, приспособления, и инструментална екипировка. От 3 декември 1999 г. “Арсенал” става акционерно дружество с широка и многомащабна дейност. Новата европейска и евроатлантическа ориентация на Република България определя и новите насоки в производството и търговията. Бързата адаптация на фирмата към новите пазарни условия налага усвояване и производство на нови продукти. Видоизменени са традиционните автомати, някои от които предназначени специално за службите за бързо реагиране, за борба с безредиците и организираната престъпност. За такива цели са създадени и звуково-светлинни ръчни гранатиСтрелковото оръжие е с калибър, съответстващ на стандартите на НАТО.
    В последните години “Арсенал” непрекъснато обогатява продуктовата си листа. Новите спортни и ловни самозарядни карабини се произвеждат в два калибъра – 7,62 и 5,56 мм, както и самозарядни карабини с едноредов пълнител. Освен външно видоизменените пистолети в два калибъра,“Арсенал” създава и свой картечен пистолет “Шипка”. Разработени и усвоени са 60 мм и 81 мм минохвъргачки, както и 60 мм, 81 мм, 82 мм и 120 мм мини. Интерес предизвикват 23 мм и 30 мм изстрели с повишена бронепробиваемост, 40 мм шестцевна гранатохвъргачка “Лавина” и новите подцевни гранатомети по НАТО-вски стандарт, както и различните видове гранати за тях. С арсеналска бойна техника е оборудван и уникалния по рода си мобилен комплекс “Нинджа” 1М. В процес на разработка е нова модернизирана 23 мм зенитна установка с компютърна система за управление на стрелбата. Производството на ловни патрони, боеприпаси, барути и пиротехнически изделия се разширява според търсенето и изискванията на пазара. Новост в производството на фирмата са противоградовата ракета “Лазур” и радиалната пробивна машина РБ-32.
    В резултат на новата ориентация на предприятието към интелектуалните новости се откри нова производствена единица, която съвместно с френската фирма “Recif” и представители на нейния филиал “Sirob” – Беларус, произвежда детайли за роботи – манипулатори с приложение във високотехнологични процеси.
    През 2004 година “Арсенал” отново привлича вниманието към себе си с първото в света “антиоръжие” – устройство за откриване на различни видове експлозиви – “Sniff-ex”.
    Очевидно завода е един от последните оцелели индустриални мастодонти не само на социализма, но и на родната индустрия като цяло (все пак води началото си от преди 9 – ти септември 1944). Според мен има нужда това предприятие да послужи за пример на успешна конверсия, между гражданско и военно производство. В същност не знам дали вече не е късно. От старите предприятия на остана почти нищо, а самият „Арсенал” съвсем на скоро изживя страхотни сътресения. Остана само да се надяваме, че това е само временно и скоро завода ще продължи да работи с пълна пара.
     
    Източници: arsenal.bg, wikipedia.org

 



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20126243
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031