Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2012 20:59 - АРЛИН АНТОНОВ -КОШМАРЪТ НА ЦИГАНИТЕ В ПАЗАРДЖИК
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 10362 Коментари: 6 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Две поколения цигани в Пазарджик като чуят името Арлин Антонов, глътката им пресъхва и езикът им залепва. Нощем в сънищата им изплуват сцени от драматичната нощ на 29 юни 1992 година и търкат потни чела във възглавниците. В онази година българите в града му падаха на колене и го благославяха, а циганите тайно мечтаеха да му падне главата. Защото това е единственият полицейски шеф на Прехода, който доказа и показа на циганската общност в Пазарджик, че в тази държава има закони и ред. Ромите по онова време не бяха се развилнели така, както днес. Още имаха синини от социалистическия милиционерски чепик, а страхът от пагона и фуражката ги паникьосваше.

…На 28 юни 1992 година Арлин Антонов е директор на РДВР в Пазарджик. Късно вечерта, преди да угаси лампата в кабинета, взема химикалка и огражда в календара тази дата – това е стотният му ден като шеф. Полковникът обаче не вдига наздравици, а още повече бърчи чело – само за месец в циганското гето са станали 7 изнасилвания и осем убийства. Това е лош атестат за неговото амбициозно директорство и 44-годишният мъж не го лови сън. Вече е вкарал своя агентура в мургавата общност, защото много добре знае, че без очи и уши там, нищо не може да се разбере и направи. А в Пазарджик по онова време живеят около 30 хиляди роми…

Имал е разговори с министър Йордан Соколов и главния секретар Богомил Бонев. Те му дават пълен картбланш, за да смаже престъпността. Арлин крои сценарии, които все не му допадат. И в тази стотна нощ като директор ляга някъде около полунощ с пулсиращо от напрежение слепоочие. И тъкмо сънят го навестява, телефонен звън прави на парчета апартаментската тишина. Обажда се неговият човек от гетото..

„Около 1 часа след полунощ ми съобщиха, че в гетото е отвлечено младо семейство – на около 22-23 години, разказва човекът, който се слави със слонска памет. Мъжът го пребили с тръби, а жената я отмъкнали в една от къщите”. Кръвта на бившата барета полудяла, веднага отишъл в управлението и започнал да подготвя операцията – повече не можело да се търпи, чашата, както се казва в такива случаи, преляла…

Само за минути по тревога е вдигнат целият наличен състав на дирекцията. Мобилизирани са всички курсанти в сержантското училище. И десетина минути преди 6 часа, квартал „Изток” осъмва блокиран – не птичка, муха не може да премине. И се почва лют тараш – къща по къща, няма захаросани и лигави думички за права на човека, няма Хелзински комитети… Вадят се е трупат на камари огромни количества крадени вещи, наркотици, оръжие…

„Заварихме в циганските къщи на махала „Токайто” над 70 български момичета между 13 и 16 години, вързани за леглата, които са били „обучавани” за проститутки – обучавани, разбирайте по цял ден им се изреждат от махалата и това се филмира. Заплашват ги, че ще убият родителите им, че имат хора в полицията и само да гъкнат, ще стане много лошо…”, припомня Арлин Антонов. И още не може да укроти превъзбудата си. Хващам една циганка за яката и я питам: какво прави това бяло момиче тук, тя не е твоя дъщеря! А тя: мойто мъж дал хиляда марки, курва ша работи за нас…Ха, кажете ми, как няма да си бесен от наглост и своеволие?

Намерихме и отвлечената жена – 73 циганина се изредили над нея през нощта, тя обортирала, била е бременна в третия месец, припадала, а ония изроди продължавали да се гаврят с нея…Издирихме ги за час и наредих да бъдат арестувани. Делата се проточиха повече от година, по-късно разбрах, че в затвора са тикнати само 3-4 изверга и то за пет- шест години, а жената не можаха да я спасят и почина…

Кървавата баня, както някои милозливо наричат операцията, приключила някъде около обяд. Капнал от умора и безсъние, Арлин Антонов не се прибира в къщи, а е в дирекцията. Телефонът звъни настоятелно, а от другата страна е главният секретар Богомил Бонев: „Антонов, поздравявам те! И довечера гледай непременно новините!”

И полковникът гледа и слуша: по предложение на правителството на Филип Димитров е назначен за шеф на Националната служба за сигурност /НСС/. И за там се разправят легенди от негови бивши колеги. Като шеф на контраразузнаването му наредили да приготви и изнесе архивите на службите. Някакъв обаче висшестоящ чиновник на своя глава отишъл при него и поискал да ги вземе, дори го заплашил с баретите. Буйният Арлин грабнал автомат и категорично заявил, че ще предаде документите на този, който му е наредил да ги събере. Оня разбрал, че работата става дебела, подвил опашка и изчезнал…След 15 месеца е уволнен, защото не може да бъде използван, мотивира се министър Виктор Михайлов. Арлин Антонов обаче не може да стои мирен и се втурва в политиката – едва тогава разбрал какво е истинска мръсотия. Но голямата му тръпка остава МВР: все още се възмущава, че ведомството е закостеняло, че съставът в по-голямата си част е професионално деформиран и обезверен, че престъпността расте.

ПЪРВИ СЕ УСЕТИХА РОМИТЕ

Така смята човекът, който мъжки се опълчи на тяхната престъпност. Според него те първи са излезли навън, в другите европейски държави, направили са алъш-вериш и са натрупали пари – в началото са купували евтини лъжици и чинии, които са продавали по-скъпо в Македония, Турция и Сърбия. Видяха там как и с какво богатеят техните събратя и се втурнаха да правят същото у нас, смята Арлин Антонов. А това са наркотици и проституция.

Във всяко едно заведение има сводници, които оглеждат „интериора” и като им хареса някое момиче, започват да го преследват. После някой го открадва, обучават го две седмици как да бъде проститутка, филмират как прави секс с различни мъже в махалата и започва манипулацията: ще убием близките ти, ще покажем филма, ще те заколим, ако се оплачеш в полицията, там са наши хора…И тя не смее да каже, страхува се техните да не разберат, срам я, защото може и да е била добра ученичка, разкрива механизмите на заробването храбрият полковник. Сам той е виждал как десетина момичета с различни сводници се бият коя да влезе в кабината на ТИР-а, защото имат норма – сто марки. Ако не я изпълни, на сутринта я чака бой…

Много се заблуждават тези, които си мислят, че циганите могат да бъдат разселени и да живеят извън общността – те имат стадно чувство. Те не обичат държавата, а обичат да ползват благините на държавата. През 1992 година в Пазарджик си бяха изгорили чиновете, а после викат – нямаме работа. Ами като си ниско квалифициран, няма да имаш, категоричен е някогашният шеф на РДВР.

ЖИВЕЕХМЕ КАТО ЧЕРГАРИ

Мнозина погрешно смятат, че Арлин Антонов е от Пазарджик, а той си е кореняк софиянец. Роден е на 13 февруари 1948 година, завършил е военно училище, военна академия и курс на НАТО по управление на кризисни ситуации. Депутат е бил в 38-то Народно събрание и три мандата общински съветник в Пазарджик, семеен с две деца. За себе си казва: аз съм офицер от 70-те години. Живеехме като чергари. Децата ни сменяха 7-8 училища, съпругите ни по 7-8 пъти търсеха работа. Освен че ни местеха от гарнизон на гарнизон, но не си разрешаваше до 45 годишна възраст да си купим жилище. Това беше решение на Добри Джуров, което отпадна едва през 1991 година.

В Пазарджик , когато е назначен за командир на 21-ви ракетен дивизион, вече има 9 години служба в армията. Месец и половина преди 10 ноември 1989 година по свое желание отива в МВР и става зам.-шеф на баретите. През 1991 година обаче вътрешният министър Христо Данов го пенсионирал, без Антонов да е подавал молба. В системата го връща Йордан Соколов, който в началото на 1992 година го назначава за шеф на РПУ в Перущица, а малко след това и за регионален директор на МВР в Пазарджик.

В политиката влиза през 1995 година като атакува кметския стол в Пазарджик, но се класира втори. След това на президентските избори 2001 година е вице на Жорж Ганчев, но след скандал с него го напуска и основава своя партия – Български демократичен блок. Слави се като невероятно точен стрелец с пистолет, на младини активно е тренирал бокс и лека атлетика. Днес е по-кротък и в свободното си време се занимава с нумизматика, дори е член на църковното настоятелство. Увлякъл се по историята и трупа документи за работата на политическата полиция до 1944 година.



ГЕНЕРАЛ ВБЕСЯВА ИВАН ПАНЕВ

Когато се разказва историята в Пазарджик, по-стари пловдивчани веднага припомнят една прословута операция на народната милиция в „Столипиново”. През 1981 година в късните часове на нощта са били наръгани с отверки баща и син от пияни цигани. За онова време това си е инцидент, който не може да се отмине току – така. Веднага се предприемат крути мерки. Най-страшната от която е въвеждането на вечерен час в циганското гето – никой няма да право да се шляе из района от 20 до 6 часа.

Само милиционерите да видят пиян ром и пада такъв лобут, че оня изтрезнява за минути. Когато вземат решението на спешно заседание в градския комитет на БКП, генерал Пенчев, началник на окръжното управление на МВР, плахо пита първия секретар Иван Панев: Кой ще поеме отговорността, другарю Панев? Известният със своята рязкост и твърдост партиен ръководител го стрелнал гневно с очи и отсякъл: Абе, какъв генерал си ти, като не можеш една отговорност да поемеш!

Мерките в този квартал бяха наистина доста сурови и продължиха близо половин година, спомнят си бивши офицери от МВР. Но е ефектът бил поразителен: за това време един шамар не е имало в гетото, а циганите били по-ниски от тревата и по-меки от памука.

sseverin.com/арлин-антонов-кошмарът-на-циганите-в-п/

 



Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Ами то говедото си иска лобут
26.04.2012 21:20
Ами то говедото си иска лобут
цитирай
2. shtaparov - За кучето и тоягата
26.04.2012 23:43
Винаги си е било така- кучето скача според тоягата. Лошото е,че у нас изобщо няма последователна политика по въпроса и почти винаги се е работело "на парче". А е пределно ясно,че не може да продължава така. Необходимо е,щом едни мерки не дават резултати,веднага да се отхвърлят и да се предприемат други,по-ефикасни! И всичко трябва да е по закон,а не на риск и чрез "поемане на отговорности"! Трябва да се въведат изключително строги законови мерки срещу всички потенциални разпространители на подобна тежка престъпност у нас- няма да е много трудно статистиката да ги установи кои са,независимо от тяхната народност или социален статус. При днешната ни почти никаква раждаемост България не може да си позволи да изгуби нито един човек
заради криминалците,които се раждат из циганските махали: най-малко пък
жени или момичета! Затова подобни посегателства трябва да бъдат третирани
от законодателството като тероризъм и престъпление срещу човечеството,за които няма нито давност,нито помилване!!!
цитирай
3. raders - Винаги си е било така- кучето скача ...
27.04.2012 17:17
shtaparov написа:
Винаги си е било така- кучето скача според тоягата. Лошото е,че у нас изобщо няма последователна политика по въпроса и почти винаги се е работело "на парче". А е пределно ясно,че не може да продължава така. Необходимо е,щом едни мерки не дават резултати,веднага да се отхвърлят и да се предприемат други,по-ефикасни! И всичко трябва да е по закон,а не на риск и чрез "поемане на отговорности"! Трябва да се въведат изключително строги законови мерки срещу всички потенциални разпространители на подобна тежка престъпност у нас- няма да е много трудно статистиката да ги установи кои са,независимо от тяхната народност или социален статус. При днешната ни почти никаква раждаемост България не може да си позволи да изгуби нито един човек
заради криминалците,които се раждат из циганските махали: най-малко пък
жени или момичета! Затова подобни посегателства трябва да бъдат третирани
от законодателството като тероризъм и престъпление срещу човечеството,за които няма нито давност,нито помилване!!!


Абсолютно правилно. Все пак това е България, а не Чалгария. Все още
цитирай
4. alexanderherzdorf - Голям човек! Ако зависеше от мен бих ...
29.04.2012 19:41
Голям човек! Ако зависеше от мен бих му дал орден "Стара планина"!
цитирай
5. varg1 - Да
29.04.2012 19:54
се молим децата на депутатите ни да бъдат убити от цигани,че да вземат мерки освен.
цитирай
6. sparotok - !
29.04.2012 22:21
Кучето скача според тоягата, Арлин Антонов като всеки професионалист е знаел това.

Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20133494
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031