Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2021 04:00 - ХЛЯБЪТ НА ЖИВОТА -1
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове:
1



 Хлябът на живота 



„Аз съм хлябът на живота." (Йоан 6:48)

 

«Аз съм хлябът на живота», каза Исус Христос. С това Исус Христос се докосва до два от най-важните и най-сериозни въпроса, които винаги силно са вълнували човешкото съзнание: проблемът за ежедневния хляб и проблемът за Исус Христос.


 

Хляб и Христос, това са двата въпроса, които и днес все по-силно занимават човешката душа и човешката мисъл. Хлябът - някога това беше най-актуалната тема за селяните. Те сееха с надежда, очакваха загрижени жътвата, но често жънеха със сълзи. Спомнете си стихотворението на Яворов «Градушка». Толкова е бил безпомощен човекът без помощта на Бога.

 

Все пак вярвам, че не сте безразлични към тази тема. Най-тъжният спомен от нашето детството бяха купоните за хляб и опашката пред хлебарниците. Днеска е по-различно. На Бузлуджа понякога раздават даже и кебапчета, само за да застанете зад червените знамена. В супермаркетите и във всеки селски или квартален магазин има всякакъв хляб. Но едно е ясно: Само с хляб не се живее.

 

Можем ли да живеем без Исус Христос? Всъщност какъв е Исус Христос за тебе? Преди години името Му беше забранено да се споменава. Преди хилядолетия някои го обявиха за умрял, но той живее. До преди 30 г. ни убеждаваха, че Той никога не е съществувал. И те като някогашните фарисеи се опитваха да запечатат Неговия гроб. Но днес Той е по-жив от всякога.



 

Преди 30 години Той беше мит, беше легенда. Днес Той, в най-добрия случай, е красива традиция. Днес всички са християни, но без да искат да познават Исус Христос. Политбюро влезе в църква и запали свещи. И какво от това. Нито станахме по-вярващи, нито по-честни, нито по- щастливи. Въпреки това: този въпрос винаги ще ни смущава. Никога няма да имаме покой, ако нямаме ясен отговор. Можем ли без Христос?
 

 

Да, Исус Христос е актуален, независимо от времето. Хляб и Христос, това са двата въпроса, които днес все по-силно занимават човешката душа и непрекъснато провокират човешката мисъл. Христос сам дава най-верния отговор. Никой преди Него и никой след Него не е успял да направи това.


 

Самият Той е отговорът и разрешението на тия два жизнено важни въпроса: Христос казва „Аз съм хлябът на живота..."




Виждаме, че Исус Христос е в синагогата. Заобиколен от множества народ. Всички са възбудени. Те са още под въздействието на вчерашното необичайно събитие: как Той можа в едно пусто място само с пет хляба да нахрани многохилядната тълпа. Като светкавица мина през тях мисълта, че Той трябва да е обещания Месия. И ако не беше се отдръпнал, ентусиазираната тълпа щеше да го прогласи  за цар.


 

Само преди няколко години във В.Търново най успешната кандидат-кметска кампания беше на т.н. Митьо Пищова. Той постоянно раздаваше хляб и кебапчета на пазара, за да спечели тълпата за своята предизборна агитация. И до ден днешен човечеството крещи за хляб и пари. Но това никога няма да му помогне. То ще си остане все така нещастно, гладно и бедно.


 

Гладни са човешките души: но не само за хляб. Те са гладни за мир, за радост и за любов. Ето ви основната ни нужда: хлябът на живота. Той ще премахне глада, Ще премахне мизерията, ще премахне страха от смъртта.
 

 

Откъде идва хлябът на живота? Хлябът на живота е Исус Христос. Вие познавате ли го? Може ли да се надявате да получите нещо от някого, когото не познавате. Още на времето трудно Го разбираха. Не можаха да Го оценят. Бяха невежи, неграмотни, лесно се подаваха на манипулации.


 

Днес е по лесно. Има толкова много източници за информация: Библията, опита и наследството на църквата. Без Него не може да има истински живот, не може да има щастие. Той е необходим като ежедневния хляб.


 

Ще спрем до тук. Имате достатъчно теми за размисъл.


 

Помнете: Исус Христос е хлябът на живота.


 

Бъдете убедени: Исус Христос е нашата единствена надежда!


 

Ще продължим следващата неделя.


 

Мислете върху това, което разсъждавахме.


 

Църквата е училище.


 

Следващия път ще продължим темата и ще търсим отговор на следващите въпроси: Кой има нужда от хляба на живота? Какво ни дава хляба на живота? Струва ли си да останем гладни? Вярвам, че до тогава ако прочетете първите 6 глави от Евангелието на Йоан, вие ще имате повечето отговори на тези въпроси.

П-р Б. Алтунян, гр. Варна




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693747
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031