Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 21:05 - Време ли е за нови инвестиции на родната борса?
Автор: ivandavidov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2349 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2013 21:12


В последната си публикация се бях концентрирал върху ниско рисковите фондове. Много интересни неща се случиха от тогава до сега. Най-интересното е, че родната ни борса се явява лидер по ръст от началото на годината за региона на източна Европа.

Нека погледнем графиката на BGTR30 за последната една година:

image
image

До декември ситуацията е "къдрава" и без ясни индикации за посока, тъй като SMA 100 е почти права линия, а подредбата и посоката на останалите SMA криви говори за всичко друго, но не и ясна посока на пазара.

Всичко това се промени след средата на декември. От тогава наблюдаваме сериозен тренд в посока нагоре, който е подкрепен от факта, че най-ниските стойности на BGTR30 не успяват да пробият SMA 100, а пробивът под SMA 60 е само един (април-май) и то в края на корекцията от рязкото поскъпване след декември.

От техническа гледна точка имаме потвърждение за стабилен тренд нагоре, тъй като в началото на юни BGTR30 успя да мине над върха от февруари, а новите върхове, регистрирани през юни бяха пробити без съпротива през юли (този месец). Накратко:

* Подредбата на SMA кривите е класическо за тренд в посока нагоре. Всяка по-тежка крива се намира под по-леките криви.

* Имаме ясно изразена посока за дългочсрочните криви (SMA 60 и SMA 100), а краткосрочните криви вече 3 месеца следват същата посока.

* Вече нямаме технически нива на съпротива, тъй като имаме пробит двоен връх (първият през февруари, вторият през юни) и при това положение стойностите 305-315 пукта (където горе-долу се намират върховете) за в бъдеще се явяват техническо ниво на съпротива.

===   ===   ===

След този кратък анализ изниква въпросът защо не хванах този тренд по-рано. Причните са няколко:

Рязкото поскъпване от средата на декември не беше технически обосновано, т.е. който се е в ключил е било на късмет.

Всички инвеститори с опит знаят, че след рязко и необосновано поскъпване, следва спад. Така и стана. Спадът се задържа до към средата на Април.

При следващата вълна беше интересен въпросът дали движението ще пробие над върха от февруари (знак за стартирал стабилен тренд нагоре) или ще коригира надолу (знак за изчерпване на тренда). Станахме свидетели на корекция на тренда, което аз го възприех като лош сигнал. Ето тук не обърнах достатъчно внимание на подредбата на SMA кривите.

Още в самото начало на май месец SMA кривите се подредиха в класическа посока нагоре (по-тежките отдолу, по-леките отгоре). Като цяло при 4(!!!) SMA криви това е достатъчно стабилен сигнал за тренд в посока нагоре. Повечето анализатори ползват две или максимум 3 MA криви. Само аз ползвам 4 MA(SMA) криви в моите анализи.

Въпреки това аз исках да видя движение над върха от февруари, което наистина се случи през юни. Ето тук се зароди новото ми колебание - от една страна нов връх (юни) над стар връх (февруари) е сигнал за тренд нагоре, но от друга страна можеше да станем свидетели на т. нар. "двоен връх", при което движението да продължи в посока надолу.

Не станахме свидетели на двоен връх февруари-юни, но последва двоен връх юни(начало)-юни(край) и през първата половина на юли последва корекция надолу.

Ето тук идва техническото потвърждение, че сме в технически тренд, в посока нагоре - след корекцията от началото на юли, BGTR30 се изстреля нагоре и проби двойния връх от юни, с което нокаутира всички мои предходни технически опасения.

===   ===   ===

Ето какво ще последва според мен до края на годината:

През август ще последва още някоя малка корекция надолу и цените за известно време ще се задържат между SMA 10 и SMA 30. Ако прогнозата ми за тренд нагоре е вярна, всички бъдещи корекции до края на годината не би трябвало да пробият под SMA 30.

Удобното време за инвестиции би трябвало да се пада август/септември - след здравосновната корекция, по време на цените мжду двете кратки SMA криви.

Ако наистина не станем свидетели на пробив под SMA 60, до края на годината BGTR30 може да направи ръст от 10-20 процента, т.е. до ниво от около 400 пункта.

Държа да отбележа, че този технически анализ изразява изцяло личното ми мнение и не представлява препоръка за взимане на инвестициони решения. Всеки си има глава на раменете и може да реши кога и в какво да инвестира.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivandavidov
Категория: Бизнес
Прочетен: 208446
Постинги: 27
Коментари: 3
Гласове: 18
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930