Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2014 13:21 - Герои: разни
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 3063 Коментари: 3 Гласове:
48

Последна промяна: 24.04.2014 00:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image image
Осет, Пясъчния сокол. На него е посветена цялата Глава 14 „Осет I”. Главатар на фунадменталистка шайка разбойници от пустинните северни области на Кафевите земи, която тероризира племената и керваните и изповядва Култа към Слънцето. Има три жени (едната на име Лелеми) и една тъща, които са се обединили и го държат под чехъл, докато той се изживява като страшилището на пустинята. Бивш възпитаник на школите на Просветлението в Кем, но прекратил обучението си уж заради задаване на неудобни въпроси, а всъщност поради лошо поведение и изповядване на екстремизъм. В ръцете на мистериозните конспиратори от Посейд, той е използван като маша за извършване на кървавия атентат над Арената на Титаните навръх Фестивала на лятното слънцестоене, който ще послужи за претекст на Федерацията да се впусне в яростна милитаристична експанзия в далечни земи.
Прототипи: Че Гевара, Осама бин Ладен.
image image
Лориан ва-Мидор. Секретар по Външните отношения към предишното правителство на Посейд, сега водач на Комитета по външни отношения в Голямата дузина (парламентът на Федерацията). Присъстващ неизменно сред кръговете на водещите политици в управляващата партия. Влиятелен и могъщ държавник, който изповядва прагматизма и задкулисието в политиката. Синът му Келиан ва-Мидор е член на новоизгряващата опозиционна група на Синовете на Белиал. Лориан всъщност работи заедно с бялото жречество от ордена Атла-Ра (пазителите на старото знание), за да крепи устоите на властта, а отскоро - и тайно със Синовете на Слънцето, чиито терористични похвати използва, за да разчиства пътя на Председателя Дорделар и да отървава правителството от неудобни противници.
Прототипи: Хенри Кисинджър, Николо Макиавели, Ото фон Бисмарк.
image
Хиронес Пелагор („Хохо“). Кралят на клошарите. Владее цяла мрежа от просяци и джебчии из Изумрудения град. Наглед стар и грохнал пияница, проиграл цялото си състояние на хазарт, който на моменти изпада в неадекватни състояния. На практика обаче е един от водещите координатори на тайното общество на Знаещите, което е подразделение на ордена Атла-Ра и има за задача да следи за прояви на подривна дейност от страна на арианците и по-специално Синовете на Белиал. Той е незабележим, а мрежата му от доносници е навсякъде и знае всичко, което се случва из тъмните улички на необятния Изумруден град.
Прототипи: Мръсния Стар Рон (Тери Пратчет, Светът на Диска), Лорд Варис (Джордж Р. Р. Мартин, „Песен за огън и лед“).
image
Пирион Саринел ва-Линомалия. Дребен благородник и нотариус в градчето Линомал в провинция Гадейрос. След ранната кончина на майката на Дион, Пирион приема извънбрачния си син у дома си, като се надява да го подготви за наследник на страничния си и извънредно доходоносен поминък. Но бързо осъзнава, че младежът въобще не се интересува от търговия с ценни предмети, а по-скоро се изживява като аутсайдер интелектуалец и се е насочил към естествените науки и живописта. Отчаян от това, Пирион се скарва със сина си и се отрича от него, но после съжалява за това. Дион обаче вече е взел решение – той напуска завинаги дома и се отправя към големия град в търсене на късмета си.
Прототип: Скрудж МакДак.
image
Едомар Сидонис ве-Крумолбе. Заможен индустриалец с научни наклонности, един от най-могъщите мъже в атлантската Федерация. Той не просто продава електрически крушки, а популяризира електричеството за масово ползване и рекламира цял стил на живот, като създава една масова мечта - за да консумират хората неговите електрически продукти и да може електричеството му да се харчи и през деня, не само за осветление и отопление през нощта. Отначало пазителите на древното познание се опитват да го възпрепятстват, но той е твърде богат и влиятелен, а и под давление на материалистите, управляващите решават да се обединят с него, вместо да слагат пречки пред вече започналия процес на технологизация. Първоначално има намерение да се възползва от уменията на Дион, за да създаде всеобхватна енергетична промишленост. Но скоро осъзнава, че „Умника“ се очертава по-скоро като пречка пред просперитета на дейността му, тъй като с будната си съвест и неутолима жажда за научни открития, амбициозният младеж застрашава установения ред. Публичният сблъсък между двамата на Фестивала на лятното слънцестоене е предшественик на кулминацията в повествованието на първите две книги.
Прототип: Томас Едисон.
image
Тесар Найкулон ве-Мелатоме. Гениален изобретател, разработил прототипа на теорията на елементарните частици и изнамерил безжичния пренос на електричество, отделно и независимо от тайното древно познание, което си остава единствено достъпно за посветените. Само че е беден и му липсва предприемачески нюх, затова е бил принуден да се довери на Едомар, който обаче го изиграва и присвоява цялата слава (и постъпления) от въвеждането на технологията за производство на електричество. Тесар се чувства предаден и изоставен и се озлобява към целия свят. Срещата му с Дион не е никак случайна и двамата обединяват усилия, за да сложат прът в колелото на Едомар и да разтресат изоснови закостенелите научни представи за естеството на светлината, времето и пространството.

В предстоящата Книга III, след атентата на Фестивала на лятното слънцестоене, Тесар се води безследно изчезнал. Всъщност той е изтеглен в Ариан от Синовете на Белиал и там продължава експериментите си, като разработва пренос на електричество на разстояние без кабели, под формата на контролируеми кълбовидни мълнии. Без да знае, че така отваря вратите към разгадаването на строежа на атома от „Умника“, което е първа крачка към крайната цел на арианците – а именно създаването на мощно ядрено оръжие.
Прототип: Никола Тесла.
image
Халана ва-Лиамела. Красива проститутка от бордеите на Гемаролб, с прекрасна фигура и медна коса. Тя позира на учениците на великия Майстор Адело за едно тяхно упражнение по скулптура. Дион се влюбва в нея и я убеждава да му позира за една гениална картина, която той рисува. Тя го научава на много неща и след кратка и болезнена раздяла се завръща при него и се превръща в негова муза.
Прототип: Мона Лиза, Вечната Амбър.
image image
Бенал Енакор. Нахакан младеж от заможно семейство, син на Анере Аугиана ва-Накора, адвокатката на влиятелния Едомар Сидонис ве-Крумолбе. Циничен и хедонистичен, обича хазарта, жените и гуляите. Той всъщност е копеле на самия Едомар, осиновен от адвоката му и прахосващ парите и на двамата. Възползвайки се от естественото сродство с новия си другар Дион, той го убеждава да отиде под крилото на индустриалеца Едомар. В действителност, Бенал е агент на тайните служби Риян и шпионира за тях. Целта му е да опропасти рода ве-Крумолбе и да наследи богатството им, а същевременно могъщи задкулистни групировки го използват като лесно манипулеруема пионка, благодарение на грижливо пазената тайна за неортодоксалните му сексуални наклонности.
Прототип: Джордан Белфорт („Вълкът от Уол Стрийт“).
image
Нирамел Баварим ва-Лириниана. Офицер от военноморския флот на Федерацията и специален пратеник на Посейд при Народа на Ку. Младата жена е натоварена със задача да изиграе диваците и да завладее земите им около Залива на Десетте реки. След успешната мисия, племената на малките хора (пигмеите) от блатата и Народа на Ку са едновременно елиминирани от геополитическото уравнение, като последният е изселен на един голям остров, разположен от другата страна на залива, и превърнат в работна ръка в местните мини. По-силните от Дъщерите на Ку са отведени в робство в Ог и Посейд.

По-късно, след редица изненадващи обрати, ролите се разменят и Нирамел, която се оказва изгубената дъщеря на пиратската водачка Ерил Куариан, попада от другата страна като заложник на бандата на Зари, непосредствено след атентата над Арената на Титаните. В предстоящата Книга III, Нирамел ще играе по-централна роля в сюжетната линия на Нези.
Прототип: Лара Крофт („Томб Рейдър“).
image
Ерил Куариан. Страховитата застаряваща дама Ерил Куариан е една от малкото жени предводителки на банда пирати. Незаконно копеле на Баварион Гардиел ва-Лириниан, висш офицер от флота на Ог и неговата камериерка. Упорита и праволинейна, с изразено чувство за чест. На младини избягала с един очарователен и лекомислен разбойник, който обаче бил потънал в дългове и скоро се замесил с пиратите. Когато местният управник предложил амнистия на всеки разкаял се пират, мъжът й станал информатор и предал другарите си, за да отърве кожата. Отвратена, Ерил го напуснала и първо се посветила на честна търговия, но скоро, принудена от недоимъка, сама се отдала на пиратство. Отначало била предрешена като мъж на кораба на Урмак Рошавата брада, но той тайно разкрил самоличността й. След бурен романс, тя забременяла от него и му родила момиче, което оставила в дома на баща си Баварион в Ог и пак се върнала към пиратството. Заформила собствена банда с доста силни жени в нея.

След като Зари и Нези прекарват продължително време на пиратския кораб на Ерил, дивачката (твърде късно) осъзнава, че отдавна изгубената дъщеря на старата капитанка е не коя да е, а самата Нирамел Баварим ва-Лириниана - същата атлантска агентка, която е изиграла Народа на Ку в Битката за Дългия дом. Зари прозира истината едва по-късно, след като Ерил вече не е сред живите, а предвожданият от нея пиратски екипаж е попаднал в плен на атлантските специални части.
Прототип: Ан Бони, известна жена-пират.
image
Жирод Виелицата. Челен таран (централен нападател), водач и капитан на гладиаторския отбор по кървавия спорт "главоблъскане", "Копелдаците" на господаря Гаер от Герент. С руса грива и квадратно лице, начумерен и с непоносим мирис на газовете, които задникът му непрестанно изпуска. Той не е роб като останалите от отбора, а е станал гладиатор доброволно заради парите и славата. По време на финала на провинция Диапрепес, Жирод най-сетне намира славната си смърт, но отборът все пак печели и се класира за големия турнир в Изумрудения град, където ще бъде предвождан от Зари.
Прототип: Крикс, сподвижник на Спартак.
image
Лиртаск уа-Джалиан (Лиртаск от Зорд). Бивш войник, албинос, родом от Ариан, с хомосексуални наклонности. Изпаднал в дългове заради претенциозна съпруга и нечестни банкери, принудил се да стане гладиатор и състезател по „главоблъскане“ в най-силния отбор от северната провинция Амферес. Не е особено силен, но пък е смъртоносен с камата и стреличките. Лиртаск достига до финала на турнира на Фестивала на лятното слънцестоене и там се сприятелява със Зари, въпреки че тя е от вражеския отбор. Помага й да оцелее в битката срещу лъвовете и после да избяга по време на атентата на Арената на Титаните. Убеждава я да остане в Посейд и заедно да вдигнат робите на въстание срещу властта. В предстоящата Книга III става ясно, че Лиртаск е от една рядка порода човеци, които дължат невероятната си бързина и рефлекси на странно състояние, наричано от Странниците „откачане от времето“ (т.е. може да минава с част от секундата в бъдещето). Подобни признаци се забелязват и у Цоци, сподвижницата на Додо.
Прототипи: Нео („Матрицата“), Джулиан Асанж.
image
Агент Кели Къркланд. Чернокожата американка е специален служител на ФБР - официално изпратена в България да разследва серия паранормални явления, а всъщност член на Отдела по Времето, който се занимава със Скитниците (мистериозните мъже с бомбетата).
Прототипи: Агент Дейна Скъли („Досиетата Х“), Агент Оливия Дънам („Експериментът“).
СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев  


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
48



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - аз, с привилегията да съм чела малко повече от Векът на лъва, бих отбелязала,
23.04.2014 22:25
че е повече Пратчет с мнооого модерни подправки.:))
Ще си призная, че и Пратчет съм чела тук - преди време един колега го постваше в комбинация с резултати от някаква игра...:)) Беше много забавно!
Тия дни мярнах при Сусона един цитат от епизод със Смърт и много ми домъчня...хубаво време беше!

Лошото е, че престанахме да четем, Тиатър...предполагам, разбираш.:)
цитирай
2. born - че е повече Пратчет с мнооого мод...
23.04.2014 22:42
tit написа:
че е повече Пратчет с мнооого модерни подправки.:))
Ще си призная, че и Пратчет съм чела тук - преди време един колега го постваше в комбинация с резултати от някаква игра...:)) Беше много забавно!
Тия дни мярнах при Сусона един цитат от епизод със Смърт и много ми домъчня...хубаво време беше!

Лошото е, че престанахме да четем, Тиатър...предполагам, разбираш.:)

Не мисля, че престанахме да четем. Който си е чел, пак си чете. Жал ми е за младите, които са манипулирани така, че да консумират наготово. Та много по-лесно е да не прочетеш книгата, а първо да я прегледаш в кратка презентация и ако си на кеф да я прегледаш набързо по диагоналната система. Разбира се, съществуват изключения, но едва ли те са преобладаващи.
цитирай
3. teatarnamechtite - тит,
24.04.2014 00:18
Говориш за spasunger, да. Яко четиво! :)

Не спирайте да четете! А и да пишете! Иначе закъде сме.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 922589
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156