Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2016 09:34 - БЕЗПИЛОТНИ:АМЕРИКАНСКИТЕ ДРОНОВИ ВОЙНИ
Автор: varg1 Категория: Видео   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2016 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Какви са реалните причини за ескалация на терористичните действия на ислямските фундаменталисти и ефективна ли е водената „война срещу тероризма“, обявена от президента Джордж Буш и продължавана от администрацията на Барак Обама? В този контекст разрастващи се критики сред обществените и академични среди в САЩ, Германия и други западни държави предизвиква програмата за „целеви убийства“ на заподозрени от ЦРУ в тероризъм чрез дронове, нахлуващи на територията на други държави. Много често тяхна жертва обаче стават и стотици невинни, в т.ч. деца и жени.

САЩ прилагат т.нар. „целеви убийства“ с дронове в рамките на две програми, пише списание „Ню Йоркър“. Първата е в рамките на конвенционалната война, която САЩ водят в Афганистан и Ирак. Втората обаче се осъществява като тайна операция на ЦРУ, насочена към лица, които са заподозрени в терористична дейност по целия свят, включително и в страни, в които няма разположени американски войски. Тази програма е напълно секретна и ЦРУ отказва да предостави информация на обществеността за това къде се прилага, как и по какви критерии се избират целите, кой носи отговорност за атаките и колко хора са убити досега. Информация за дрон-атаки на ЦРУ обаче излизат непрекъснато из средствата за масова информация в целия свят и се разследват от международните организации за правата на човека. Те предизвикват все по-сериозно възмущение и граждански протести в САЩ най-вече заради стотиците невинни жертви – деца, жени и мъже, които са се намирали на мястото на ударите.

Целевите убийства през последните години прерастват в „поведенчески атаки“. Поведенческата атака е атака с дронове, която не се нуждае от идентификация на мишената. Това са атаки срещу хора, държанието на които „се вписва“ в поведението, което правителството е определило като „поведение на терориста“. Веднага след като започват „поведенческите атаки“ броят на цивилните жертви нараства главоломно. Операторите на дронове седят на хиляди километри разстояние и на базата на кадрите, които наблюдават, решават дали някой е терорист, без дори да знаят самоличността му.

Все повече гласове в света се надигат, че целевите убийства с дронове всъщност водят единствено до насърчаване и ескалация на тероризма. Трагедията и дълбоките травми от убийствата на невинни деца и хора, нямащи нищо общо с мишените на дрон-атаките, създават у обществата в Близкия и Средния Изток дълбоко чувство за несправедливост и захранват желанието на екстремистките среди за отмъщение, което подхранва терористичните атаки, включително на територията на Европа и САЩ. „Щом те убиват жените и децата ни на наша територия, ние ще отидем на тяхна територия и ще отмъстим“ – това е кървавата логика на насилието, което веднъж изпуснато от контрол се превръща в спирала, от която светът може да се измъкне само ако преосмисли политиката си и потърси решаване на проблемите с повече мир и справедливост.






Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20210579
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930