Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2016 17:59 - ОКОЛНОСТИТЕ НА СЕЛО ДОЙКИНЦИ - БИСЕРЪТ НА ЗАПАДНИЯ БАЛКАН - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4067 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 16.10.2016 22:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    С посвещение на г/жа Зденка Тодорова, духовен стожер на българите по Цариибродско, посветила живота си на опазване на българското самосъзнание на хората в Западните покрайнини.

  Където и да съм ходил из България винаги съм уважавал хората, които съм посещавал, първенците им, ако съм убеден, че те  са почтени, духовните им водачи и творците, с чието творчество съм запознат. С този постинг започвам да публикавам част от красотите на Западните покрайнини между Цариброд и Пирот, които ще поместя в седем постинга. Красотите, които ще поместя дано да привлекат повече българи да ги посетят, а по този начин да упознаят и Западните покрайнини - територия, отнета от страната ни по силата на позорния Ньойски договор и придадена към Тройното кралство, а след разпада му, незаконно задържана от Сърбия. Там също живеят българи, вече забравени от сънародниците си в България, защото почти сто години те остават в чужда страна, където са прревърнатиш в заточеници в собствените си имоти. Българите от Западните покрайнини на гости в България тук наричат сърби, а там, в пределите на Сърбия  биват наричани българи, което е унизително за сполетялата тази лоша съдба наши сънародници след ПСВ и показва непознаване на историятани. От сто години за първи път можем да посещаваме сънародниците си свободно. Добре е да упознаем тях и природата, сред която те живеят, а тя е наистина прекрасна. Откъснатите от родината си там наши сънародници, които оприличих на заточеници в собствените си имоти са запазили духът на времето на българите от преди 100 години и са най-убедителният пример какви сме били ние тогава, каква е била ценностната ни система и как сме се променили след отнемането на имотите на хората по приказ от Москва след окупацията ни от СССР. Обяснението защо днес у младите хора липсва ценностна система и защо страната ни не напредва по пътя на демокрацията след запознаване с хората там се налага само. Аз обичам тези хора, обичам природата, сред която те живеят и като турист съм изминал по техните планини и села хиляди километри. Сега основната ми цел са тракийските светилища по Източни Родопи, но мисълта ми често се връща към красотата  на Западните покрайнини и чистите хора, които живеят там съгласно ценностната им система, запазена от преди 100 години, когато Злите сили /Англия 90% и Франция 10%/ извършват спхрямо тях това ужасно престъпление заради нтересите си на Балканите.Дано същото да ги сполети и тях!
   А сега за село Дойкинци, над което ще осъществя разходката си.
   То е разположено по река Дойкинска, която събира водите на целия масив на алпийския дял на Балкана с името Копрен. Десетките малки рекички се събират в две основни реки, ама какви реки! Едната извира от седловината между вр. Вражата грава и Трите чуки, тя преминава през с. Дойкинци. Другата извира от платото на Копрен, скачайки в много красив многостепен водопад. Двете реки се събират между селата Бърлог и Йеловица, където е местността Врелото. Там има карстов извор, захранван от водите на Понора, не по-малък от нашия извор Клептуза. Тези извори се приличат, но има и разлика - над Клептуза има циганско гето, наречено Анезица, с катуни и хиляди ромове, блуждаещи по Велинград да сбират джелезо и джици. Те посичат безнаказано гората над гетото и унищожават тази прекрасна наша природна среда. Врелото обаче между селата Бърлог и Йеловица остава както е било сътворено от Първотвореца.
   Туристическите обекти над Дойкинци са много. По рида между двете реки е местността Понора, подобна на на нашия район на Петрохан с четирите си големи понора. Понорите имат специфичен облик и не се приличат един с друг освен по общите им черти - една хлътнатина вместо връх, към дъното на която тръгват реки и всяка влиза в своята скална дупка. В този понор обаче има една пещера с водопад на подземна река в нея. Тази река образува карстовия извор във врелото между селата, които споменах.
   Друга забележителност на същиа рид е Клисурата. Тя се намира по маршрута за върховете Копрен, които са общо пет. След Клисурата се преминава през едно огромно плато с три езера, наречени Трите кладенеца. По този маршрут се достигат върховоте Копрен и Трите чуки, всичкото това  - връх на красота.
   За съжаления стратегическият римски път от седловината преди Клисурата до седловината Каца камък в началото е станал непроходим, но пък в гората няма мечки, гарантирам.
   Другият бряг на реката крие също много красоти. На него се намира връх Пъклещица, наподобяващ на огромен казан за катран. Следва един рид с форма на триъгълник, чиито два оставащи ъгъла са при върховете Вражата глава и седловината при Попмартиновата чука. Този триъгълник по площ е поне два пъти по-голям от Витоша.
   Друго интересно за тази долина е първокласният римски път, който минава по долината на реката, запазен и ползван до днес. Той се изкатерва по левия браг на реката и достига седловината, която достигат и още поне десет такиава пътища. По-голямо кръстовище на римски пътища не съм виждал. Стратегическите римски пътища тук са по всяко дере. Изоставени от овчарите, те стават непроходими. Много интересен е този римски път, и той широк 80 см, който води до махала Градище на с. Дойкинци, където е имало поостоянно обитавани римски сгради. Такъв път минава и покрай Водопада Тупавица. От към с. Бърлог има още два такива пътя,, които се изкатерват на Понора и отвеждат на същата седловина при Вражата глава. На крилете на силната си памет сега все едно виждам всичко това от горе...
   Разходката ще започна от с. Дойкинци по римския път в посока на масива с петте върха с едно име, Копрен. Тази разходка съм извършвал и друг път, но и тук, както и в България, вече няма къде да отида, упознах региона. Вече съм на крилете на тракийските светилища по Източните Родопи. Да посетя всичките такива в регина - животът няма да ми остави време...


image

Стратегически римски път, минаващ покрай водопада Тупавица.

image

Следват снимки от водопада Тупавица. Той е на приток на р. Дойкинска.
През пролетта е доста пълноводен и красив.

image



image



image



image



image



image

Първостепенен римски път широк към 3 м. от с. Дойкинци , извеждащ на билото на Балкана при седловината между върховете Трите чуки и Вражата глава.Такова кръстовище, в което се събират поне десет римски пътища едва ли има другаде в Европа. 

image

Камъните се заклещении един към друг по специална технология, позволяваща при военни действия те да се изправят и пътищата да станат непроходими.. 

image

Река Дойкинска. Скалите съдържат много мед и имат червенокафяв цвят. Реката е оформила от тях много шедьоври, видни от тези, които са "прогледнали" в скалите.

image



image



image



image



image

Как не се намери един циганин да свали каквото може да се продаде за скрап от тази къща и да я съсипе? Това не върви в Сърбия. Там няма милиони дребни престъпници, има няколко много едри, които разказват играта на дребните. От там и твърдението, че в Сърбия престъпност няма. Истината е обаче, че този тип престъпност не засяга хората по начина, поради който в България цели области мигрират заради престъпниците и се местят при роднини в София. Въвеждам таг: Северозападна/ла/ България.

image

И тук българите строят чешми, но по-малко отколкото турците и помаците по Родопа.

image

Намирам се най-голямата поляна в долината на р. Дойкинска. Горе се вижда ридът, който разделя реките Дойкинска и Темщица. Това е един от най-гигантските по площ ридове на Балкана, предполагам че бие по този показател дори Триглав.

image



image



image

Следват снимки с цветя от прекрасната поляна. Не посмях да съкратя нито една от тях.

image



image



image



image 


image



image

      Пътят към огромните пасища над с.Гостуша вече е непроходим от подраст. Трасето му, по което са преминавали през пролетта и есента хиляди домашни животни още личи.

image

Това е останало от имота на българите, живяли тук. Заточеници в собствените си имоти, притискани да се пишат сърби, някои хвърлени в затворите заради българското си самосъзнание. Това докараха на тия хора /б. м. българи/ Англия, Франция и после Русия, най-големите ни врагове. От отровните им плодове се възползва Тито, благодарение на когото от около 180000 българи тук през 1919 г. днес са останали само 12000.

image

                         Следват снимки с речни красоти.

image



image



image

Преди години тук се възползвах от банята на някаква жена. На камъни над реката тя бе напълнила съдове да се топлят от слънцето, имаше всякакави потреби към тях като гребени, гъби, шампоани, един меден сахан да се полива. Нямаше никой в къщата и аз се изкъпах на бързи с топрата вода. Пак напълних всичко, само част от шампоана й ползвах. Голям майтап ще стане вечерта, когато жената се прибере от нивата или планината и види, че водата този ден не с е затоплила...

image

Западният Балкан. Едно кътче от България, което познаваме сигурно няколоко души.Винаги съм бил на мнение, че качествените хора ходят по планината, а останалите се тъпчат по морето да ги дерат мутрите по хотелите и заведенията си.

image


 
image



image



image



image



image



image

/Продължава/










Гласувай:
6



1. sande - Не кради! Божия азаповед!
10.10.2016 18:31
Винаги ще се чудя на сърбите!
Как можеш да живееш с толкова вини и грехове към твоя съсед - България?

Как?

Да й откраднеш територия, да и откраднеш селата, нивите, пасищата, скалите?

Да откраднеш гробовете на дедите им!

Да й откраднеш реките, изворчетата, чешмите?

Дай откраднеш дивите животни, врабчетата, гълъбите, орлите!?

Да й откраднеш небето?

Как се живее с този грях?!

Защо загубиха люлката си - Косово?

Защо загубиха земите и населението си отвъд р. Дрина !?

Адриатика златна?

Защо падаха ракети "земя-земя" и "въздух- земя"? в центъра на Белград?

Къде им е "славния" председник Слободан Милошевич?

Бог види.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Има разлика между сърбите и политическите доктрини на сръбските идиоти.
10.10.2016 18:54
Сърбите доста приличат на нас, но са и по-различни, защото имотите им не бяха отнети, което стана при нас. Отнемането на имотите ни промени ценностната ни система, но и това е силно казано, то я унищожи. На базата на тази разруха на ценностната система у нас днес избуяха толкова пазарни боклуци, до такава степен не на ясно с материята, че деградираха в пълни боклуци. Само собствеността върху земята и умението на хората да я работат спасява сърбите днес от тотален икономически крах, но и това ще е до време. Оцеляването на хората не само в Сърбия, но и у нас се подпомага от производтвото на селскостопански стоки и предлагането им на пазара, което доведе до по-ниските им цени.
Сърбия е като разделена на две - това са белградчани и земунчани от една страна и останалата част от страната, които региони са тотално различни едни от други. Голяма част от хората обаче, по-малко откколкото в Русия или Северна Корея, са с промити мозъци и искат възстановяване на Югославия, което можело да сторят само СЮК и УДБА в съюз с Путин. Тези хора са мнозинство и Сърбия никога няма да може да се присъедини към ЕС. Те остават в смъртната хватка на Путин, защото Путин иска там и в Македония да набучи ракети срещу ЕС. Във всички български села в Западните покрайнини има агенти на "закритата" УДБА, които са влизали в разговор с мен по селата, но аз ги разпознавам веднага. Като почнат ди ми говорят глупостите си, аз казвам, че съм наясно с тези неща, защото съм по-умен от Путин. Втрепещяването на агентите е толкова силно, че не знаят какво да ми отговорят и аз си тръгвам.
Същият номер с отнемана на територии на Гърция и придаването им към Турция доведе до Гръцко-турската война, която гърците загубиха. Англичаните отново толерираха приятелите си от Босфора за сметка на християните. Нормално - Англия няма приятели, има интереси...
Много би подпомогнало нашите сънародници вСърбия нашето правителство ако открие нови ГКПП-та, допусне стоките на санародниците ни на пазара ни. И там - нищо.
цитирай
3. vesever - Изгледи от Рая! Водопадът е не...
27.11.2017 13:15
Изгледи от Рая!
Водопадът е невероятен, непременно искам да го видя и да го пипна :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189184
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031