Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2016 09:13 - МИСТЕРИЯТА НА ИЗОСТАВЕНИЯ МАЛОМАЛОВСКИ МАНАСТИР
Автор: varg1 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1664 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.04.2016 09:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Едно забравено богатство се крие в северните склонове на Чепън планина. Почти липсват сведения за възникването и историческото развитие на Маломаловския манастир, но според историците периодът на съграждане на светата обител се отнася към далечния XIV-ти век. Знае се само, че някъде около 1830 г. манастирът бил обновен от християните в Чепън планина, просъществувал до към 1895 г., след което обеднял и бил обезлюден.

Към настоящия момент от манастира са запазени единствено църквата и част от жилищната постройка, обитавана от монасите в миналото.

Манастирската църкваМанастирската църкваИкона на мирликийския епископ-чудотворец Св. Николай

Манастирският храм представлява малка едноапсидна безкуполна сграда, леко вкопана в терена, изградена от ломен камък и покрита с каменни плочи. По архитектурните си особености църквата датира от XVI – XVII  век и в нея са запазени стенописи от същия период.

imageМанастирската църкваimageМанастирската църкваВъв вътрешността на Манастирската църква

Тогава са изрисувани наосът и фреските по външната западна стена на църквата, като най-добре запазена е сцената „Страшният съд“. От външната украса е запазен фриз с апостолите и група ангели, както и изображението на Свети Николай в патронната ниша над входа. Стенописите в олтара са от по-късно време и там са изобразени сцените Богородица Ширшая небес, Причастието на апостолите и четирима отци на църквата – Василий Велики, Григорий Назиански, Николай Мирликийски и един неизвестен. Фигурите са едри грубовати, но изразителни. Цветовата гама включва само светла охра, бледосиньо и зелено.

Стенописи в Манастирската църкваimageСтенописи в Манастирската църкваМощиСтенописи в Манастирската църкваСтенописи в Манастирската църкваСтенописи в Манастирската църкваСтенописи в Манастирската църква

Жилищните сгради в Маломаловския манастир са с възрожденска архитектура. Срутени, победени от времето и прекопани от иманяри, тези сгради за съжаление вече са почти заличени.

imageЧаст от жилищната постройкаЧаст от жилищната постройка

Край манастирския комплекс има няколко оброчни кръста. Вероятно са надгробни камъни на гробове, в които са погребани свещеници, служили в манастира в далечното минало.

imageОброчен кръстimageОброчен кръстimageОброчният кръст и жилищната постройка

Все още запазена е манастирската чешма, от която блика прекрасна студена вода. Като цяло Чепън планина е суха и изворите и чешмите в днешно време там са изключителна рядкост.

Каменната чешма с бронзов чучур, строена от дебърски майстори

/източник http://www.bulgariamonasteries.com//




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20189004
Постинги: 18666
Коментари: 10028
Гласове: 71317
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930