Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2011 00:10 - Пътуване до рая
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 16106 Коментари: 26 Гласове:
33

Последна промяна: 04.08.2011 08:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


                    И отново в добрия стар Балкан. Целта е Райското пръскало. Това е едно от най-живописните местенца, наистина неповторимо райско кътче. 
            След непоносимите летни жеги и бленуваната прохлада в планината, точно за самото пътуване времето се преобръща. Денят е мрачен, синоптиците вещаят дъждове и бури и обещават уклончиво времето да се оправи за следващите дни. Но всичко е решено, планувано, уговорено. Якета и дъждобрани в раниците, заредени батерии в апаратите и по колите. 
            Шипка е потънала в мъгла. След усилното изкачване по завоите нагоре, колите са зарязани с огромно облекчение. Поглед от покрива на паметника разкрива невероятна панорама. За жалост надолу плуват облаци и мъгли. Казват, че при ясно време от тук се вижда Дунава.  На юг продължава Шипченският проход. Гледката, която се открива по посока към Казанлък е много живописна. Виждат се гънките на планината, между които се провира проходът. А под нас е Орлово гнездо. Притихнало и смълчано. Гледайки надолу, не мога някак си естествено, да не извикам в себе си точно думите:



                                     дружините горди
        очакват геройски душманските орди
  бесни и шумещи! О, геройски час!
Вълните намират канари тогаз,
        патроните липсват, но волите траят,
      щикът се пречупва - гърдите остаят
         и сладката радост до крак да измрът
           пред цяла вселена, на тоз славен рът,
            с една смърт юнашка и с една победа.
"България цяла сега нази гледа,
 тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
    ако би бегали: да мрем по-добре!"
          Няма веч оръжье! Има хекатомба!    

                           
                                                                                         Ив.Вазов


                     Горе защитниците на върха и техният закрилник Св. Никола, като"шепа спартанци",  долу вражеските орди, прииждащи на талази. Горе - долу. Интересно противопоставяне. Гледайки отгоре сякаш гледаш с очите на великан, а там долу дребните, но кръвожадни душици... Перспективата, откриваща се отгоре - много силно усещане за висина, простор и полет. Не случайно тук е Орлово гнездо. Стоящият отдолу не може да не изпита величието и да не усети страхопочитанието: 



"България цяла сега нази гледа,
тоя връх висок е: тя ще ни съзре...

             
                       Понякога си мисля, гледайки, съзирайки, дали виждаме наистина?!



image


image

                  Следваща спирка Клофер. Тук колите окончателно са зарязани. Това градче е една от люлките на нашата просвета, на нашето Възраждане и свобода. Точно това е въздухът, който се диша тук - въздухът, пропит със свободния дух на Балкана и хората, живеещи в този край. Волни, свободолюбиви, упорити, непреклонни, самоотвержени, амбициозни и находчиви... луди глави. Калофер е ползвал някои привилегии в турската империя, но и три пъти е бил напълно опожаряван. Последното опожаряване от редовната турска войска е било през 1877 година. Тогава са избити всички мъже. И до днес могат да се видят белези от това страшно и жестоко време. И като птица феникс градът е възкръсвал от пепелището всеки път. Жителите сами са го изграждали отново и отново с общи усилия. Обикновено са започвали да градят първо църквата или манастира, символи на вярата. Работели са денонощно, носели са камъни от собствените си ниви. Съхранили са се, съхранили са българщината. 

        Но кълни, майко, проклинай
  таз турска черна прокуда,
 дето нас млади пропъди
по тази тежка чужбина -
да ходим да се скитаме
немили, клети, недраги!
      Аз зная, майко, мил съм ти,
че може млад да загина,
ах, утре като премина
през тиха бяла Дунава!
Но кажи какво да правя,
  кат си ме, майко, родила
     със сърце мъжко, юнашко,
та сърце, майко, не трае
     да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище  
                                                                                         Хр.Ботев


                      Балканът ли е причината за неукротимия свободен дух на хората тук или Вярата е тази, която е показала пътя, а именно чрез любовта към ближния, към идеята за свободата...

 "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество." Ботев

image

                       Но... стига ми тая награда -                                      да каже нявга народът:
                                     умря сиромах за правда,
                                     за правда и за свобода...
   Хр. Ботев

image                            И народът помни. Тук, в родното място на поета всичко говори за него. Но дали помним думите му? Вникваме ли в дълбокия смисъл? Дали само за турското робство иде реч?

"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата. Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея може всичко да прави." Ботев

                     Не, Ботев дори и само с поезията си (двадесет стихотворения), се издига на пиедестала на световната литература с общочовешките ценности, изразяващи се в тези стихове.             image

                   За този постинг използвах снимките на сестра си, които е правила с нейния апарат. Така и не разбрах защо сървърът не поиска да качи всички снимки, но избрах най-хубавите, които показвам накрая чрез You Tube. 
              И така - къщата на поета, възстановена, тъй като и тя е била опожарена. Училището на даскал Ботьо Петков. Неговият паметник пред училището. Там, пред училището  стои и камъкът, бележещ мястото, от което Ботев изнася знаменитата си смела реч против властта на Турция в деня на Славянските първоучители в 1867 година. Това е речта, превърнала го в немил-недраг емигрант в Румъния...

  
    image

                   На десния бряг на река Тунджа, в горния край на града е девическият манастир "Въведение Богородично". Граден и изгарян и пак съграждан, в него е открито, мисля 1819 година, девическо училище. Килийната си просвета получава в това училище първта българска учителка Анастасия Димитрова. Тук тя има възможността да учи при Ботьо Петков, Райно Попович, Брайко Генович. 
           Под храма извира чудотворен извор на името на Света Богородица. Една от най-ценните икони на манастира е иконата  "Христос Богославящ", чийто художник е неизвестен. 
image,

                     Калофер е китно и красиво балканско градче, съхранило духа на Възраждането и запазило страшния спомен за робството, но е и пример за безсмъртие.
             Северно от града, на около седем километра от него, на брега на Бяла река, в самото подножие на планината, е разположен мъжкият манастир "Рождество Богородично". На два пъти е опожаряван от кърджалиите, не е пощаден и от турците по време на Руско-турската война. Сега е възстановен и е един от действащите манастири в страната. 
              Недалеч от манастира е входа на Национален парк "Централен Балкан". Време е за отдих, а на следващия ден продължаваме по райските пътеки.

image

                      Един от трите национални парка в България "Централен Балкан" е разположен в самото сърце на планината. На неговата територия са обявени девет резервата, от които вече разказвах за Царичина. Сега, вероятно вече е ясно, посоката е Джендема. 

image

                   На излизане от Калоферския манастир вниманието е привлечено от кротко пасящи чисто бели крави, сякаш излезли от разказ на Елин Пелин. По нашия край тия животни изглеждат малко по-различно, а за някои са си направо находка и невиждана атракция. Вече не ме учудва това, че има хора не само не познаващи, а дори и никога не виждали света на Сивушка и Белчо, незнаещи разликата между крава и вол. От народ, силно свързан със земята бавно, но сигурно се променяме и дали това е за по-добро. Виждайки нахалните фотографи една от кравите бутва с муцуна теленцето си зад своя гръб, сякаш да го защити от някаква опасност. 
                   Отдалечавайки се от пасторалната картина попадаме в дивия свят на Балкана. Това е едно наистина чудно кътче с неподправена природа. Тук за радост, човешката ръка не е успяла да остави своите следи. Основно се минава през вековни букови гори. Дърветата са толкова внушителни, че слънцето трудно си пробива път между клоните им някъде високо над главите. И колко много растения! Цветя и треви, различни папрати, мъхове и причудливи лишеи. Толкова са много и така красиви. И мислех си, че ги познавам, а тук има такава дивна и неподозирана красота, която живее в естествения си вид и която трябва да се види. Не знам имената на много растения, почти всички те са билки и имат своите лечебни качества. Думите не могат да опишат това, което виждат очите, дори апаратите са с ограничени възможности. Не могат да покажат всичко, само късчета от цялото. Не могат да уловят ветреца или докосването на слънчевите лъчи, шепотът на тревите и най-вече мириса, омаята... 
                   Напръстникът е цвете билка, което носи това име заради формата на цветовете си. Много е изящно, красиво, но и силно отровно!


             
image

               Вълнест напръстник, чехълче — Digitalis lanata Ehrh. В България са разпространени пет вида от това растение, като мисля, че точно този е защитен от Закона за защита на природата. Името идва от латинското ""digitus""- пръст, палец. Българското му име е "напръстник", поради формата на цвета. Други популярни имена са "ръкавицата на вещицата ( феята, Дева Мария)", "кървави пръсти" и др.             Вълнестият напръстник е класическо средство за лекуване на сърдечна недо­статъчност. Той засилва работоспособността на сърдечния мус­кул, регулира неговия ритъм, действува пикочогонно. Digitalis lanata съдържа мощен сърдечен стимулант. Digitalin е наркотик, който се извлича от Digitalis lanata .Той се използва за лечение на някои сърдечни заболявания, като конгестивна сърдечна недостатъчност. 
         
 Българската народна медицина препоръчва билката при скрофули, болки в стомаха и червата, воднянка, задух, маточни кръво­изливи и др. Поради това, че е силно отровна и способността и да се на­трупва в организма, употребата трябва да става под лекарски контрол!    
image

                  Резерват Джендема. От височината на това място се откриват невероятни гледки към гънките на планината и нейните гористи върхове. Ако протегнеш ръка, ще докоснеш кълбящите се облаци. Ако разпериш ръце, ще се докоснеш до полета на орлите. Дървета столетници, огромни, заели различни пози и форми,  достолепно стоят край пътеките на пълзящите хора. Богато зелени чудни гори (отново се сещам за Елин Пелин и неговите гори Тилилейски). Дишаш с пълни гърди. Гълташ на големи глътки тази красота и се стремиш да запечаташ всеки миг в своето същество. 

image

 
           Резерватът обхваща целия водосбор на Бяла река, горното течение на река Тунджа и ждрелото на река Тъжа. Резерватът се обитава от царски и скални орли. Също тук живеят и диви кози. Интересна табела има специално поставена в началото:  "Мечките са диви животни, нека разумно съжителстваме с тях". Следват инструкции какво да павиш или да не правиш, ако срещнеш мечка, ако живееш или къмпингуваш наблизо. Все пак това е тяхната естествена среда. На маса и в компания сме си разказвали какви ли не истории и вицове за срещи с мечки, но тук сред дивата природа наистина си задаваш въпроса, дали всъщност ти се иска да се срещнеш с мечката очи в очи?... Дали ти стиска... Това не е зоологическата градина с онези нещастни животни в нея...



image

            Най-високият водопад на Балканския полуостров. Райското пръскало, Калоферско пръскало или Голям джендемски водопад (124,5 м). Неописуемо. Още с приближаването до тази неземна красота се затвърждава усещането за неверотно пътуване в рая. Различното зелено на горите, богатите поляни с пъстри цветя и всякакви хвъркатички. Огромно е богатството на безгръбначните обитатели, като най-голям е броят на бръмбарите. Около 50 вида се срещат само и единствено в България. Не случайно това дивно кътче носи райско име. Тук всичко е живо и сякаш усещаш дишането на земята, нейната енергия. Тук тя, земята е докоснала слънцето и от тази небесна любов се е родила приказна дъхава красота. 
           Водопадът се намира на Пръскалска река, която е ляв приток на Бяла река. Събира води от снежните преспи под връх  Ботев и образува река Пръскалска, която хуква като палаво дете надолу.    image                   Алпийската част на планината ми е любима. За да се стигне до водопада първо се преминава през чудни райски кътчета с много зеленина, цветя с лечебна сила и много нектар, по които пърхат пъстри създания. Приказни ливади, където четката на природата е сътворила съвършените пейзажи, съчетала е чудната хармония на цветовете. Окото потъва в това невероятно измерение, с нищо несравнимо...                   Преди да се излезе на откритите високи склонове на планината се преминава през вековна девствена гора. Тук е светът на дивото, което изпълва кръвта и завладява с тайнствена сила. Ромона на реката, играта на светлината, и загадъчния шепот на листата или на някакви невидими горски обитатели...                  И усещането да си птица, докоснала се до погледа на орлите. Там високо на скалите, вече на открито, от където се виждат острите върхове на планината и нейните долини. Една величествена панорама, а на отсрещните скали вече се открива в цялата си прелест Райското пръскало.                   
image

                Пътеката, която води до самия водопад е най-красивото място, по което се преминава. Това наистина е раят. Няма по красиво, приказно и фантастично кътче. Невъзможно е да се изброят цветчетата и билките в зелената трева. Невъзможно е да се опишат цветовете. Диви пчели, бръмбарчета - сечковци разни, калинки и пеперуди, буболечки и насекоми в различни цветове и шарки, мили и нежни или агресивни и плашещи. И ако допреди миг си съпреживявал полета на орлите и си могъл да почувстваш техния свободен дух, то сега усещането е за щастие, пълно и всеобхватно.

image

                    Сред многото хиляди треви и цветове, очите като че ли се задържат върху изящната грация на жълтия напръстник, друга разновидност на дигиталиса. Народът го нарича още бесниче (Digitalis ambigua M.urr. Сем. Живеничеви — ScrophuJariaceae). 

image                    И мястото, където оставаш без дъх. Където чуваш само гласа на водопада. И се прекланяш пред величието на природата. 

image



image



image



image                    След Райското пръскало - хижа"Рай", място за отдих след дългия ден. Място за споделяне на емоции и истории за покоряване на връх Ботев, чиято височина ще бъде атакувана на следващия ден. 




Гласувай:
33



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ckarlet - Браво! Ходили сте и до водопада, а ...
04.08.2011 08:15
Браво! Ходили сте и до водопада, а ние тогава дори не знаехме за него!
Прекрасна разходка сте си направили! Голяма красота е!
Поздрави!
цитирай
2. qbylkovcvqt - :) Здравей! Истинско пътешес...
04.08.2011 08:27
:) Здравей!
Истинско пътешествие!
Следват връх Ботев и Карловското пръскало.
Групата не е голяма, но все истински туристи. Не от ония, които са в планината за да унищожат храната и алкохола, които са си взели. А водачът е избрал най-красивия и живописен маршрут, въпреки, че е по-трудният.
цитирай
3. kikowsky - Може ли толкова
04.08.2011 09:25
красота да е събрана на толкова малко място :) Направо нямам думи :)
цитирай
4. qbylkovcvqt - Привет! Това е най-красивото къ...
04.08.2011 09:44
Привет! Това е най-красивото кътче, което съм виждала. Резерват Джендема е най-големият в Националния парк и точно с това е уникален, че на едно място са събрани и могат да се видят скални образувания, отвесни скални стени над огромни пропасти и вековни гори (средно от 120 до 150 годишни).
цитирай
5. veninski - Поздрави и от мен!
04.08.2011 09:47
Поздрави и от мен!
цитирай
6. alexs - Чудесно пътуване из Балкана! ...
04.08.2011 09:53
Чудесно пътуване из Балкана!
Хубава ден ти пожелавам!
цитирай
7. qbylkovcvqt - Поздрави и от мен! Привет! И ...
04.08.2011 10:21
veninski написа:
Поздрави и от мен!


Привет! И много лятно настроение!
цитирай
8. qbylkovcvqt - Чудесно пътуване из Балкана! ...
04.08.2011 10:23
alexs написа:
Чудесно пътуване из Балкана!
Хубава ден ти пожелавам!


Нови приключения на теб! :)
цитирай
9. toninabog - Поздрави!
04.08.2011 10:24
Хубава и ведра разходка в подбалканските градчета!
цитирай
10. minavamottuk - Искам да пътешествам с
04.08.2011 10:36
такива туристи ,не знам как да си намеря дружинка от Плевен ,не съм ходила никъде и се страхувам ,но с верни другари бих отишла,опитни в планината хора.Мога да ходя колкото си поискам-добре съм с краката.
Лошо е ,но си признавам ,просто завидях.
цитирай
11. qbylkovcvqt - Хубава и ведра разходка в подбал...
04.08.2011 10:53
toninabog написа:
Хубава и ведра разходка в подбалканските градчета!


:) Много е хубаво!

Усмивки!
цитирай
12. qbylkovcvqt - Искам да пътешествам с такива ту...
04.08.2011 10:56
minavamottuk написа:
Искам да пътешествам с такива туристи ,не знам как да си намеря дружинка от Плевен ,не съм ходила никъде и се страхувам ,но с верни другари бих отишла,опитни в планината хора.Мога да ходя колкото си поискам-добре съм с краката.
Лошо е ,но си признавам ,просто завидях.


Привет! И аз завиждам :)
Следващия път ще се обадя. Аз съм в Русе. Ей къде е Плевен! :)
На първо време ти трябват удобни туристически обувки и раница.

Усмивки!
цитирай
13. анонимен - чудесен...
04.08.2011 11:31
Чудесен пътепис из свидни за българското сърце места!
цитирай
14. megg - Поздравления за постинга!
04.08.2011 14:04
Толкова неща си харесах - и красивата ни природа, и героичното ни минало, и голямата ни поезия!
Хубав ден! :)
цитирай
15. kalin8 - Поздравления и от мен !
04.08.2011 19:57
Близко ми е!
Всякак!
Чудесен постинг!
Б.
цитирай
16. kaprizna - Поздрави за
05.08.2011 13:16
постинга!
цитирай
17. kometapg - Постингът ти ми достави огромно ...
22.08.2011 10:31
Постингът ти ми достави огромно удоволствие! Буквално ме пренесе на тези чудни места! Благодаря ти!:)
цитирай
18. lubara - Поздрави, планинарски!
25.08.2011 16:28
Любимо място! Имам няколко постинги за него. Там човек се чувства окрилен и светъл!
цитирай
19. qbylkovcvqt - Чудесен пътепис из свидни за бъл...
25.08.2011 16:37
gogi6666 написа:
Чудесен пътепис из свидни за българското сърце места!


Вълшебно място е! Наистина е рай. Нито думите, нито снимките... нищо не би могло точно да предаде живото усещане.
цитирай
20. qbylkovcvqt - Толкова неща си харесах - и краси...
25.08.2011 16:39
megg написа:
Толкова неща си харесах - и красивата ни природа, и героичното ни минало, и голямата ни поезия!
Хубав ден! :)


Мегг, то дори не е всичко. Няма как да покажеш всичко в един постинг. Но някак си носи хармония в душата.
цитирай
21. qbylkovcvqt - Близко ми е! Всякак! Чудесен ...
25.08.2011 16:40
kalin8 написа:
Близко ми е!
Всякак!
Чудесен постинг!
Б.


Ех, прекрасно е! :)
цитирай
22. qbylkovcvqt - Поздрави за постинга! Благ...
25.08.2011 16:41
kaprizna написа:
Поздрави за постинга!


Благодаря. Радвам се, че докосва.
цитирай
23. qbylkovcvqt - Постингът ти ми достави огромно ...
25.08.2011 16:42
kometapg написа:
Постингът ти ми достави огромно удоволствие! Буквално ме пренесе на тези чудни места! Благодаря ти!:)


Това беше целта. Да се опитам да направя изживяването истинско. Радвам се, ако съм успяла. :)
цитирай
24. qbylkovcvqt - Любимо място! Имам няколко пост...
25.08.2011 16:44
lubara написа:
Любимо място! Имам няколко постинги за него. Там човек се чувства окрилен и светъл!


О, и на мен ми е вече любимо. Наистина има такива места, където крилата ти се връщат и ги усещаш живи, където се чувстваш прероден.
цитирай
25. zvezdichka - Браво за вас
09.09.2011 14:51
и за постинга!
Но на мен щеше да ми е интересно да прочета инструкциите за съжителството с мечки :))).
Иво отдавна иска да ме заведе натам, но засега все още предстои това предизвикателство.
цитирай
26. qbylkovcvqt - Здравей, Цане! :) Ще ти изпратя ...
09.09.2011 14:57
Здравей, Цане!

:) Ще ти изпратя инструкциите. Снимани са в едър план :))).
А по тия места аз винаги бих обикаляла. Истинско райско кътче.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2852198
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031