Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2020 11:46 - Китай съобщи за лекарство, което дава обещаващи резултати при лечение на COVID-19
Автор: anonymous285 Категория: Технологии   
Прочетен: 186 Коментари: 0 Гласове:
2



Китай съобщи за лекарство, което дава обещаващи резултати при лечение на COVID-19

https://www.economy.bg/innovations/view/38389/Kitaj-syobshti-za-lekarstvo-koeto-dava-obeshtavashti-rezultati-pri-lechenie-na-COVID-19

Клинични тестове показват, че противогрипният медикамент Favipiravir е ефективен при лечение на пациенти с коронавирус 19 март 2020, 09:58a+ a-  image

Противогрипният медикамент Favipiravir, известен още като Avigan, е ефективен при лечение на пациенти с COVID-19 и помага да се възстановят по-бързо. Това съобщават световните медии, като се позовават на медицинските власти в Китай. 

Лекарството е разработка на японската компания Fujifilm Toyama Chemical. Одобрено е за употреба в Япония през 2014. Миналия месец китайските медии съобщиха, че са започнали клинични тестове на лекарството сред 340 пациента в Ухан и Шендженза като потенциално ефективно при лечение на COVID-19. И резултатите са обещаващи, обявиха от Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай.

„При пациенти, третирани с Favipiravir, отрицателни тестове за коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите средно на единайсетия ден. Наблюдава се и значително по-добро състояние на белите дробове у всички, лекувани с медикамента. Белодробното състояние на около 91% от пациентите, лекувани с Favipiravir, се е подобрило, в сравнение с 62% при останалите“, съобщи пред репортери Чжан Синмин, ръководител на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай. „Тъй като лекарството вече е разработено и одобрено за употреба при лечение на грип, то има висока степен на безопасност“, посочи още Синмин.

Китайските проучвания не са единствения опит за тестване на ефикасността на лекарството при лечение на COVID-19, припомня The Guardian. Японските лекари правят собствени изследвания. Източник на японското министерство на здравеопазването коментира пред японския вестник Manichi Shimbun, че лекарството досега е било давано на около 70-80 души, но ранните резултати показват, че то не е ефективно при лечение на пациенти с по-тежки симптоми, при които вирусът вече се е развил в много по-голяма степен.

Все пак ефективността на лечението при по-леки случаи и при пациенти с умерена симптоматика би било от огромна полза за продължаващата борба с коронавируса, отбелязва изданието. Разбира се, одобрението за употреба на медикамента за тази цел ще изисква допълнително клинично изследване, последвано от одобрение за широко приложение от съответния орган за регулиране на медицинското лечение.

В момента текат тестове и на много други лекарствени средства за лечение на COVID-19, както и много други са в процес на разработка, но все още няма официално одобрен медикамент или създадено антивирусно средство за справяне с новия коронавирус.

Друго лекарство, което в момента се тества при лечение на заразени с COVID-19, и дава обещаващи резултати, е Remdesivir. Медикаментът е разработка на американската биотехнологична компания Gilead Sciences и се прилага за лечение на инфекциозни заболявания като ебола и SARS. 

За момента не съществува ваксина срещу коронавирус, но учените по цял свят продължават да работят по въпроса. Счита се, че създаването на ваксина ще отнеме между 12-18 месеца.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2487689
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930