Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2019 19:02 - Имаме ли ДАЛАВЕРА от Космоса ?
Автор: grainis Категория: Технологии   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03.2019 00:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Във времена, когато ВСИЧКО е ДАЛАВЕРА, възниква законният въпрос - Каква ПО ДЯВОЛИТЕ ни е ДАЛАВЕРАТА да харчим милиарди и да ходим в Космоса ?
 
Имаше на времето подобен виц :  - Знаете ли, че 50 милиона пионерчета, хванати за ръце, могат да опашат Екватора ? Иванчо се обажда - И на мен каква ми е ДАЛАВЕРАТА ?

НАСА похарчи няколко ТРИЛИОНА долара за Лунната си Програма например, изпрати няколко експедиции с астронавти, които се разхождаха, подскачаха, падаха, ставаха, караха бъгита по лунната повърхност, събраха няколко камъка мостри и се прибраха обратно на Земята, и в общи линии, това беше всичко. 
ДАЛАВЕРА - НУЛА.

От двайсетина години и по Марс се разхождат няколко Марсохода, гледат, снимат, мерят, ровят, душат, милиарди долари харчДАЛАВЕРА и там, в общи линии - НУЛА.

Програмата със Совалките глътна и тя стотици милиарди, без кой знае каква далавера.

Като си помисли човек какви неща можеха да се направят на Земята с тези пари, какви ДАЛАВЕРИ, ама НЕЙСЕ, както казват старите българи.

От последното кацане на хора на Луната минаха 50 години, през които на никой не му мина и през ум да ходи пак там. 
Напоследък обаче нещо се размърдаха, че и китайци, руснаци, индийци и японци, явно НЕЩО СТАВА.

Индийците пратиха сонда на Луната през 2008 г.

Китайците и те наскоро пратиха нещо на Луната. Семена от памук.
Надяваха се да поникнат, те пък взеха, че умряха. Разбира се. 
Идеята да отглеждаш памук на Луната изглежда супер, нали ?

Китайците да не ми се правят.
Много добре знаем, че тоя номер с памука ни хвърля само прах (памук) в очите, защото истинската причина да пращат сонда на Луната се нарича ХЕЛИЙ-3 .  
Това е едно тайнствено, НЕ-радиоактивно ЯДРЕНО ГОРИВО, което съдържа много повече енергия от УРАНА и от което на Луната има големи запаси, натрупвани от слънчевия вятър в продължение на милиони години

Освен това цената в момента на Хелий-3 на Земята е висока - около 2000 долара за литър, и това ръчка апетитите за неговия лунен добив.
 
Само че, запознатите с теориите на Пазара ще ви кажат, че цената се определя от търсенето и предлагането. Плюс себестойността.

В момента, в който стартира лунен добив на Хелий-3, дори само като се ОБЯВИ такава възможност и готовност, цената му ще се срине.

Освен това, говорейки за себестойност, в момента цената на килограм товар, доставен от Космоса на Земята, е около 20 000 долара. Плюс поне още толкова, за да бъде този товар изкопан на Луната. 
За добив на 1 грам Хелий-3 е нужно изкопаването на 150 тона лунна скална маса, в условията на радиация, слънчев вятър, космически студ и гравитация 1/6 от земната, плюс преработка ( обогатяване / флотация ), пакетиране, товарене и т.н. 
Или в общи линии, говорим за себестойност около и над цената на килограм ЗЛАТО.

image


Този факт би трябвало да охлади апетитите и фантазиите за добив на платина от астероиди например.  Феновете на т.нар. Asteroid Mining обаче са на път да станат по-многобройни дори от феновете на идеята, че Земята е плоска (Flat Earth).

И каква стана тя ? 
Май се оказва, че от разходки в Космоса ДАЛАВЕРА НЯМА !?

Не е точно така. 

Независимо дали в бъдеще ще се появи наличност и търсене на суровина, чиято себестойност на добив и доставка да е икономически изгодна, има ПОНЕ ЕДНА ПРИЧИНА, която е достатъчно сериозна да смятаме, че усвояването на Космоса е много голяма ДАЛАВЕРА

Тази причина се нарича ОЦЕЛЯВАНЕ на ЧОВЕЧЕСТВОТО.

Малко хора си дават сметка колко крехко и уязвимо е човечеството.

Един по-голям астероид или малко по-мощно слънчево изригване, необратими климатични промени или изригване на Супервулкан като Йелоустоун или Кампи Флегреи край Неапол, или друг глобален катаклизъм, биха унищожили цялото човечество в кратък срок, благодарение на явлението "ядрена зима" - пълно слънчево затъмнение в продължение на около 2 години.    

Вероятно има надежда някои от нас да оцелеят ако се скрият за няколко години в дълбоки пещери, пълни с тонове консерви и цистерни с вода, но не е сигурно.

Въпросът е какво ще правят, когато слънцето изгрее отново и те излязат отново отгоре ? Земята ще е покрита с един метър вулканичен прах. Цялата флора и фауна ще бъде унищожена. 
Дори ако се скрием на ядрени подводници в морските дълбини, все някога ще трябва да слезем на опустошената земя. 

Кардинално решение на проблема ще бъде подготовка за изнасянето на човечеството в Космоса, в огромни КОЛОНИИ, с напълно затворен жизнен цикъл.

image

Показаното на снимката е част от Колония с около 10-милионно население, разположена в огромна въртяща се космическа станция с форма на геврек.

При въртенето се генерира центробежна сила и съответно изкуствена гравитация, която е изключително важна, тъй като костно-мускулната система на човешкото тяло без гравитация атрофира в рамките на 2-3 години, и в крайна сметка човекът си заминава.

Показаната на снимката Колония се самоиздържа изцяло, виждаме вдясно по склона разположени ферми и гори с гъста растителност, в сянката вляво се виждат индустриални структури, а вероятно на няколко нива под жилищната част са разположени различни звена от обслужващата сфера, инфраструктура, транспортни коридори - вероятно ултразвукови вакуумни транспортни тръби тип Hyperloop, опасващи контура на пръстена, и т.н.
Сигурно ще има и някакви летящи апарати от типа на Дронове вътре, и реактивни космически апарати отвън, каквито на тази снимка не се виждат.

По тавана минава очевидно мощна вентилационно-рекуперативна въздушна система, поддържаща  благоприятна температура и влажност на въздуха, а вероятно предлагаща и изкуствен вятър, дъжд и дори понякага сняг, за да бъде имитацията на земната прrрода пълна.

image
Виждат си и осветителни системи, които обаче ми се струват доста оскъдни - жилищната част като че ли тъне в сумрак.

Но главното, което се набива в очи е - ОТКЪДЕ за Бога ще вземем толкова много МАТЕРИАЛ, за да построим това чудо ?

Ако го изкопаем на Земята и произведем огромни сглобяеми модули, които после изстрелваме с огромни ракети в орбита, където да ги сглобяваме, ще ни излезе невероятно скъпо.

Най-добрият вариант е такива станции да се правят от Базалто-Фибърен Композит, произведен на Луната.
Две-трети от Луната е изградена от висококачествен Базалт. Почти неограничен ресурс за изграждане на гигантски съоръжения и кораби в Космоса.

Базалтът ще се добива в подземни пещери на Луната, защитени от радиация, метеорити, студ, с възможност дори да бъдат херметизирани и напълнени с топъл въздух. Могат да се създадат наистина комфортни условия за работа, живот, забавления.
Остава обаче проблемът с гравитацията, затова максималният срок за непрекъснато пребиваване на хора там ще бъде може би 2-3 години.

Изкопаният в подземните лунни мини базалт ще бъде стопяван с водород-хибриден 100% чист и възобновяем газ (SOH Gas - https://fuels.alle.bg ) произведен от ВОДА (каквато на Луната има достатъчно), и преработван (пак в подземни лунни заводи) в Базалтови Влакна и Базалто-Влакнести Композитни Модули за космически станции и кораби.

Базалто-Фибърният Композит (БФК) - https://basalt.alle.bg , е в пъти по-здрав и по-лек от стоманата. Той е перфектен негорим, неръждаем, непромокаем, УВ-устойчив, топлоизолиращ материал и просто няма алтернатива при избора на материал за строителства на гигантски космически обекти.

Тъй като засега не разполагаме с технологии за междузвездни полети в търсене на нови земеподобни планети около други звезди, ще се задоволим с околоземното космическо пространство и с оскъдния брой планети и луни от нашата родна Слънчева Система, доближаващи се поне малко до елементарна годност за обитаване.

Най-доброто място за обитаване в Слънчевата система извън Земята, е Стратосферата на планетата Венера, на височина 50 км над повърхността ѝ.

За разлика от седмият кръг на ада който цари на повърхността (температура 500 гр.С, налягане 100 атмосфери, атмосферен състав 80% СО2 и 20% пари на сярна киселина), там горе на 50км температурата е 27 градуса, налягането - 1 атмосфера, гравитацията - 0,9Же, ниска радиация, атмосфера - 97% СО2. Почти като на плажа във Флорида.

Можеш да излезеш от станцията и да работиш навън по дънки и тениска, само с кислородна маска на лицето.

Венера е с 10 млн. км по-близо до Земята от Марс и има много повече времеви прозорци за изстрелване на кораби към нея.

Приблизително еднаква по размер със Земята, върти се по часовниковата стрелка (единствена в Сл. С-ма), извънредно бавно - едно денонощие там е равно на 240 земни.
Нашата станция обаче ще се движи заедно с постоянния вихър който се наблюдава в горните слоеве на атмосферата на Венера, движещ се с 350 км/ч и обикалящ планетата за около 5 земни денонощия. Така че с изгревите и залезите на слънцето, ще имаме около 3 земни нощи и 7 земни дни по време на едно цяло Венерино денонощие.
Венера също така е и по-близо до Слънцето, което я прави "приятно"-топла, но трябва да се внимава и поради увеличената УВ-радиация (която пък е идеална за соларни електроцентрали).

За щастие, атмосферата на Венера е изключително дебела и плътна и дава добра защита от космическа и УВ-радиация , метеорити, слънчев вятър.

Тъй  като засега не разполагаме с технологии за междузвездни полети и търсене на нови земеподобни планети около други звезди, ще се задоволим с околоземното космическо пространство или с оскъдния брой планети от нашата Слънчева Система, доближаващи се поне малко до годност за обитаване.

Най-доброто място за обитаване в Слънчевата система извън Земята, е Стратосферата на Венера на височина 50 км.  За разлика от седмия кръг на ада който цари на повърхността (температура 500 гр.С, налягане 100 атмосфери, атмосферен състав 80% СО2 и 20% сярна киселина), там горе температурата е 27 градуса, налягането - 1 атмосфера, гравитацията - 0,9Же, ниска радиация, атмосфера - 97% СО2.   

image

Можеш да излезеш от станцията и да работиш навън по дънки и тениска, само с кислородна маска на лицето.  

Венера е с 10 млн. км по-близо до Земята от Марс и има много повече времеви прозорци за изстрелване на кораби към нея.  Приблизително еднаква по размер със Земята, върти се по часовниковата стрелка (единствена в Сл. С-ма), извънредно бавно - един ден там е равен на 240 земни дни

image

Но също така е и по-близо до Слънцето, което я прави "приятно"-топла, обаче трябва да се внимава и поради увеличената УВ-радиация.  За щастие, атмосферата на Венера е изключително дебела и плътна и дава добра защита от космическа радиация , метеорити, слънчев вятър.
Несъмнено, Венера ще бъде колонизирана и тераформирана в бъдеще, но засега най-възможната опция е колонизиране на околоземния Космос на до 300 км орбита, под чадъра на земното магнитно поле

image

Засега върхът на технологиите, достигнат от 7,6-милиардното човечество след 5 млн. години еволюция, е ето тази играчка, наречена гръмко Международна Космическа Станция --

image

За да достигнем мащабите на многомилионните космически колонии, ще ни трябват две неща - Първо, много хора - стотици милиарди нови човеци, и второ -  изграждане на перфектно общество тук, на Земята, без войни, конфликти, тероризъм, престъпност, без мизерия и глад, без неграмотност, безработица, болести, без замърсяване и климатични промени, за да създадем условия за нарастване на населението със стотици милиарди.

Ще ни трябват и съответни Космически Кораби - свръхмощни, бързи и свръхикономични - като този например, който не изхвърля никаква материя в пространството - движи се единствено с помощта на тласъка, създаван от ИМПЛОЗИЯТА на детониращ SOH Gas --

image

Този кораб може да достигне огромни скорости, включително скоростта на светлината, постепенно, за няколко години ( и в края на пътуването да забавя скоростта също толкова години).

За движещ тласък се използва уникалното свойство но SOH-газът да ИМПЛОДИРА след експлозия - тоест, да свива обема си цели 1868 пъти, преминавайки от газ в течност - вода.

Газът се произвежда от неограничено рециклируема вода, в качен на борда газ-генератор, след което се доставя на малки порции в Горивни Камери, където детонира импулсно по зададен от компютър режим.

Детонациите между отделните горивни камери са синхронизирани с цел балансиран и плавен процес без резки вибрации и тласъци на кораба.

Експлодиралият газ разширява мигновено обема си 1868 пъти, при което изстрелва магнитно бутало в дълга магнитна тръба, която не позволява буталото да се трие в стената на тръбата, и то виси (левитира) на разстояние до милиметър от нея без да я докосва. Така няма загуби на енергия от триене и стената на тръбата не се износва.

При експлозията на газа се получава мощен ускорителен импулс, който движи и ускорява кораба в космическото пространство, неограничено.

Благодарение на уникалните свойства на SOH-газът, след настъпилата експлозия следва мигновена имплозия, при действието на която се получава вакуум, който забавя, спира и дърпа буталото обратно в изходна позиция за нов взрив и тласък.

Получената при имплозията дестилирана вода, се връща обратно в Газ-Генератора , като част от непрекъснат възобновяем процес, заедно с водата, ползвана за битови нужди от екипажа. Нито една молекула от тази вода не се отделя в околното пространство - тя се рециклира на 100 % .

Тъй като експлозията е стотици пъти по-мощна от имплозията, се получава резултатна тласкаща сила с положителен знак, която движи кораба

Магнитната тръба е облицована с медни намотки, които генерират ел. ток при преминаване на магнитното бутало напред-назад в тръбата, тоест тя играе ролята на лиеарен електрогенератор, произвеждащ ток за нуждите на кораба и екипажа.

Магнитните намотки в условията на космически студ показват свръхпроводими свойства и увеличават многократно ефективността на електогенерационната система.

Корабът ще разполага с голям брой такива двигатели, насочени в различни посоки, които ще осигуряват необходимата мощност, маневреност и плавен последователен ритъм на процесите.

Sofia, 03.2019, 
https://spaceship.alle.bg , 
grainis@abv.bg





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grainis
Категория: Бизнес
Прочетен: 43398
Постинги: 27
Коментари: 46
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031