Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2018 10:53 - Китайски завод замества 90% от работниците си с роботи
Автор: sindfeds Категория: Технологии   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Производството нараства с 250%, дефектите падат с 80%

Доскоро се обсъждаше, че роботите и компютрите ще започнат да заемат нашите работни места "в близко бъдеще" - но се оказа, че близкото бъдеще е вече при нас и не сме готови да се справим с него. Разбира се, някои работни места са в по-голям риск, отколкото други, но най-вече са застрашени работните места във фабриките.

Китайската компания Changying Precision Technology произвежда мобилни телефони и използва автоматизирани производствени линии. Заводът използва и се управлява от 650 служителя, но сега само 60 души ще са достатъчни, а роботите да вършат цялата останала работа.

Без съмнение, това е нещо, което ще се чува все повече и повече в бъдеще. Adidas е една от компаниите, която вече обяви преминаването към изцяло роботизирани фабрики и това не е само във фабриките и заводите.

Според доклад, създаден от д-р Карл Бенедикт Фрей  и ас. проф. Майкъл Осбърн от Университета в Оксфорд, вероятността е над 90% роботите ще вземат работните места на дълъг списък професии: зидари, бюджетни анализатори, данъчни експерти и данъчни инспектори, месари и транжори, търговци на дребно, геоложки и петролни сондьори, водопроводчици, часовникари, експедитори, кредитни инспектори, юридически секретари, радио оператори, касиери, хотелски и ресторантьорски хостеси, брокери на имоти, зъботехници, пръскачи на пестициди, телефонни оператори, готвачи, секачи, крупиета и много, много още. Да, това е дълъг списък, но ще става много по-дълъг.

Дали ще си го признаем или не, ние сме все по-близо до света, в който "роботите ще вземат нашите работни места" и въобще не е сигурно, че всяка икономика е в състояние да се справи с това в момента.

От една страна е наистина вълнуващо - ние навлизаме в новата ера на автоматизация и технологиите наистина достигат впечатляващи върхове. Този процес означава и по-ефективно използване на ресурсите, което също е нещо добро.

Прекрасно е, че хората не трябва да изпълняват повтарящи се, лишени от мисъл действия на своите работни места, вместо да се съсредоточат върху други неща. Проблемът е, че може и да няма други неща. Тези безработни хора най-вероятно много трудно ще си намерят нови работни места. Казано по друг начин, нашето общество не е подготвено да интегрира тези хора в други работни места и естествено това ще доведе до огромни проблеми.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1562355
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031