Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2018 09:20 - Коктейл Молотов
Автор: varg1 Категория: Технологии   
Прочетен: 1450 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 17.04.2018 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 Коктейл „Молотов“ е самоделна запалителна бомба, представляваща съд (най–често стъклена бутилка), напълнен със смес от въглеводородно гориво (бензин или дизелово гориво), снабден с фитил.

Създаден е през Зимната война (1939-1940) във Финландия и е наречена на министъра на външните работи на СССРВячеслав Молотов (в отговор на твърдението му, че Съветите не хвърлят бомби, а храна за гладуващите си северни съседи, посрещат руските танкове с взривните коктейли на негово име).

Състав Понякога, вместо бензин или нафта са били използвани други лесно запалими течности, като спирт или терпентин. Сгъстители като катранзахар, растителни и животински мазнини (олио, свинска мас, овча и гъша лой), яйчен белтък, моторни масла, каучук на прах и настърган сапун са били добавяни към горивната смес с цел да увеличат поразяващия ефект и да създадат плътни облаци задушлив дим. Смес от бензин и животинска мазнина или настърган сапун развива температура на горене около 600 — 800 оС.
Ацетонов коктейл "Молотов" В съд с ацетон се добавя стрит на зърна стиропор, при непрекъснато добро разбъркване, докато спре да се разтваря. Към разтвора на стиропор в ацетон се прибавя бензин, в съотношение 1:1. Прибавя се много ситно желязо на прах, изпилено с пила от голям железен детайл — джанта, метална ограда или др. Така приготвената смес има температура на горене около 1600 оС и прониква дълбоко в поразените цели.
Гражданска употреба

Коктейли "Молотов" се използват от цивилни лица при демонстрации, безредици и граждански неподчинения.

За фитил на "коктейла" се използва парцал, който не трябва да е напоен целият със запалителната течност, а само половината. Краят на сухата част от парцала се поставя в основата на бутилката и капачката се притяга плътно върху него.

Не трябва да има достъп на въздух в бутилката със запалителната смес. Ако капачката е пробита, не е притегната плътно или целият парцал е напоен със запалителна течност, след неговото запалване сместа в бутилката може да избухне и сериозно да изгори или дори да убие човека, който хвърля "коктейла".

Преди хвърлянето на "коктейла" трябва да се избере подходяща цел — твърд обект (ограда, стена, автомобил, асфалт), който да не е твърде далеч. Парцалът се пали и "коктейлът" се хвърля веднага. При удара в твърдия обект бутилката се чупи, запалителната смес се разлива и пламва от горящия парцал.

Ако "коктейлът" падне на меко — тревни площи, мебели, тапицирани пейки или седалки, или целта е твърде далеч, бутилката не се чупи и не последва запалване.

Обезвреждане на коктейл "Молотов"

Неупотребяваните коктейли "Молотов" не бива да се изливат в тоалетни, мивки и други, защото почти всички запалителни смеси са по-леки от водата, остават на повърхността и могат да предизвикат пожар, или най-малкото да отровят въздуха в жилището или помещението с изпаренията си.

За обезвреждане на неупотребявани "коктейли" се изкопава дупка в земята, далеч от гори, стърнища, сухи треви и листа, и други леснозапалими материали. Запалителната смес се излива в дупката, запалва се и след изгарянето ѝ дупката се заравя.

Коктейл "Молотов" със запален фитил е изключително опасен. Ако обстановката не позволява да бъде хвърлен, например ако в района на целта се появят хора, които могат да пострадат, бутилката се оставя внимателно на земята и се предупреждават всички хора наоколо да се отдалечат. Твърде е възможно стъклото да се пръсне от високата температура на горящия парцал и запалителната течност да се разлети във всички посоки, заедно с парчета стъкло от бутилката.

Борба с коктейл "Молотов"

Падналите бутилки, независимо дали са останали цели или са счупени и горят не трябва да се заливат с вода. Запалителната смес почти винаги е по-лека от водата, не се смесва с нея, а изплува и така водата разпространява пожара. Счупените и горящи бутилки се гасят с въглероден двуокис, прахови пожарогасители или се засипват с пясък, ситен чакъл, пръст или други негорими инертни материали.

Целите бутилки с горящ фитил не се доближават, даже с прахов или друг неводен пожарогасител, защото не се знае кога ще се взривят. Останалите цели бутилки с горящ фитил се засипват от разстояние с негорими инертни материали.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Коктейл_Молотов




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. planinitenabulgaria - Госпожо Варг, очаквам от Вас, свързан с културно събитие, или поне да прави смисъл.
17.04.2018 12:41
Язък Ви да хубавата коса, в която всеки мъж се заглежда с мераци...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20124442
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031