Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2016 15:02 - Скандален рекет на „Теленор“ и „Мтел“
Автор: varg1 Категория: Технологии   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Операторите прибират над 30 млн. лв. от абонатите си с нова нагла схема

Нова скандална схема за рекет на абонатите си сътвориха мобилните оператори у нас, разкри ПИК в свое разследване по сигнал на читатели. Две от трите най-големи компании – „Мтел” и „Теленор” изнудват клиентите си с нов вид такса, от която печелят десетки милиони левове. Става дума за подмяна на СИМ карти, която до преди година е била абсолютно безплатна за абонати с договор на двата оператора, но отскоро е платена и то доста солено.

Схемата е съчинена от наглите кръвопийци, за да смучат милионите левове от наивните българи, които няма как да не сменят картите си, ако искат да продължат да говорят по телефона. Причината е, че всички апарати от ново поколение, произведени в последните две години пасват вече само на микро или нано СИМ карти и старите обикновени пластики няма как да се използват. Така че ако подмените апарата си, неизбежно трябва да вземете и нова карта. Това обаче струва пари и то не малко. В „Мтел” ще ви искат 19,90 лв. такса за услугата, ако не сте си купили мобилното устройство от тях. В „Теленор” пък цената е 6,98 лв. Цената е описана и в сайтовете на компаниите, а прилагаме и касова бележка, издадена от втория оператор на наш читател преди дни.

„Най-нагло и безцеремонно ми обясниха, че трябва да си платя, ако искам да продължа на говоря в тяхната мрежа, въпреки че всеки месец правя над 300 лв. сметки. Имам и апарат на изплащане от „Теленор”, но въпреки това отказаха да ми сменят старата голяма СИМ карта с нова в нано размер, без пари. Понеже ми се счупи апарата и си купих нов от друг магазин, а не от тях, нямало как услугата за издаване да е безплатна.
Изборът ми беше или да си платя 6,98 лв. или на практика да остана без телефония, тъй като старата карта не влиза в новия апарат. Вече всички нови устройства са с малки карти и това означава, че рано или късно всичките им абонати ще трябва да си сменят картите. Сметнете колко пари ще гушнат от това! Скандално е и нагло, а най-лошото е, че нямаме избор и не можем да избягаме от тези грабители”, разказа читателка на ПИК, която от близо 10 години е абонат на „Теленор” и ползва всичките им услуги.

Сметката на ПИК пък сочи, че дори ако само по 1 милион абонати на двата оператора си сменят картите, а те са всъщност много повече, „Мтел” ще гушне от наглата схема 19,9 млн. лв., а „Теленор” – 6,98 млн. лв. В третия голям роден оператор „Виваком” такса за смяна на карти за абонати все още няма.
В интернет хитри българи вече си споделят съвети и клипове за това как да преобразуваме старата голяма карта в микро такава. Технология за нано картите обаче няма и единственият шанс е да се плати на кръвопийците оператори.

„Ако е много стара картата, трябва да си платиш, да ти я подновят, защото и чипът е различен. При всички случаи 20 лева си е космическа сума за тази работа. Реално една подмяна на картата на тях им струва не повече от 2 лева, да не говорим, че предвид цените на договорите за тях това са жълти стотинки”, коментира пред ПИК и техник, занимаващ се с ремонт на мобилни телефони.

източник: newsbp.com




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20240128
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930