Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2012 18:05 - Побеснели хасковлии искали да линчуват ЦСКА
Автор: varg1 Категория: Спорт   
Прочетен: 1539 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 30.08.2012 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чували ли сте песента на агитката на „Левски“, в която се пее: „И до Хасково със рейс, а на връщане пеша, ЦСКА скрибуца – дайте им каруца!“. Малцина днес си спомнят повода да се споменава Хасково. А точно там, на стадион „Димитър Канев“, преди 34 години избухват едни от най-големите размирици в историята на футбола ни.
Защо хасковлии атакуват с камъни рейса на ЦСКА? Как съдията Никола Дудин взривява гнева на 40 000 запалянковци? И по какъв начин Иван Славков – Батето и генерал Владимир Янев спасяват „Хасково“ от изваждане от „А“ група? „Уикенд“ припомня горещите събития от 23 септември 1978 г.
По-рано същата година „Хасково“ се преборва за място в „А“ група за пръв път в историята си. Отборът от югоизточния град може да се похвали със състав, достоен да рита в елита. Без да има големи звезди, треньорът Петър Алексиев разполага с майсторско нападение, водено от капитана Костадин Латинов и местната легенда Йордан Кичеков.
Радостта на стадиона под парк „Кенана“ е неописуема. В дебютния си мач с „Локо“ (Пд) на стадион „Девети септември“ в Пловдив храбрите хасковци изтръгват 1:1 като гости на Христо Бонев и компания. След това под ножа минават „Черноморец“ (2:0) и врачанският „Ботев“ (3:2). Всичко живо чака седмия кръг, когато в Хасково трябва да гостува ЦСКА.
За никого не е тайна, че на МВР „Хасково“ е приятел с „Левски”.
Шеф на футболния отбор е знаменитият генерал Владимир Янев, началник на милицията в окръга. Чести гости на генерала са лично Тодор Живков и зет му Иван Славков – Батето, по онова време директор на телевизията и ръководен фактор в „Левски“. Знае се, че мачът с ЦСКА ще е „на кило кръв и метър кожа“. „С „Левски“ се бяхме разбрали да не си вкарваме много голове. С ЦСКА не бяхме се разбирали нищо“, обяснява генералът. 
На всичкото отгоре двубоят трябва да се играе на 23 септември, който тогава е празник на армията и на ЦСКА. Хасковци обаче са твърдо решени да вгорчат празника на армейците. Нечувано стълпотворение от 40 000 запалянковци се стоварва на стадион „Димитър Канев“. Местата по трибуните свършват. Хората сядат на пистата, катерят се на покрива на съблекалните, налазват и по дърветата. В три и половина следобед съдията Никола Дудин извежда двата отбора под мощните овации на народа.
След половин част стадионът вече е на крака. След фамозно изпълнение на Людмил Михалков топката се оплита в мрежата – 1:0 за „Хасково“! Хората хвърлят шапки от радост.
Треньорът на „Хасково“ Петър Алексиев нарежда да се засили огънят.
В този момент обаче реферът Дудин почва да подпира гостите. Първо не вижда дузпа за фаул срещу Йордан Кичеков. Пламен Марков изравнява 1:1. Настъпва 85 минута. Крилото на ЦСКА Никола Христов бие към опразнената врата на „Хасково“. Защитник притичва и избива. Тъчреферът Тодор Георгиев обаче подава сигнал за гол фантомното попадение е признато и ЦСКА бие с 2:1.
Хасковската публика побеснява. Обсаждат стадиона, искат да линчуват съдиите. Милицията едва удържа тълпата. Почват да извеждат един по един играчите на то отървал асковлии от ЦСКА и да ги вкарват в автобуса. По онова време рейсът на армейците е един от най-луксозните в България изобщо. Марковото возило „Барейрос“ е подарък на ЦСКА от „Интер“ (Милано). Отначало банда от десетина циганчета почва да замеря автобуса със шишарки, докато другите отстрани псуват гостите.
Вместо да си трае, един от играчите на ЦСКА размахва среден пръст. Това съвсем отприщва гнева на хората. Напират да катурнат автобуса. Шофьорът успява да подкара, тълпата го по­дгонва. Без малко да се измъкне невредим, когато до ресторант „Спортна среща“ автобусът на ЦСКА попада в засада. Пресрещнат е с камъни от тайфа запалянковци.
Пресрещнат е с камъни от тайфа запалянковци. Добре премерен изстрел с половин тухла чупи предното стъкло. Играчите и треньорът Никола Ковачев-Тулата залягат под седалките. Бомбардировката продължава, трошат и страничните стъкла. Докато милицията довтаса, луксозният „Барейрос“ вече не прилича на нищо.
Гръмва чудовищен скандал. Шефовете на „Хасково“ предлагат да покрият щетите, като закарат автобуса на ремонт в местния ДАП. Армейците отказват. На следващия ден натрошеният рейс е паркиран пред стадион „Васил Левски“. Викат екип на телевизията да го заснеме. По програма репортажът трябва да бъде излъчен вечерта в спортните новини по първа програма. Над „Хасково“ надвисва опасност да бъде изхвърлен от „А“ група.
Шефът на футболния отбор генерал Владимир Янев обаче е от стара коза яре. Издигнал се до този чин от прост милиционер, генералът има връзки навсякъде. Дочул, че ЦСКА са извикали телевизията, Янев решава да спре предаването. Телефонира на свои хора в София спешно да намерят Иван Славков който тогава е директор на телевизията. Същата сутрин Батето играе тенис на кортовете на „Левски“. Години по-късно Славков свидетелства: „На трибуната имаше доста непознати хора, пък аз не съм кой знае какъв майстор на ракетата… Свърши мачът, идват и казват: „Генерал Янев ни праща“. „А, какво прави моят приятел?“. „Ами, тука счупили един рейс“, обясняват ми ония“. Предават молбата на генерала към Батето да потули случая. Славков моментално се изнася към кабинета си на „Сан Стефано“ 29 и нарежда предаването да се спре. „Направих го за честта на генерала, за честта на клуба, за честта на хората от Хасково. Иначе знаете, че съм отявлен левскар“, признава си честно Батето.
В ЦСКА вият от ярост срещу левскарския заговор. Из България плъзват най-различни слухове – уж, че рейсът бил направо преобърнат, а играчите – зверски бити. В крайна сметка „Хасково“ минава между капките. Наказан е с два мача лишаване от домакинство и изтърпява присъдата си в Кърджали. За първия двубой със „Славия“ всичко живо в Хасково се кани да се изнася за кърджалийския стадион „Дружба“. Внезапно паднал сняг на 30 октомври обаче блокира пътищата в района, футболистите и малцина зрители едва се добират до Кърджали, където губят 0:1. В края на сезона „Хасково“ изпада. В ЦСКА си отдъхват, че няма да им се налага да ходят до плашещия стадион „Димитър Канев“.
senzacia.net/скандално/побеснели-хасковлии-искали-да-линчув-3683 



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. shtaparov - Гадните и подли чорбарски номера ...
30.08.2012 16:30
Гадните и подли чорбарски номера няма да секнат никога,докато комунистическият отбор ЦСКА,създаден от окупаторската съветска армия,не бъде изхвърлен във "В" група,а накрая разформирован и забранен! Отборът на мафията няма работа в България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20136637
Постинги: 18643
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031