Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2020 10:00 - Документално доказателство за мащабната програма за биологично оръжие на Пентагона, която току що удари Америка
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1617 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2020 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Документално доказателство за мащабната програма за биологично оръжие на Пентагона, която току що удари Америка

от  Южен фронт  - 11 юли 2020г

https://www.veteranstoday.com/2020/07/11/the-pentagon-bio-weapons/

image

Въведение

Тази опустошителна статия за 2018 г., която доведе до решаване на ФБР, дава обратна информация за това как изследванията за 2017 г., финансирани от USAID / ЦРУ в Университета в Северна Каролина, използвайки вирус Ухан Подкова Бат, може да са се концентрирали върху САЩ или в ужасяващ „гръм“ ”Или целенасочен заговор на Deep State срещу САЩ.

Всичко започна с Project Clear Vision, който е очертан по-долу. Проучванията, свързани с това, бяха изчистени и публикувани от научните работници и учените, които взеха парите на ЦРУ и изключиха здравия си разум и професионална етика, ако такива неща вече съществуват.

Диляна Гайтанджиева е българска разследваща журналистка и кореспондент от Близкия Изток. През последните две години тя публикува поредица от разкрити доклади за контрабанда на оръжие .

През изминалата година тя попадна под натиск от Българската агенция за национална сигурност и бе уволнена от работата си в българския вестник „Труд Daily“ без обяснение. Въпреки това Диляна продължава разследванията си. Нейният настоящ доклад предоставя преглед на силата на Пентагона в разработването на биологични оръжия.

Twitter / @ dgaytandzhieva

Американската армия редовно произвежда смъртоносни вируси, бактерии и токсини в пряко нарушение на Конвенцията на ООН за забрана на биологичните оръжия. Стотици хиляди неволни хора систематично са изложени на опасни патогени и други нелечими заболявания.

Учените за биологични войни, използващи дипломатически прикриващи тестове вируси, създадени от човека, в био лаборатории на Пентагона в 25 страни по света. Тези американски биолаборатории се финансират от Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA) по  военна програма от 2,1 милиарда долара - Кооперативна програма за биологичен ангажимент (CBEP) и са разположени в страни от бившия Съветски съюз като Грузия и Украйна, Близкия изток и др. Югоизточна Азия и Африка.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Лугар център, Република Джорджия

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Американската армия е дислоцирана във военната авиобаза Вазиани, на 17 км от биолабораторията на Пентагона в Лугар Център.

Джорджия е тестова площадка за биооръжия

Lugar Center е био лаборатория на Пентагона в Джорджия. Намира се само на 17 км от американската военна авиобаза в столицата Тбилиси. Задачи с военната програма са биолози от Американската армия за медицински изследвания-Джорджия (USAMRU-G) заедно с частни изпълнители. Лабораторията за ниво на биобезопасност 3 е достъпна само за граждани на САЩ с  разрешение за сигурност . Те получават дипломатически имунитет съгласно Споразумението между САЩ и Грузия от 2002 г. за сътрудничество в областта на отбраната.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Споразумението САЩ-Грузия предоставя дипломатически статут на американските военни и цивилни служители (включително дипломатически превозни средства), работещи по програмата на Пентагона в Грузия.

Информацията, получена от регистъра на американските федерални договори, изяснява някои от военните дейности в The Lugar Center - сред тях  изследвания за биоагенти  (антракс, туларемия) и вирусни заболявания (напр. Кримско-конгоска хеморагична треска) и събирането на биологични проби за бъдещи експерименти.

Изпълнителите на Пентагона произвеждат био агенти под дипломатическо покритие

Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA) възложи голяма част от работата по военната програма на частни компании, които не носят отговорност пред Конгреса и които могат да работят по-свободно и да се движат около върховенството на закона.

Американският цивилен персонал, изпълняващ работа в центъра на Лугар, също получи дипломатически имунитет, въпреки че не е дипломат. Следователно частните компании могат да извършват работа, под дипломатическо покритие, за правителството на САЩ, без да са под прекия контрол на приемащата държава - в случая Република Грузия. Тази практика често се използва от ЦРУ, за да осигури прикритие на агентите си.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Три частни американски компании работят в американската биолаборатория в Тбилиси - CH2M Hill, Battelle и Metabiota. В допълнение към Пентагона, тези частни изпълнители извършват биологични изследвания за ЦРУ и различни други държавни агенции.

CH2M Hill получи  договори за DTRA в  размер на 341,5 милиона долара  по програмата на Пентагона за биолаборатории в Грузия, Уганда, Танзания, Ирак, Афганистан, Югоизточна Азия. Половината от тази сума  (161,1  милиона долара ), отпусната на The Lugar Center, съгласно грузинския договор.

Според CH2M Hill, американската компания е осигурила биологични агенти и е наемала бивши учени за биологични войни в The Lugar Center. Това са учени, които работят за друга американска компания, участваща във военната програма в Джорджия - Battelle Memorial Institute.

Battelle като подизпълнител на стойност 59 милиона долара в Lugar Center има богат опит в изследванията на биоагентите, тъй като компанията вече е работила по Програмата за био-оръжие в САЩ по  11 предишни договора с американската армия  (1952-1966).

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Източник: Дейности на американската  армия в САЩ, програми за биологична война,  кн. II,  1977, с. 82

Частната компания извършва работа за биологичните лаборатории на Пентагона DTRA в  Афганистан , Армения, Грузия, Уганда, Танзания, Ирак, Афганистан и Виетнам . Battelle провежда  изследвания, разработка, тестване и оценка,  използвайки както силно токсични химикали, така и високопатогенни биологични агенти  за широк спектър от американските правителствени  агенции . Общо са му възложени около 2 милиарда долара федерални договори и се нарежда на 23 в списъка на най-добрите 100 държавни изпълнители в САЩ.

Проектът CIA-Battelle Clear Vision

Проект Clear Vision  (1997 и 2000), съвместно разследване от ЦРУ и Мемориалния институт в Бател, съгласно договор, възложен от Агенцията, реконструира и изпробва бомбардировач от антракс от съветска епоха, за да се тестват неговите характеристики за разпространение.

Заявената цел на проекта беше да се оценят характеристиките на разпространението на биоагентите на бомбетата.

Нелегалната операция на ЦРУ-Бател бе пропусната от декларациите на Конвенцията за биологично оръжие на САЩ, представени в ООН.

image

Спори на антракс под микроскоп

Строго секретни експерименти

Battelle е експлоатирала Top Secret Bio лаборатория (Национален център за анализ и противодействие на биологичната защита - NBACC) във Форт Детрик, Мериленд съгласно договор на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS  за последното десетилетие. Компанията е носител на  $ 344.4  милиона  федерален договор (2006-2016)  и още  $ 17.3  милиона   договор (2015 -2026)  от DHS.

image

NBACC е класифициран като американско съоръжение за строго секрет  . Кредит за снимка: DHS

Сред тайните експерименти, проведени от Battelle в NBACC, са:  Оценка на технологията за разпространение на прах  ; Оценка на опасността, причинена от аерозолирани токсини,   и  оценка на вирулентността на B. Pseudomallei (Meliodosis)  като функция на аерозолните частици при примати, различни от човека. Мелиоидозата има потенциал да бъде развита като биологично оръжие, следователно тя се класифицира като  категория Б. Агент на биотерроризма . Б. Псевдомалей е изследван от САЩ като потенциално биооръжие в миналото.

image

Освен военните експерименти в Лугарския център в Джорджия, Бателле вече е произвел агенти за биотероризъм в най-сигурната лаборатория от ниво на безопасност 4 на NBACC във Форт Детрик в САЩ. А  NBACC списъци презентационни  16 научноизследователски приоритети за  по  лабораторията .

Сред тях да се характеризират класически, нововъзникващи и генетично разработени патогени за техния потенциал за BTA (агент на биологична заплаха); да се оцени естеството на нетрадиционното, ново и не ендемично индуциране на болестта от потенциална BTA и да се разшири способността за тестване на аерозол за примати, различни от човека.

image

Учените инженерни патогени в лабораторията на NBACC. Източник: NBACC

Биолабораториите в Пентагона в епицентъра на кризата с Ебола

Американската компания Metabiota Inc. е получила  федерални договори за 18,4 милиона долара  по програмата DTRA на Пентагона в Грузия и Украйна за научно-технически консултантски услуги.

Услугите на Metabiota включват глобални полеви изследвания за биологична заплаха, откриване на патогени, реакция на огнище и клинични изпитвания.

Metabiota Inc. е била сключена от Пентагона за изпълнение на работа за DTRA преди и по време на кризата с ебола в Западна Африка и получи  3,1 милиона долара (2012-2015 г.) за работа в Сиера Леоне  - една от страните в епицентъра на епидемията от ебола ,

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Metabiota работи по проект на Пентагона в епицентъра на кризата с Ебола, където са разположени три американски биолаборатории.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Доклад от 17 юли 2014 г.,  изготвен от консорциума за вирусна хеморагична треска, обвини Metabiota Inc., че не е спазила съществуващо споразумение за това как да докладва резултатите от тестовете и за заобикаляне на учените от Сиера Леонея, които работят там.

Докладът също повдигна възможността Metabiota да култивира кръвни клетки в лабораторията, нещо, което според него беше опасно, както и неправилно диагностициране на здрави пациенти. Всички тези твърдения бяха отречени от Metabiota.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

2011 г., Лугарският център,  Андрю К. Вебер  (вдясно) - помощник-министър на отбраната на САЩ (2009-2014 г.), заместник-координатор на Министерството на отбраната на САЩ за отговор на ебола (2014-2015 г.), понастоящем е служител на Metabiota (американски изпълнител) ,

Военни експерименти върху ухапване от насекоми

Ентомологичната война е вид биологична война, която използва насекоми за предаване на болести. Твърди се, че Пентагонът е извършвал подобни ентомологични тестове в Грузия и Русия.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Ухапващи мухи в Грузия

През 2014 г. Лугар Центърът беше оборудван със средства за насекоми и стартира проект  „ Повишаване на осведомеността относно баркодирането на пясъчните мухи в Грузия и  Кавказ“. Проектът обхвана по-голяма географска зона извън Грузия - Кавказ. През 2014-2015 г. видовете пясъчни мухи Phlebotomine бяха събрани по друг проект  „Надзорна работа при остра фебрилна болест”  и всички (женски) пясъчни мухи бяха тествани, за да се определи степента им на заразност. Третият проект, в това число и пясък мухи събиране, учи  на  характеристиките на  техните слюнчените жлези.

image

Хапеща муха в баня в Тбилиси. Лети в Грузия

В резултат Тбилиси е нападнат от ухапващи мухи от 2015 г. Тези хапещи насекоми живеят на закрито, в бани през цялата година, което не е било типичното поведение на тези видове в Грузия преди (обикновено сезонът на мухите Phlebotomine в Грузия е изключително кратък - от юни до септември).

Местните хора се оплакват, че са ухапани от тези новопоявили се мухи, докато са голи в баните си. Те също имат силна устойчивост на студ и могат да оцелеят дори при минусови температури в планината.

Ухапващи мухи в Дагестан, Русия

От началото на проекта на Пентагона през 2014 г. мухи, подобни на тези в Грузия, се появиха в съседен Дагестан (Русия). Според местните хора те хапят и причиняват обриви. Размножителните им местообитания са домашни канализации.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Лети в Грузия (отляво). Същата муха в Дагестан (вдясно)

Мухите от семейство Phlebotomine носят опасни паразити в слюнката си, които предават чрез ухапване на хората. Заболяването, което носят тези мухи, представлява голям интерес за Пентагона. През 2003 г. по време на американската инвазия в Ирак  американските войници бяха силно ухапани от пясъчни мухи  и заразиха Лайшмониаза. Заболяването е родом от Ирак и Афганистан и ако не се лекува, острата форма на лайшмониазата може да бъде фатална.

Доклад от американската армия от 1967 г.  „Членестоноги  с медицинско значение в Азия и Европейския СССР “  изброява всички местни насекоми, тяхното разпространение и болестите, които носят. Ухапващите мухи, които живеят в канализация, също са изброени в документа. Естествените им местообитания обаче са Филипините, а не Грузия или Русия.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Източник: „ Членестоноги с медицинско значение в Азия и Европейския СССР “, доклад на армията на САЩ, 1967 г.

Операция Whitecoat: Заразени мухи, тествани за ухапване от хора

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

През 1970 и 1972 г. са проведени тестове на пясъчна муха върху хора според разсекретен доклад на  американската армия - Дейности на американската армия в САЩ, Програми за биологична война, 1977, кн. II, стр. 203 . По време на операцията доброволците на Whitecoat бяха изложени на ухапвания от заразени пясъчни мухи. Операция Whitecoat  е медицинска изследователска програма за биозащита, проведена от армията на САЩ във Форт Детрик, Мериленд между 1954 и 1973 година.

Въпреки официалното прекратяване на американската програма за био-оръжие, през  1982 г. USAMRIID извърши експеримент,  ако пясъчните мухи и комари могат да бъдат вектори на вируса на Рифт Вали, Денга, Чикунгуня и Източния енцефалит по конете - вируси, които американската армия изследва за техния потенциал като био-оръжия.

Насекоми убийци

image

А. Aegypti

Пентагонът има дълга история в използването на насекомите като вектори за болести. Според частично разсекретен  доклад на американската армия от 1981 г. американските учени за биологични войни са извършили редица експерименти с насекоми. Тези операции бяха част от американската ентомологична война по програмата за биологични оръжия на САЩ.

Пентагонът: Как да убие 625 000 души само за $ 0,29 цена на смърт

Доклад на американската армия през 1981 г. сравнява два сценария - 16 едновременни атаки на град от комари от  A. Aegypti  , заразени с жълта треска, и аерозолна атака Tularemia и оценява тяхната ефективност в разходите и жертвите.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Операция Голям сърбеж : Извършват се полеви тестове, за да се определят моделите на покритие и жизнеспособността на тропическата плъхова бълха  Xenopsylla cheopis  за използване като вектор на болестта при биологична война.

Операция Big Buzz : произведени са 1 милион A. Aegypti комари, 1/3 са поставени в боеприпаси и изхвърлени от самолети или разпръснати на земята. Комарите оцеляват под водата и активно търсят човешка кръв.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Източник:  Оценка на ентомологичната война като потенциална опасност за страните от НАТО и САЩ, армията на САЩ, март 1981 г. Доклад

Операция "Майски ден":  комарите Aedes Aegypti бяха разпръснати чрез наземни методи в Джорджия, САЩ, по време на операция на армията на САЩ с кодово име Майски ден.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Части от доклада на американската армия от 1981 г. като „Масово производство на  Aedes Aegypti“  не са разсекретени, което потенциално означава, че проектът продължава да продължава.

Aedes Aegypti  известен още като комар с жълта треска, се използва широко във военните операции в САЩ. Предполага се, че същият вид комари е носител на денга, чикунгуня и вирус Зика, който причинява генетични малформации при новородени

Операция Bellweather 

Командването на химическото изследване и развитие на армията на САЩ, клон за биологични оръжия, изучава активността на ухапване на комари в редица полеви тестове в Dugway Proving Ground, Юта, през 1960 г. Девите женски комари Aedes aegypti, които са гладували, са били тествани на войски на открито.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

За справка:  Открит  Mosquito Ухапване активност изследвания,  Проект Bellweather I, 1960 , Технически доклад на американската армия, Dugway доказващи Терен

Военни експерименти с тропически комари и кърлежи в Грузия

Подобни видове комари и бълхи (проучени в миналото по програмата за ентомологична война на САЩ) също са събрани в Грузия и тествани в The Lugar Center.

По проект на  DTRA „Вирус  и други арбовируси в  Грузия”  през 2014 г. за първи път не  беше наблюдаван тропически комар Aedes albopictus  и след десетилетия (60 години) съществуването на комар Aedes Aegypti бе  потвърдено в  Западна Джорджия .

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Aedes Albopictus  е вектор от много вирусни патогени, вирус на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика.

Тези тропически комари Aedes Albopictus, които никога не са били виждани в Грузия, също са били открити в съседна Русия (Краснодар) и Турция. Според  данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията,  разпространението им е необичайно за тази част на света ,

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Комарите Aedes Aegypti  са разпространени само в Грузия, Южна Русия и Северна Турция. Те бяха открити за първи път през 2014 г. след старта на програмата на Пентагона в The Lugar Center.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

По друг  проект на DTRA  „Епидемиология и екология на Туларемия в Грузия“  (2013-2016 г.) са събрани 1848 наземни кърлежи; 5 871 са събрани от добитъка и са уловени 1310 бълхи и 731 кърлежи. През 2016 г. в The Lugar Center бяха събрани и проучени още  21 590  кърлежи.

Избухване на антракс в Грузия и НАТО на хората

През 2007 г.  Грузия  приключи своята политика  за задължителна годишна ваксинация срещу антракс при добитъка. В резултат на това заболеваемостта от болестта достигна своя пик през 2013 г. Същата година  НАТО  започна тестове за ваксина срещу антракс  при хора в центъра на Лугар в Джорджия .

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

През 2007 г., въпреки избухването на антракс, грузинското правителство прекрати принудителната ваксинация за 7 години, през 2013 г. НАТО започна стартиране на човешки изпитания върху нова ваксина срещу антракс в Грузия.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Изследвания на Пентагона върху руския антракс 

Антраксът е един от биогенните агенти,  въоръжени от американската армия в миналото . Въпреки твърденията на Пентагона, че програмата му е само отбранителна, има факти за обратното. През 2016 г. в Лугар Център американски учени извършиха проучване на  „ Последователността на генома  на съветския / руския   ваксинен  антицис Bacillus anthracis 55-VNIIVViM“ , която беше финансирана от Кооперативната програма за биологично ангажиране на Американската агенция за намаляване на заплахите от отбрана (DTRA) в Тбилиси, и се администрира от Metabiota (американският изпълнител по програмата на Пентагона в Грузия).

През 2017 г. DTRA финансира допълнителни изследвания -  Десет  геномни последователности на човешки и животински изолати на  Bacillus anthracis  от страната  Джорджия , които бяха извършени от USAMRU-G в The Lugar Center.

34 души, умишлено заразени с Кримско-Конго хеморагична треска (CCHF) в Грузия

Кримско-конгоанската хеморагична треска (CCHF) се причинява от инфекция чрез вируса, пренесен от кърлежи (Nairovirus). Заболяването за първи път се характеризира в  Крим  през 1944 г. и дава името Кримска хеморагична треска. След това през 1969 г. той е признат за причина за заболяване в  Конго , което води до настоящото име на болестта.

През 2014 г.  3 4 души се заразиха (сред които 4-годишно дете) с CCHF. 3  от които починаха.  Същата година биолозите от Пентагона изучават вируса в Джорджия по проекта на DTRA  „Епидемиология на фебрилни заболявания, причинени от вирусите на Денга и други арбовируси в Грузия “ . Проектът включваше тестове върху пациенти с симптоми на треска и събиране на кърлежи, като възможни вектори на CCHV за лабораторен анализ.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

33 души се заразиха с CCHF, 3 от тях загинаха в Грузия.

image

Източник: NCDC-Georgia

Причината за избухването на CCHF в Грузия все още не е известна. Според доклада на местния  ветеринарен отдел , само един кърлеж от всички събрани видове от заразените села е тествал положително за болестта. Въпреки твърденията на местните власти, че вирусът е предаден на хората от животни, всички проби от животинска кръв също са отрицателни. Липсата на заразени кърлежи и животни е необяснима предвид рязкото нарастване на случаите на хора със CCHF през 2014 г., което означава, че огнището не е естествено и вирусът е разпространен умишлено.

През 2016 г. бяха събрани още 21 590 кърлежи за база данни за ДНК за бъдещи проучвания в Лугарския център по проект на Пентагона  „Оценка  на  серопреносимостта  и генетичното разнообразие на вируса на хеморагичната треска на Кримско-Конго (CCHFV) и хантавирусите в  Грузия“. 

image

Симптоми на CCHF

Военна биолаборатория е обвинена в смъртоносна огнище на CCHF в Афганистан

237 случая на кримо-конго хеморагична треска (CCHF) също са съобщени в Афганистан, 41 от които са били фатални към декември 2017 г. Според Министерството на здравеопазването на Афганистан повечето от случаите са регистрирани в столицата Кабул, където са били 71 случая отчетено с 13 смъртни случая и в провинция Херат близо до границата с Иран (67 случая).

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Афганистан е една от 25 държави по света с биолаборатории на Пентагона на своя територия. Проектът в Афганистан е част от американската програма за биозащита - Кооперативна програма за биологично ангажиране (CBEP), която се финансира от Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA). Изпълнителите на DTRA, работещи в The Lugar Center в Джорджия, CH2M Hill и  Battelle  , също са договорени за програмата в Афганистан. CH2M Hill получи договор за  10,4 милиона долара  (2013-2017 г.). Изпълнителите на Пентагона в Афганистан и Грузия са едни и същи, както и болестите, които се разпространяват сред местното население и в двете страни.

Защо Пентагонът събира и изучава прилепи

Прилепите се твърдят, че резервоарът е домакин  на вируса Ебола  ,  респираторен синдром на Близкия изток (MERS )  и други смъртоносни заболявания. Понастоящем обаче не са известни точните начини, по които тези вируси се предават на хората. В рамките на Програмата за биологично ангажиране DTRA (CBEP) DTRA са проведени множество изследвания   в търсене на смъртоносни патогени от военно значение при прилепите.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

221 прилепи са евтаназирани в Лугар център  за изследователски цели през 2014 г.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Прилепите са обвинени в смъртоносната епидемия от ебола в Африка (2014-2016). Все още обаче не са предоставени категорични доказателства за това как точно вирусът е „скочил” при хората, което предизвиква съмнения за умишлена, а не естествена инфекция.

Инженерните смъртоносни вируси са законни в САЩ

Счита се, че MERS-CoV произхожда от прилепи и се разпространява директно върху хора и / или камили. Въпреки това, като Ebola, точните начини за разпространение на вируса са неизвестни.

Съобщени са 1 980 случая с 699 смъртни случая в 15 страни по света (към юни 2017 г.), причинени от MERS-CoV.

image

3 до 4 от всеки 10 пациенти, съобщени с MERS, са починали. Източник: СЗО

MERS-CoV е един от вирусите, разработени от САЩ и проучени от Пентагона, както и грип и SARS. Потвърждение на тази практика е    временната забрана на Обама за 2014 г. да  финансира правителството за подобни изследвания „с двойна употреба“. В  мораториума  се вдига през 2017 г.  и експерименти продължават.

Експериментите с подобрени потенциални пандемични патогени (ПЧП) са законни в САЩ. Такива експерименти имат за цел да увеличат преносимостта и / или вирулентността на патогените.

Туларемия като биологично оръжие

Туларемия, известна още като заешка треска, е класифицирана като агент за биотероризъм и е била разработвана в миналото като такава от САЩ. Въпреки това изследванията на Пентагона за туларемия продължават, както и за възможни вектори на бактериите като кърлежи и гризачи, които причиняват болестта.

DTRA започна редица проекти за Туларемия, заедно с други особено опасни патогени в Грузия. Особено опасните патогени (ЕПС) или избрани агенти представляват основна грижа за общественото здраве в световен мащаб.

Тези силно патогенни агенти имат потенциал да бъдат въоръжени с доказателство за военното им значение, което се вижда чрез следните проекти на Пентагона:  Епидемиология  и екология на Туларемия в  Грузия (2013-2016 г.)    (60 000 вектора са събрани за щамови изолати и изследвания на генома); Епидемиология на човешката туларемия  в Грузия и  човешка болест Епидемиология и наблюдение на особено опасни патогени в Джорджия  (проучване на подбрани агенти сред пациенти с недиференцирана треска и хеморагична треска / септичен шок).

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

F. Tularensis е силно заразна бактерия и има потенциал да бъде въоръжена за използване чрез аерозолни атаки.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Туларемия е едно от био-оръжията, които американската армия е развивала в миналото.

Източник:  1981 Доклад на армията на САЩ

Биолабораториите на Пентагона разпространяват заболявания в Украйна

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Агенцията за намаляване на заплахите на Министерството на отбраната (DTRA) финансира 11 биолаборатории в бившия Съветски съюз, Украйна, граничеща с Русия.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Военната програма на САЩ е чувствителна информация

Украйна няма контрол върху военните биолаборатории на собствената си територия. Съгласно Споразумението от 2005  г. между Министерството на здравеопазването на САЩ и Министерството на здравеопазването на Украйна  на украинското правителство е забранено публичното оповестяване на чувствителна информация за програмата на САЩ и Украйна е длъжна да предаде на Министерството на отбраната на САЩ (DoD) опасни патогени за биологични изследвания.

Пентагонът получи достъп до определени държавни тайни на Украйна във връзка с проектите по тяхно споразумение.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Учените за биологични войни под дипломатическо прикритие

Сред набора от двустранни споразумения между САЩ и Украйна е създаването на Научно-технологичен център в Украйна (STCU) - международна организация, финансирана главно от правителството на САЩ, получила дипломатически статут.

В  STCU  официално подкрепя проекти от учени, участващи в програмата преди биологични оръжия Съветския. През последните 20 години STCU инвестира над  285  милиона долара  за финансиране и управление на около 1850 проекта на учени, които по-рано са работили върху разработването на оръжия за масово унищожение .

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Американският персонал в Украйна работи под дипломатическо прикритие.

364 украинци загинаха от свински грип

Една от лабораториите на Пентагона се намира в Харков, където през януари 2016 г.  най-малко 20 украински войници са загинали от вируса  на грип само за два дни, като още 200 са хоспитализирани. Украинското правителство не докладва за загиналите украински войници в Харков.

Към март 2016 г.   са регистрирани 364 смъртни случая в Украйна  (81,3%, причинени от свински грип A (H1N1) pdm09 - същият щам, който предизвика световната пандемия през 2009 г.).

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Според информацията за разузнаването на DPR американската био лаборатория в Харков изтече смъртоносния вирус.

Полицията разследва инфекция с нелечима болест

Силно подозрителна инфекция с хепатит А се разпространи бързо само за няколко месеца в Югоизточна Украйна, където се намират повечето биолаборатории в Пентагона.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

37 души са хоспитализирани за хепатит А  в украинския град Николаев от януари 2018 г. Местната полиция е започнала разследване за „инфекция с вирус на имунодефицит на човека и други нелечими заболявания“. Преди три години повече от  100 души в същия град се заразиха от холера . Предполага се, че и двете болести са се разпространили чрез замърсена питейна вода.

През лятото на 2017 г. 60 души с хепатит А  бяха приети в болница в град  Запорожжя , причината за това огнище все още не е известна.

В района на Одеса  19  деца от сиропиталище  бяха  хоспитализирани  за хепатит А през юни 2017 г.

29 случая на хепатит А са докладвани в Харков  през ноември 2017 г. Вирусът е изолиран в  замърсена питейна вода . Една от биолабораториите на Пентагона се намира в Харков, която беше обвинена в смъртоносната епидемия от грип преди година, която отне живота на 364 украинци.

Украйна и Русия бяха засегнати от нова силно вирулентна холерна инфекция

През 2011 г. Украйна беше засегната от епидемия от  холера . Съобщава се, че 33 пациенти са хоспитализирани  за тежка диария. Второ огнище удари страната през 2014 г., когато  се съобщава, че повече от  800 души в цяла Украйна са се заразили от болестта. През 2015 г. бяха регистрирани поне 100 нови случая само в град Николаев.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Нова силно вирулентна разновидност на причинителя на холера  Вибрио холера,  с високо генетично сходство със щамовете, отчетени в Украйна, удари Москва през 2014 г. Според  генетично проучване  на Руския  изследователски  антиплаков институт от  2014 г.  щамът на холерата, изолиран в Москва, е подобен на бактериите, причинили епидемията в съседна Украйна.

Южният изследователски институт, един от американските изпълнители, работещи в биолабораториите в Украйна, има проекти за холера, както и за грип и Зика - всички патогени от военно значение за Пентагона.

Заедно с Южния изследователски институт, две други частни американски компании оперират военни биолаборатории в Украйна - Black & Veatch и Metabiota.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Черно & Veatch Специален проект Corp. бе присъдена  $ 198,700,000  DTRA  договори  за изграждане и експлоатация биолабораториите в Украйна (под два договора за 5-годишен в  2008  и  2012  на обща стойност 128 500 000 $), както и в Германия, Азербайджан, Камерун, Тайланд , Етиопия, Виетнам и Армения.

Metabiota е получила федерален договор на  стойност 18,4 милиона долара  по програмата в Грузия и Украйна. Тази американска компания също беше сключена договор за извършване на работа за DTRA преди и по време на кризата с Ебола в Западна Африка, компанията беше наградена  с 3,1 милиона долара (2012-2015 г.) за работа в Сиера Леоне  .

Южният изследователски институт е основен  подизпълнител в рамките на програмата DTRA в Украйна  от 2008 г. Компанията също беше основен изпълнител на Пентагона в миналото по програмата на САЩ за биологични оръжия за изследвания и разработка на биоагенти с 16 договора между 1951 и 1962 година.

image

Източник: Дейности на американската армия в САЩ, програми за биологична война, кн. II, 1977, с. 82

Съветският дефектор произведе антракс за Пентагона

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Южният изследователски институт също беше  подизпълнител по програма на Пентагона за изследване на антракс  през 2001 г. Основен изпълнител беше  Advanced  Biosystems , чийто президент по това време беше Кен Алибек (  бивш съветски експерт по микробиология  и биологична война от Казахстан, дефектирал в САЩ през 1992 г.) ).

Bacillus anthracis, увеличен повече от 12 000 пъти

image

Кен Алибек

Кен Алибек беше първият заместник-директор на Биопрепарат, където ръководеше програма за съоръжения за биологично оръжие и беше главният експерт на Съветския съюз по антракс. След дефектирането му в САЩ той е ангажиран в изследователски проекти на Пентагона.

250 000 долара за лобиране на Jeff Sessions за „изследвания за американското разузнаване“

Южният изследователски институт силно  лобира   Конгреса на САЩ   и  Държавния департамент на САЩ  за „въпроси, свързани с научноизследователската и развойна дейност за американското разузнаване“ и „свързани с отбраната изследвания и разработки“. Лобистките дейности  съвпаднаха със старта на проектите на Пентагона за биолаборатории в Украйна и други бивши съветски държави.

Компанията плати 250 000 долара за  лобиране  на  тогавашния сенатор Джеф Сесии  през  2008-2009 г.  (понастоящем генералният прокурор на САЩ, назначен от Доналд Тръмп), когато институтът получи редица федерални договори.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Генералният прокурор на САЩ Джеф Сесион, американски сенатор от Алабама (1997-2017 г.)

image

Уотсън Доналд

За 10-годишен период (2006-2016 г.) Южният изследователски институт плати 1,28 милиона долара за лобиране на Сената на  САЩ, Камарата на представителите  , Държавния департамент и  Министерството на отбраната (DoD). Помощникът на сенатора Джеф Сесион на Капитолийския хълм - Уотсън Доналд, сега е  старши директор в  Южния изследователски институт .

Полицията разследва отравянето с токсин от ботулизъм в Украйна

През 2016 г. в Украйна бяха отчетени 115 случая на ботулизъм  с 12  смъртни случая  .

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

През 2017 г. украинското Министерство на здравеопазването потвърди още  90 нови случая  с 8 смъртни случая  от отравяне с ботулинов  токсин  (едно от най-отровните биологични вещества, познати). Според местните здравни власти причината за избухването е хранително отравяне, в което   полицията започна разследване  .

T той украинското правителство спрял доставката антитоксина през 2014 г.  и не е ботулизъм ваксини в наличност са били на разположение по време на избухването 2016-2017.

Ботулизмът е рядко и изключително опасно заболяване, причинено от токсин, произведен от бактерията  Clostridium botulinum.

1 gm от токсина може да убие до 1 милион души 

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Ботулиновият невротоксин представлява основна заплаха за био-оръжието поради своята изключителна потентност, лекота на производство и транспортиране. Той причинява мускулни парализи, дихателна недостатъчност и в крайна сметка смърт, ако не се лекува веднага. Един грам кристален токсин, равномерно диспергиран и вдишван,  може да убие повече от един милион души . Може да бъде разпространен чрез аерозол или чрез замърсяване на вода и / или хранителни запаси.

Пентагонът произвежда живи вируси, бактерии и токсини

Ботулиновият токсин е бил тестван като био-оръжие от американската армия в миналото, както и Антракс, Бруцела и Туларемия. Въпреки че програмата за био-оръжие в САЩ е официално прекратена през 1969 г., документите показват, че военните експерименти никога не са приключили. В момента Пентагонът произвежда и тества живи биоагенти в същото военно съоръжение, както преди - Dugway Proving Ground.

Текущи полеви тестове

image

Източник:  Доклад за възможностите  2012, West Desert Test Center

Тестове за минали полета

image

Източник:  Доклад на армията на САЩ от 1977 г. , стр. 135

Фабрика за биооръжие в САЩ

Армията на САЩ произвежда и тества биоагенти на специална военна база разположена в Dugway доказващи Терен (West Desert Test Center, Юта), както е доказано в  армията на САЩ Доклад 2012 . Съоръжението се контролира от Командването за изпитване и оценка на армията.

Отделът по науки за живота (LSD) в Dugway Proving Ground има задачата да произвежда биоагенти. Според доклада на армията, учени от това подразделение произвеждат и тестват аерозолизирани биоагенти в изпитателното съоръжение на Lothar Saloman Life Sciences (LSTF).

image

Кредит за снимка: Терен за доказване на Dugway

Лотар Саломан Тест за науките за живота (LSTF), където се произвеждат и аерозолизират агенти за борба с тероризма.

image

Източник:  Доклад за възможностите 2012,  West Desert Test Center

Биологични агенти, произведени от американската армия в Dugway Proving Ground, Юта, САЩ

Отделът „Науки за живота“ се състои от клон „Аерозолни технологии“ и клон „Микробиология“. Технологичният клон на Aerosol аерозолизира биологични агенти и симулатори. Микробиологичният клон произвежда токсини, бактерии, вируси и агенти, подобни на агенти, които се използват в тестове в камери и на място .

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Ферментационните лаборатории в Изпитателния център за наука за живота отглеждат бактерии във ферментатори, вариращи от малка 2 L до голяма 1500 L система. Ферментаторите са съобразени специално с изискванията на микроорганизма, който се проектира - рН, температура, светлина, налягане и хранителни концентрации, които дават на микроорганизма оптимални темпове на растеж.

image

Голям ферментатор 1500 L. Кредит за снимки: Dugway Proving Ground

image

Следпроизводствена лаборатория изсушава и мелни тестови материали. Кредит за снимки: Dugway Proving Ground

След получаването на биоагентите учените ги предизвикват в аерозолни камери за ограничаване.

image

Техниците разпространяват живи биологични агенти за тестове за чувствителност на идентификация. Кредит за снимки: Земя за доказване на Dugway

image

Техниците разпространяват живи биологични агенти за тестове за чувствителност на идентификация. Кредит за снимки: Земя за доказване на Dugway

image

Техниците разпространяват живи биологични агенти за тестове за чувствителност на идентификация. Кредит за снимки: Земя за доказване на Dugway

Аерозолни експерименти с ботулинов невротоксин и антракс

Документите доказват, че американската армия произвежда, притежава и тества аерозоли от най-смъртоносния токсин в света - ботулинов невротоксин. През 2014 г. Министерството на армията закупи 100 mg  ботулинов токсин  от  Metabiologics  за тестове на Dugway Proving Ground.

Експериментите датират от 2007 г., когато неопределено количество  токсин е доставено  в Министерството на армията от същата компания - Metabiologics. Според доклада за изпитателен център на Западния пустин за  2012 г. военното съоръжение извършва тестове с ботулинов невротоксин аерозол, както и с аерозолизиран антракс, Yersinia pestis и венецуелски вирус на енцефалит по конете (VEE).

image

Източник:  Доклад за възможностите 2012,  West Desert Test Center

Програми за тестване на открито на Dugway Proving Ground

Документите и снимките на американската армия показват, че Пентагонът е разработил различни методи за разпространение на атаки срещу биотероризма, включително чрез експлозиви.

image

Източник:  Доклад за възможностите 2012,  West Desert Test Center

image

Разпространение на замърсители за биологични / химични тестове. Фото кредит: Dugway Proving Ground

image

Разпространение на замърсители за биологични / химични тестове. Фото кредит: Dugway Proving Ground

image

Течно разпространение. Кредит за снимки: Земя за доказване на Dugway

image

Разпространение на прах. Кредит за снимки: Земя за доказване на Dugway

image

Разпространение в тестовата мрежа. Кредит за снимки: Земя за доказване на Dugway

В доклада на американската армия са изброени множество техники за разпространение, включително чрез биоаерозолни пръскачки. Такива пръскачки, наречени Micronair disseminators, вече са разработени от американската армия и са тествани на Dugway Proving Ground. Според документите те могат да бъдат монтирани на превозно средство или да се носят като раница, с помпена система, която може да бъде монтирана към устройството, за да се увеличи точността на освобождаването. Micronair пулверизаторите могат да отделят 50 до 500 ml симулатор на био течност в минута от 12 L резервоари.

image

Аерозолни пръскачки. Фото кредит: Dugway Proving Ground

САЩ откраднаха бактерии от фабриката за био оръжие на Саддам Хюсеин

Bacillus thuringiensis е патоген за насекоми, който се използва широко като биопестицид. B. thuringiensis (BT) Ал Хакам е  събран в Ирак  от Специалната комисия на ООН, ръководена от САЩ през 2003 г. Той е кръстен на Ал Хакам - иракското съоръжение за производство на био оръжие.

Освен за  полеви тестове в Пентагона , тази бактерия се използва и в САЩ за  производство на ГМ царевица, устойчива на вредители . Снимки, публикувани от ЦРУ, доказват, че бактериите са били събрани от САЩ в Ирак. Според ЦРУ флаконите, съдържащи биопестицид, са били възстановени от дома на учен от Ал Хакам.

ЦРУ:  Общо 97 флакона - включително тези с етикети, съответстващи на историята на Ал Хакам, обхващат едноклетъчните протеини и биопестициди, както и щамове, които биха могли да се използват за производство на агенти на BW, бяха възстановени от резиденцията на учения в Ирак в 2003 година.

image

Кредит за снимка: ЦРУ

image

Bacillus thuringiensis

Информацията от регистъра на американските федерални договори показва, че Пентагонът извършва тестове, използвайки бактериите, откраднати от фабриката за био-оръжие на Саддам Хюсеин в Ирак.

image

Федералният проект  на агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA)  за лабораторен анализ и полеви тестове с бактерии. Източник: govtribe.com

Тестовете се извършват на военновъздушната база в Kirtland (Киртланд е домът на Центъра за ядрени оръжия на командването на ВВС). Тук се тестват оръжията, което означава, че полевите тестове с биологични симулатори (бактерии) също попадат в тази група.

Изпълнителят на DTRA по този проект - Институтът по биомедицински и екологични изследвания Lovelace (LBERI), разполага с лаборатория за животно-биологична безопасност 3 (ABSL-3), която има статус Select Agent. Съоръжението  е  проектирано за провеждане на биоаерозолни изследвания .  Компанията е получила  5-годишен договор за полеви тестове  с биологични симулатори във военновъздушната база Kirtland.

image

Кредит за снимка: военновъздушна база Kirtland. Фото кредит: Dugway Proving Ground

image

Някои от тестовете се извършват във вятърен тунел. Фото кредит: Dugway Proving Ground

Полеви тестове с биологични симуланти (бактерии)

Това, което Пентагонът прави сега, е точно това, което е правил в миналото, което означава, че програмата му за био-оръжие никога не е била прекратена. Американската армия извърши 27 полеви изпитания с такива биологични симулатори, включващи обществено достояние от1949 до 1968 г., когато президентът Никсън официално обяви края на програмата.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Източник: Дейности на американската армия в САЩ, програми за биологична война, кн. II, 1977, с. 125-126

Теренни тестове в Чечения

Предполага се, че Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA), която ръководи американската военна програма в Лугарския център в Джорджия, вече е извършила полеви тестове с неизвестно вещество в Чечня, Русия. През пролетта на 2017 г. местните граждани съобщиха за дрон, разпространяващ бял прах близо до руската граница с Грузия. Нито грузинската гранична полиция, нито американският персонал, опериращ на границата между Грузия и Русия, не коментираха тази информация.

9,2 милиона долара американски военен проект на границата между Русия и Грузия

DTRA има пълен достъп до границата между Русия и Грузия, предоставена по военна програма, наречена  „ Проект за сигурност на границата на  Грузия  “. Дейностите, свързани с проекта, са възложени на частна американска компания - Parsons Government Services International. Преди това DTRA е сключила договор с Парсънс за подобни  проекти за сигурност на границата в Ливан, Йордания, Либия и Сирия . Парсънс е получил договор за  9,2 милиона долара  по проекта за сигурност на границата на Пентагона на границата между Русия и Грузия.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Местните граждани в Чечения забелязаха БПЛА пръскачка близо до руската граница с Грузия през 2017 година.

Американската отбранителна агенция тества GM насекоми за предаване на GM вируси

 Пентагонът е инвестирал поне 65 милиона долара в редактиране на гени. Американската агенция за напреднали научни проекти в областта на отбраната (DARPA) е наградила  7 изследователски екипа  за разработване на инструменти за инженерство на геноми в насекоми, гризачи и бактерии по програмата Safe DARPA  , използвайки нова  технология CRISPR-Cas9 .

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

По друга военна програма - Съюзници за насекоми , ГМ насекомите са проектирани да  прехвърлят модифицирани гени на растенията  Проектът  DARPA в размер на 10,3 милиона долара  включва както редактиране на гени в насекоми, така и във вирусите, които те предават. Екологична нишева предпочитаност инженеринг  е трета продължаваща военна програма за инженерство на геноми в насекоми. Заявената цел на Пентагона е да разработи ГМ организми, така че те да могат да устоят на определени температури, да променят местообитанието и хранителните си източници.

image

Източник: fbo.gov

Генетично проектирани хора

Освен редактиране на гени в насекоми и във вирусите, които предават, Пентагонът иска да инженерира и хора.

DARPA  Advanced Tools for Mammalian Genome Engineering  Project се стреми да създаде биологична платформа в човешкото тяло, като я използва за доставяне на нова генетична информация и по този начин да променя хората на ниво ДНК.

imageDARPA иска да вмъкне допълнителна 47 -та  изкуствена хромозома в човешките клетки. Тази хромозома ще достави нови гени, които ще бъдат използвани за инженерство на човешкото тяло. SynPloid Biotek LLC получи два договора по програмата на обща стойност 1,1 милиона долара  ( 2015-2016 -  100 600 долара  за първата фаза на изследването; 2015-2017 -  999 300 долара  за работа, която не е посочена в регистъра на федералните договори. Компанията има само двама служители и без предишни записи за биологични изследвания.

Най-секретни изследвания на синтетичните вируси

Между 2008 и 2014 г. САЩ инвестираха приблизително  820 милиона долара в изследвания за синтетична биология , като отбраната беше основен принос. Голяма част от военните проекти по синтетична биология са класифицирани, сред тях са редица  класифицирани проучвания  от тайната група на американските военни съветници JASON - напр. Възникващи вируси и редактиране на геноми за Пентагона и синтетични вируси за Националния център за борба с тероризма.

JASON е независима научна консултативна група, която предоставя консултантски услуги на правителството на САЩ по въпросите на отбранителната наука и технологии. Той е създаден през 1960 г. и повечето от получените от тях доклади на JASON са класифицирани. За административни цели проектите на JASON се ръководят от корпорация MITER, която има договори с Министерството на отбраната, ЦРУ и ФБР. От 2014 г. MITER получава около  27,4 милиона щатски долара в договори с DoD .

Въпреки че докладите на JASON са класифицирани, друго проучване на ВВС на САЩ, озаглавено  Биотехнология: Патогени , генетично проектирани , хвърля малко светлина върху това, което е изследвала тайната група JASON - 5 групи генетично разработени патогени, които могат да бъдат използвани като био-оръжия. Това са бинарни биологични оръжия (смъртоносна комбинация от два вируса), болести за смяна на гостоприемници (животински вируси, които „скачат” към хора, като вируса Ебола), стелт вируси и дизайнерски болести  Болестите на дизайнерите могат да бъдат разработени за насочване към определена етническа група, което означава, че те могат да бъдат използвани като етнически био-оръжия.

Етнически биооръжия

Етническото биологично оръжие ( биогенетично оръжие ) е теоретично оръжие, което цели основно да навреди на хора от конкретни етноси или генотипове.

Въпреки че официално изследванията и разработването на етническите био-оръжия никога не са били публично потвърдени, документите показват, че САЩ събират биологичен материал от определени етнически групи - руснаци и китайци.

Военновъздушните сили на САЩ специално събират  руски проби от РНК и синовиална  тъкан  , което предизвиква опасения в Москва от скрита програма за етническо биооръжие в САЩ.

image

Източник: fbo.gov

Освен от руснаци, САЩ събират  биологичен  материал  както от здрави, така и от пациенти с рак в Китай. Националният раков институт е събрал биологични проби от 300 субекти от Линксиан, Джънджоу и Ченду в Китай. Докато друг федерален проект, озаглавен   изследване на серумните метаболитни биомаркери за плоскоклетъчен карцином на хранопровода в Китай, включва анализ на 349 серумни проби, които са събрани от китайски пациенти.

image

Щракнете, за да видите изображението в пълен размер

Американският национален раков институт събира биологичен материал от пациенти на китайската болница за рак в Пекин.

Китайският биологичен материал е събран по серия от федерални проекти, включително слюнка и ракова тъкан. Сред тях,  генотипиращи ДНК проби  от случаи на лимфома и от контроли (здрави пациенти),  тъкани  от рак на гърдата от пациенти с рак на гърдата,  проби от слюнка на  50  семейства,  които имат 3 или повече случаи на рак на UGI,  генотип  50  SNP"S за  ДНК  проби  от рака Болница, Пекин,  Генотипи от 3000 случая на рак на стомаха и 3000 контроли  (здрави пациенти) в Пекин.

Тютюневи ваксини

Как Пентагонът помогна на тютюневите компании да печелят от Ебола

Агенцията за напреднали научни проекти в областта на отбраната (DARPA) е инвестирала  100 милиона долара във производство на ваксини от тютюневи растения.

Дружествата, включени в проекта, са собственост на най-големите американски тютюневи компании - Mediacago Inc е съсобственост на Philip Morris и  Kentucky BioProcessing , дъщерно дружество на Reynolds American, което е собственост на British American Tobacco. В момента те произвеждат  ваксини срещу грип и Ебола  от тютюневи растения.

Програмата „Blue Angel“ на стойност 100 милиона долара беше лансирана като отговор на пандемията H1N1 през 2009 г. Medicago получи 21 милиона долара за производство на 10 000 милиона дози срещу грипна ваксина в рамките на един месец.

Ръководителят на програмата Blue Angel д-р Джон Джулиъс  обяснява: „Въпреки че съществуват множество растителни видове и други организми, които се изследват като алтернативни платформи за производство на протеини, правителството на САЩ продължава да инвестира в производство на тютюнева основа.
 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39751855
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031