Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2020 21:18 - Всеки, когото попитате, има ли нужда обществото от справедливост, ще ви отговори с "да", без самият той да знае какво означава справедливост.03
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.05.2020 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Така, справедливостта като индивидуално разбиране, може да се раздели на две - доколко конкретната личност иска да се докопа до богатството на другия, по насилствен начин, използвайки държавна организация, което е икономическото определение на справедливостта като разбиране на конкретната личност и от друга страна, регулирането на неикономическите отношения между хората, на базата на някаква ПРОПОРЦИОНАЛНОСТ.

Например, някакъв циганин, влиза в къщата на самотно живеещ дядо и баба, което нерядко се случва по селата, физически насилва бабата или дядото, взема му пари и ценности, ако има, като в някои случаи се стига и до физическа смърт, а в други, до тежки физически и духовни травми, имайки предвид напредналата възраст на нападнатите.

Къде е тук разбирането за справедливост. Как може да се измери. Преди хилядолетия това понятие в пределите на стара Европа и особено в Близкия изток, се е базирало на талмудското разбиране за търсене на отмъщение, като простичкото обяснение е "смърт за смърт" или "насилие за насилие", като в повечето случаи, желанието за непропорционално насилие в знак за отмъщение е по-силно, отколкото претърпяната щета. Пре Талмуда това е "Зъб за чене, око за две", което показва на всички, че ако причинят щета на трето лице, възмездието ще бъде несъразмерно, с цел да се извърши някаква ПРЕВАНТИВНОСТ И ПРОФИЛАКТИКА НА НАСИЛИЕТО, доколкото е възможно. Да говориш на хората за прошката, както се опитва това да прави християнството в младата си възраст е изглеждало твърде тъпо и нелогично. Представете си, да ви праснат шамар без всякакво основание и вие да подложите другата буза, да ви зашлевят, че да има баланс в мозъчните ви клетки, тръскайки главата от едната страна към другата, следствие на ошамаросването. Това звучи тъпо и надали има разумен човек, който да се подложи на такъв мазохизъм.

Нека да се върнем към примера с бабата и дядото, насилени от циганин или цигани. Какво да бъде наказанието на извършителите, ако следствие на насилието се стигне до смърт? Ако съдът отреди извършителят да лежи в затвора, където всички ние, данъкоплатците ще плащаме по 1000 лева месечно, че да го издържаме, в продължение, примерно на 10 години, това СПРАВЕДЛИВО ЛИ ЩЕ БЪДЕ ИЛИ НЕ? Тук както виждате не говоря за ЗАКОННО, а за СРАВЕДЛИВО ИЛИ НЕ.

На колко се оценява човешкия живот и животът на стария дядо на 84 години равнява ли се на живота на един 40 годишен човек? Ако някой отнеме живота на друг човек, напълно съзнавайки рисковете от нанесения побой, с цел грабеж, защо законите, обвинителите и съдиите определят той да заплати само с ограничаването на правата му за част от живота ме, след което може да продължи нормалното си съществуване на свобода, докато убитият от него човек ще бъде отдавна изгнил и изяден от червеите и забравен от всички, освен от близките му? ЛИПСАТА НА ПРОПОРЦИОНАЛНОСТ В ТЕЗИ СЛУЧАИ, СЪЗДАВА И ПОДДЪРЖА ЧУВСТВОТО ЗА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ.

Следва статия...



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195425
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031