Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2020 09:05 - САЩ се грижи за Гренландия с пакет финансова помощ и първо консулство след 50 години - защото Русия
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1305 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.05.2020 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    САЩ се грижи за Гренландия с пакет финансова помощ и първо консулство след 50 години - защото Русия

23 април, 2020 18:40 / Актуализирано преди 3 дни Получете кратък URL адрес

image

Нуук, сайт на идващото американско консулство © Ройтерс / Алистър Дойл

https://www.rt.com/news/486709-usaid-greenland-russia-purchase-diplomacy/?fbclid=IwAR3BQs3mIJCvxiYuWMoUgtN4Nvt8XvMhEitwUlm1ND1S2ZZfGJhNs4KCJhA

САЩ дариха пакет от 12,1 милиона долара помощ на Гренландия и ще построят консулство там за първи път от над 50 години - признат ход срещу руското и китайското арктическо надмощие, което разгневи Дания.

Предложението на администрацията на Тръмп да закупи администрираната от Дания територия може да се разсмее миналата година, но Вашингтон е вложил парите си там, където е устата си, и предлага пакет за икономическо развитие на огромния остров, разкри в четвъртък служител на Държавния департамент. Длъжностното лице подчерта, че парите са за " устойчиво " икономическо развитие, а не за авансово плащане.

„ Не се провежда план или междуведомствен процес, включващ закупуването на Гренландия “, успокоиха репортерите.

СЪЩО ТАКА НА RT.COMПентагонът благодари на Дания за 14 анти-ISIS терапевти в Сирия, но ... не могат ли да продадат Гренландия вместо това?

Парите, които идват от Американската агенция за международно развитие (USAID), обаче, ще бъдат придружени от създаването на американско консулство в столицата на града Нуук, което анонимният служител нарече „ прераждане на нашия ангажимент в Гренландия. „САЩ не са имали дипломатическо присъствие на острова от 1953 г.

Докато текат планове за постоянно съоръжение, временното консулство ще бъде домакин на датска военна база, разкри официалният представител. Очаква се един американски дипломат, който в момента се намира в Копенхаген, да се премести в Нуук в края на май или началото на юни, за да поеме водещата роля, към която ще бъде присъединен по-късно тази година от друг американец. Петима местни жители ще бъдат наети като персонал. 

Официалният служител настоя, че този ход не е нищо повече от „ добър старомоден дипломатически търговски кораб “, но призна, че е отговор на това, което те наричат ​​„ желанието на Русия и Китайската народна република да предизвикат Съединените щати и Запада “ в Арктически регион, восъчно поетичен за собственото желание на Вашингтон за „ сигурна и стабилна Арктика. "

Изглежда те нямаха отговор защо САЩ не просто са предоставили средствата на правителството на Дания, вместо това настояват 12,1 милиона долара да бъдат администрирани от USAID с помощта на държавните, вътрешните работи и търговията.

Дания не се забавляваше. „ Те ясно са преминали линията“ , каза Карстен Хонге, член на комисията по външни работи на социалистическата народна партия пред Ройтерс, след като думите на официалния представител бяха публично достояние.

Напълно нечувано е, че близък съюзник се опитва да създаде разделение между Гренландия и Дания по този начин.

Членът на опозиционната партия Соерен Есперсен се съгласи, като посочи в интервю за датския оператор ДР, че финансовата помощ е „ нещо, което казвате за страните от трети свят, когато предоставяте помощ за развитие. Но Гренландия не е развиваща се страна. Това е западна демокрация. Мисля, че е укорително. "

СЪЩО ТАКА НА RT.COMДания по-добре следете "непредсказуемите" САЩ, тъй като Русия иска само стабилност в Арктика - проучване

Правителството на Гренландия заяви, че финансирането ще отиде за граждански проекти - включително туризма, образованието и минералната промишленост - в изявление в четвъртък, което разкрива, че ще бъде изпълнено „ предимно като консултантска и консултативна помощ от американски експерти “.

Заслужава да се отбележи, че последния път, когато САЩ имаха силно присъствие на Гренландия, те оставиха зад себе си 30 изоставени военни бази - някои от които оттогава изпускат токсични отпадъци в сушата и океана. Докато ледените покривки се стопяват, изследователите предупреждават, че значително количество токсични отпадъци, съхранявани в тези бази, може да бъде изхвърлено в околната среда.

Мислите, че приятелите ви биха се заинтересували? Споделете тази история!

 



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39757568
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031