Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 09:22 - Изключителен вътрешен изглед на новата руска ракетна подводница
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.04.2020 09:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изключителен вътрешен изглед на новата руска ракетна подводница

от  Sputnik News - Русия  - 19 март 2020 г.

https://www.youtube.com/watch?v=kHZq1SJ5QxM&feature=emb_logo
https://www.veteranstoday.com/2020/03/19/exclusive-inside-view-of-russias-new-cruise-missile-sub/


Sputnik / Москва: К-560 Северодвинск, ядрена подводница за ядрена мощност, въоръжена с крилати ракети с противокорабни и сухопътни атаки, скоро ще бъде оборудван за носене на Zircon - нова маневрена противокорабна ракета, захранвана със скрайлет на ускоряване до скорост до 11 100 км в час.

По-рано тази година, в  статия  за най-страховитите ракетни подводници в света, списание National Interest изброява класа на Ясен от крилатите ракети подводници като „заплаха за родината на САЩ“, поради „изключително тихата“ им експлоатация, бърза скорост, „Изключително мощни сензори“, и най-важното - техният смъртоносен полезен товар - „32 двойни ядрени / конвенционални 3-криловидни ракети„ Калибр “3M-14K с обхват над 2500 километра.“

Това, изчислява НИ, означава, че подводниците от клас Ясен, включително Северодвинск и нейният сестра кораб  Казан , „лесно биха могли да се наближат на 2 000 км от американския източен бряг и да нанесат удар във вътрешността на Големите езера. В действителност, ако корабът [[може] да се приближи на разстояние до 1000 км или по-малко, той може да нанесе удар във вътрешността на Чикаго или дори Сейнт Луис. "

За щастие на Сейнт Луис, ядрената доктрина на Русия остава непроменена: Москва няма да извърши превантивен ядрен удар при никакви обстоятелства и ще използва своя ядрен арсенал  само в краен случай  в случай на първи удар на противника или в отговор на голям -мащабна конвенционална агресия.

Но обратно към Северодвинск. Как изглежда интериорът на подводницата? Какви са условията на екипажа? Какво смята нейният капитан за основно предназначение на неговата лодка? Sputnik получава вътрешен вид.

image © СПУТНИК / АНДРЕЙ СТАНАВОВ Членовете на екипажа на атомната подводница „Северодвинск”

Отвъд поредицата люкове и стълби, е контролната зала, където моряците наблюдават серия от компютърни екрани, които служат като „мозъкът на подс.

„Основната ни мисия е защитата на стратегическите ракетни подводници, които поддържат тези в далечната граница,“ казва капитанът от първи ранг Роман Санарчук, командирът на подводницата. „Ние гарантираме тяхната бойна оцеляемост. Използвайки аналогията на самолетите, те са тежките бомбардировачи, докато ние сме изтребители и атакуващи самолети, събрани в един. Ако врагът се осмели да оголи зъбите си, можем да се приближим и да извършим удари с нашите прецизни оръжия - крилати ракети Kalibr. "

image © СПУТНИК / АНДРЕЙ СТАНАВОВ В централния пост на ядрената подводница "Северородвинск"

Kalibr - клас руски космически кораби, подводници и въздушни изстрелващи крилати ракети, зенитни и сухопътни атаки, направи своя дебют през 2015 г., когато кораби от руската малка, но смъртоносна Каспийска флотилия изстреляха десетки ракети при терористични цели на над 1500 км в Сирия. Оттогава оръжията са били използвани още няколко пъти, изстрелвани както от надводни кораби, така и от подводници, включително Северородвинск.

"Те се страхуват от нас за причина"

Санарчук казва, че скриването от любопитните очи и уши на НАТО става все по-трудно с всяка изминала година, алиансът НАТО подобрява обширната си мрежа за наблюдение на подводницата, а американските военноморски сили Boeing P-8 Poseidon излитат от норвежките летища за лов на руски подводници. За щастие, западният съюз все още до голяма степен не е запознат с характеристиките на подводниците от клас Ясен, принуждавайки ги да обърнат специално внимание. „Те се страхуват от нас по причина“, отбелязва командирът.

„Тази лодка има много ниски характеристики на шума, много по-ниски от повечето чуждестранни аналози. Неговите крилати ракети му позволяват да работи от големи разстояния, като потенциалните цели се откриват много преди да могат да ни засекат. Освен това лодката скоро ще бъде модернизирана, за  да носи хиперзвукови ракети . Това значително ще разшири възможностите му “, обяснява Санарчук.

39-годишният Санарчук има почти две десетилетия служба под колана си, като стартира кариерата си на борда на ядрена атака от клас 671RTM Schuka и служи на борда на подводница с круизна ракета Project 949A Antey. В сравнение с тези две лодки, класът Yasen има редица подобрения, включително по-автоматизирани системи и електроника, по-удобни условия за живот и подобрена жизнеспособност, включително специално проектирана спасителна шушулка, носена в платното, в случай че нещо се обърка.

image © СПУТНИК / ПАВЕЛ ЛОВОВ Кабина е изобразена на борда на атомна подводница К-560 Северодвинск във военноморска база Западна Лица на около 100 километра северно от Мурманск, Русия

Както при всички подобни съдове, ежедневието на екипажа на Северодвинск включва пробиване на оцеляемостта в кръвта на моряците. Бормашините за аварийно реагиране, за да закърпят дупки или да изгасят пожар, се провеждат почти всеки ден.

„Това е военен кораб и това означава, че премахването на щетите е нещо, на което обръщаме специално внимание“, обяснява главният офицер на дребните Максим Грипич. „Зоната на приема на вода обикновено се обявява чрез високоговорител и аварийният екип пристига незабавно. Започваме да се борим за оцеляване. Това е основната задача на целия екипаж, независимо от позицията. Аз съм електрическият техник на кораба, но ако се случи авария, моята отговорност е да спася кораба и неговия екипаж. "

През последните седмици правителствата по света са изправени пред риска от новия коронавирус. На подводница, поради тесното си помещение и рециркулирания въздух, разпространението на вирус като COVID-19 може да бъде смъртоносно за целия съд. Но Северодвинск има извънредно положение за това: специално отделение за изолация с отделна кабина.

"В момента живея тук", казва шефът на Медицинска служба Северодвинск Дмитрий Бабанов. "Ако е необходимо, ще освободя квартирата за пациента и ще заема мястото му." Подводът разполага с цялото необходимо оборудване на борда за диагностика и лечение, включително рентгенов апарат и електрокардиограф, дефибрилатор и комплект за декомпресия за лечение на отравяне с въглероден оксид.

„За щастие, тук нямаме коронавирус“, шегува се лекарят. "Очевидно замръзва на тези високи ширини."

Месеци в дълбочините

Биенето в недрата на Северодвинск е атомното му сърце, чийто 250 000 конски сили позволяват на 13 800 тона, 139 метра подводница да се ускорява до скорост до 31 възела (57 км) в час. С неограничен обхват и издръжливост, ограничена само от изискванията за храна и поддръжка. Поради това лодката на Sanarchuk прекарва дълги периоди в морето, като се разположи за около 150 дни през последната година.

Масивната сферична антена в предната част на лодката, достатъчно голяма и мощна, за да „вижда“ и „чува“ заобикалящата я среда, изискваше торпедните тръби на подметката да бъдат прехвърлени от носа във второто отделение - безпрецедентно инженерно решение в Руска конструкция на подводници. Заедно с Kalibrs, подводницата може да бъде оборудвана с противокорабните ракети от клас Onyx.

image © СПУТНИК / АНДРЕЙ СТАНАВОВ Старши помощник на командира на ядрената подводница „Северодвинск” Тайно оръжие

Но въпреки впечатляващата си огнева мощ, неограничения обхват и скритите характеристики, ключът към оперативната ефективност на подводницата винаги е нейният екипаж.

„Към края на разполагането обикновено можете да усетите напрежението във въздуха. През свободното време се опитваме да обезвредим напрежението; подреждаме всякакви безобидни практически вицове. Например, може да изпратим нов моряк в някакво далечно отделение, за което уж да вземем фотофлуорография. Ще прекара половин ден в търсене, но ще се върне с празни ръце. Това е един вид доброкачествен морски хумор. Всички се усмихват и настроението се подобрява “, обяснява Санарчук.

За дълги пътувания кабините са оборудвани с телевизори и цифрова колекция от филми.

Моряците се хранят четири пъти на ден, включително няколко курса и сто грама сухо червено вино за обяд. „За закуска редуваме - каша, чай, кафе, извара, сандвичи със сирене и наденица. Ние сами приготвяме кафето. Когато излизаме на море, към дажбата се добавя вечерен чай и започваме да готвим сладкиши - пайове, пица, блинтове и палачинка ”, казва морският готвач Фанур Газизулин.

Уникалната възможност за посещение на Северодвинск бе  предоставена  на журналиста Андрей Станавов.

 


image

Подробности за автора Sputnik News - Русия Sputnik News Със седалище в Москва Русия, Sputnik е информационна агенция с офиси по целия свят. Sputnik обхваща глобални политически и икономически новини за международна аудитория. Стартиран през ноември 2014 г. от руската медийна група Росия Сегодня, Sputnik работи на повече от 30 езика, включително английски, испански, френски, немски, арабски, китайски и други.

* Всички публикации от името на Sputnik News са дело на Гордън Дъф и Джим У. Дийн media@sputniknews.com




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. planinitenabulgaria - Пожелавам на Радостиналасса мокър сън с Путин в тази подводная лодка
03.04.2020 09:36
!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39925595
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31038
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930